2014-03-09 Nieuw kwadrant plaatsen!

Weer    : Zonnig / ZZO Wind 3 bft /  1026 hpa.
Duikers : John, Dean, Hans, Axel
Doel     : Nieuw kwadrant plaatsen
Duur    : 88 minuten.
Lucht temp  : 14,0 Celsius
Water temp : 6,0 Celsius minimum.
Vis       : 1 snoek op 14 meter.
Planten : Weinig Waterpest en gekroesd fonteinkruid, en nog wat grasachtige plantjes, nu met bruine aanslag van diatomeeen en ook donkergroene en paarse plekken met alg.
Thermocline: geen
Zicht (Gisteren al gedaan)
·  Dutchi op 3 mtr =   – meter. 
·  Secchi op 3 mtr =  – meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   – meter.

·  Secchi op 6 mtr =  – meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   – meter.
·  Secchi op 9 mtr =  – meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Nadat we vorige week erachter kwamen dat ons kwadrant bedolven lag onder een dikke laag klei, heeft Dean een nieuw kwadrant gelast. Het is fantastisch mooi weer en het is druk bij de bosplas ivm Mudmasters. We zien ook bekenden op de parkeerplaats die lekker een duikje gaan maken. 
Dean bevestigd een decoballonnetje , maar die blijkt onvoldoende drijfvermogen te hebben en dus hang ik die van mij er bij. We steken weer een stuk af, maar we komen erachter dat het zicht onder de 11 meter een stukje beter is. We zwemmen en we zwemmen. Of mijn kompas is van het pad af of mijn hoofd doet rare dingen, want het ene moment zwem ik goed en het andere moment zwem ik weer pal noord?? Achteraf blijkt dus mijn lampkop toch wel een behoorlijk grote afwijking te veroorzaken. We komen een prachtige volgevreten snoek tegen die over de bodem schiet.

We komen steeds ondieper en zoeken een plek. We komen ook weer bij de klei stort, maar Dean wil toch wel graag even aan de oppervlakte kijken waar we zitten. We gaan het kwadrant op een plak plaatsen waar niks meer gestort kan worden. We zwemmen verder weg en vinden een mooie plek op 1,5 meter diepte. Deze plek kan nu ook zwemmend benaderd worden. Het valt echter niet mee om het kwadrant de bodem in te drukken. Hans beukt met stenen het frame de grond in. Zo… die zit. We zijn op dat moment al een uur in het water en het wordt maar eens tijd dat we teruggaan. We hebben ook wat publiek opgebouwd, want op de kant staan mensen verwonderd te kijken. Ik maak de eerste foto’s ervan.Door de koude tenen wil ik lekker doorzwemmen en Hans volgt me. Dean en John zitten wat lager en af en toe zie ik een schim van hun sets. Hans gebaart me wat rustiger aan te doen.
Na 26 minuten peddelen komen we bij de instap.  Tja dan zou een scooter een hoop tijd besparen, maar ja dan ben je weer 2x zo koud. John heeft z’n auto nog niet open en de kan koffie wordt al geopend. Zalig zo’n bakkie zwart. We praten nog even lekker na in het zonnetje. 
Nog even een dip in het water. Als ik eruit kom vraagt een man met twee kinderen of er nog wat te zien is.. Ja hoor genoeg en ook deze man heeft het idee dat het een troebele en donkere plas is.  

Het wordt echt tijd dat elke niet duikende Haarlemmermeerder weet dat de Bosplas een pareltje is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.