2013-12-15 hbos Video try-out + SETL

 • Weer    : Zonnig  /  Z Wind 4 bft / Regen =  0 mm /  1023 hpa.       
 • Duikers : Gery, Ted, Iva, Rob, Axel
 • Doel     : Foto’s meetpunten, Video duik om lampen uit te proberen
 • Duur    : 55 minuten.
 • Lucht temp  : 8,0 Celsius
 • Water temp : 6,6 Celsius minimum.
 • Vis       : School baars, snoeken, Meerval, Karpers
 • Planten : Waterpest en gekroesd fonteinkruid, en nog wat grasachtige plantjes.
 • Thermocline: geen
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =   5,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  9,0 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =   6,0 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  9,0 meter.

  ·  Dutchi op 9 mtr =   6,0 meter.
  ·  Secchi op 9 mtr =  8,0 meter.

 • Opmerkingen:

  De opkomst is echt fenominaal en met het mooie weer erbij is het een feestje. Alvorens we in het water liggen is het na 11:00 uur terwijl we om 10:00 uur hier allemaal al stonden. Er is zoveel te bepraten. Ted, Gery, Iva, Rob en ik gaan wat met semi videolampen in de weer. Ted heeft diffusors gemaakt om over de lampkop heen te plaatsen. Dit verspreid het licht en krijgt dan, “hopen we” mooier licht om te filmen in donkere locaties. 
  Ik ben alleen mijn dikke sokken vergeten, dus dat wordt zometeen even doorbijten. 
  John en Koos doen eerst de zichtmetingen en gaan daarna net als de rest gewoon lekker duiken. Onder het Paviljoen lichten we Gery uit tegen de donkere damwand in de hoop dat het voor de film goed uitkomt. Boven mij hangen twee snoeken rond en bewegen rond in de school met baars. Ted filmt Gery terwijl ik haar van boven probeer te belichten. Eigenlijk willen we verder, maar ik gebaar dat ik nog foto’s van de paal wil maken en we draaien om. Net voor ik het Paviljoen weer onder ga doemt er een enorme vette snoek voor mij op. De buik puilt letterlijk uit, maar kennelijk heeft ie niet genoeg. Ik begin te filmen en ik zit op nog geen meter afstand van de snoek. Het draait wat bij en kiest een beduusd baarsje. Binnen een fractie van een seconde wordt het baarsje voor mijn lens verslonden. Ik schreeuw het uit van verbazing.. Hoe vet is dat!  Al slikkend verdwijnen er restjes baars door de kieuwen van de snoek naar buiten. Mijn duik kan niet meer stuk en ik vergeet ter plekke dat mijn voeten koud worden. Bij de paal maak ik de foto’s op 3 en 6 meter diepte en Gery en ik doen voor de film een ronde langs de SETL platen. Op de palen begint er een kaalslag plaats te vinden  van mosselen tot een meter of 6 diepte. Zo heel langzaam aan vallen er steeds meer mosselen af.
  Zie foto’s hieronder. Ted maakt nog meer filmopnames van Gery en mij tussen de grote blokken klei. 
  Eenmaal boven water gekomen drinken we een kop koffie en nog een bak thee en John Ted en ik brengen twee nieuwe SETL platen H135 en H128 naar hun locatie en nemen H124 mee.
  Het protocol is vandaag anders. Twee platen permanent en twee platen elke 3 maanden ophalen en vervangen. Zo kunnen we veel beter soorten tellen en determineren.
  Er is ook wat oud visgerei opgehaald.
  Zo blijven we lekker bezig 🙂

  23-11-2013 10 celsius MP2


  15-12-2013 7,8 celsius MP2  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.