2014-03-30 Thermoclines en natpak

Weer    : Zonnig / ZO Wind 3 bft /  1015 hpa.
Duikers : Dean, Robin, Ben, Axel
Doel     : Zichtmetingen
Duur    : 42 minuten.
Lucht temp  : 18,0 Celsius
Water temp : 5,4 Celsius minimum.
Vis       : Paar baarzen op diepte.
Planten : Waterpest weg en gekroesd fonteinkruid, Grasplantjes zijn ook nagenoeg weg. Dikke slierten diatomeeen. Eerste plukken groene alg in NW hoek.
Thermocline: 9-10 mtr
Zicht 
·  Dutchi op 3 mtr =   2 meter. 
·  Secchi op 3 mtr =  3 meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   2 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  3 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   3 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  4 meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

De parkeerplaats is weer overvol met auto’s en duikers. Dat zal ook wel z’n weerslag hebben op de onderwater situatie. Of dat goed of slecht is weet ik niet, maar we gaan het zien. Rechts van het Paviljoen zitten vissers, dus daar blijven we maar uit de buurt. Gisteren scheurde de rits van mijn droogpak, dus dit keer zit er echt niks anders op dan mijn natpak aan te trekken 7+5 mm shorty Sommige zeggen zich vrijer te voelen en een met het water te zijn. Ik ben echt niet dikker geworden maar ondanks dat zit dit pak uit 2006 erg strak. Misschien omdat ie al een paar jaar geen water meer heeft gezien. We gaan gewoon een verlengde koudwaterdip doen. Dus hoppakee het water in en dan voel je weer dat koude water je schoenen inlopen…..GATVER! Stroompjes koud water zoeken hun weg mijn pak in. En dan toch nog twee loze pogingen de inflatorknop te zoeken om die squeeze weg te krijgen. Je moet het gewoon eens een keertje weer meemaken om erover mee te kunnen praten, maar ik voel die vrijheid niet en ik wil er eigenlijk niet eens over mee kunnen praten. Genoeg gezwetst.

Dus op naar de SETL platen om die op de foto te zetten, want het verloop is leuk te volgen voor beide platen die permanent hangen Ben blijft dicht bij mij. De bakstenen zijn zwaar begroeid met bruine massa diatomeeen. Op de onderzijde groeien de sponzen nog steeds. De hydroidpoliepen beginnen ook behoorlijk te groeien. Op de twee nieuwe platen zit nog helemaal niks.

Foto van het 3-6 en 9 meter punt, terwijl Dean de metingen doet. 
De spons op het 6 meter punt groeit aardig en er groeit wat ander spul, rechts van de spons.
Ook dat verloop is leuk te volgen.

Daarna gaan we de diepte in waar het onder de 9-10 meter helderder is. Daar gaan we richting de put en komen een haast doorgeroeste ankerlijn tegen.
Als we echter verderop kijken ligt een andere ankerlijn al helemaal los en soms zelfs in krullen.
Het NW ponton heeft een ankerlijn die pal noord loopt, echter op de bodem zien we een patroon van lijnen die wel heel breed is. Een van de driepunt bevestiging is los en dus heeft het ponton geen vaste locatie meer.  Op 15 meter is de temperatuur 5-6 graden en dat voel je in zo’n krimpfoliepak zeg. 


Op 9-10 meter komen we in de mooie spookachtige thermoclines terecht. 
Het wordt hoog tijd om het wat ondieper op te zoeken. Net buiten de instap zie je verse plukken alg liggen. En als je nog ondieper gaat zie je  de bruine aanslag steeds meer worden.
We gaan eens zien welke kant het dit keer op gaat, want geen enkel jaar is exact hetzelfde.
Zelfs mosselen krijgen het wat moeilijker wat de sifonnetje komen maar amper boven de bruine brei uit.
O ja het zeildoek meetpunt is ook verdwenen of ik kan het echt niet meer vinden. Maar laten we eerlijk zijn het was een dik stuk plastic wat er eigenlijk ook niet thuis hoorde. 
Zo en dan het water uit. Ik ben wel blij dat ik uberhaupt heb kunnen duiken…dankzij mijn natpak.

Groene algenAangegroeid riet

Bijna overgroeide mosselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.