2014-11-02 Prachtige karper

Weer     : Bewolkt ZZW Wind 2 bft.
Duikers : John, Ben, Axel
Doel     : Metingen doen en volgelaatsmasker proberen.
Duur    :  61 minuten.
Lucht temp  : 17,0 Celsius
Water temp :  14 Celsius minimum.
Fauna    : 1 snoek, 1 palingen, 1 karper, 
Flora : Waterpest. individuele plantjes gekroesd fonteinkruid, Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes) instap.Diepst gewortelde plant op 10,7 meter diepte.

Thermocline: Niet diep genoeg geweest om het te meten.

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   5,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  6,0 meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   4,5 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  5,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   4,5 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  5,0 meter.
·  Secchi verticaal =  7,5 meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Een prachtige dag met heerlijke temperaturen. Vandaag ga ik voor het eerst met een volgelaatsmasker duiken. Ben was zo aardig mij het eens te laten proberen.
Na de eerste trap te hebben omgezet naar een grote snelkoppeling probeer ik het masker.
Dat ademt even zwaarder dan ik gewend ben, maar dat is uiteindelijk wel allemaal te stellen.
Het masker heeft altijd een lichte overdruk, om het water wat in het masker komt te verdrijven. We doen even een paar testjes en op een meter of drie moet ik het masker loshalen om het vervolgens weer droog te blazen. Ik kan even de loosknop niet vinden als ik het masker weer op mijn hoofd zet, maar Ben drukt de loosknop in en binnen no-time is het handeltje weer droog. We gaan steeds dieper terwijl ik druk aan het klaren ben met de speciale hendeltjes op het masker die in het masker mijn neusvleugels dicht drukken.

Het kijken door een volgelaatsmasker is ook anders, omdat alles verkleind lijkt te worden, dus afstand schatten wordt ineens weer anders. Die 25% vergroting die we gewend zijn door een normale duikbril, is dus weg.
We zwemmen richting de meetpaal en John en Ben doen de metingen, terwijl ik foto’s maak van de stations. De groei is aardig stabiel. Op de nieuwe SETL platen zie je de zoetwaterpoliepen mooi vertakken. Naast de paviljoen palen op een meter of drie zitten wolkjes jonge garnalen. 

Na een half uurtje begint mijn onderkaak wat zeer te doen en ik wissel aan de kant weer terug naar mijn eigen automaat en duikmasker. Ben had te weinig lucht bij zich om nog een tweede duikje te maken. John en ik gaan eens in het duikgebied kijken. We zwemmen langs de auto en daarin zitten twee baarsjes en een paling. Naast de auto zwemt een grote snoek die er op een gegeven moment vandoor gaat. Dan komt het mooiste van deze duik. Een prachtige karper zit bij het doorkijkje en tuurt John in de ogen. Ik kijk aan de andere zijde van het doorkijkje en als de karper er vandoor wil gaan maak ik een foto. Dat is de mooiste karperfoto die ik tot nu toe gemaakt heb, want meestal zijn ze vreselijk onscherp.
Na een half uurtje gaan we maar eens lekker aan de koffie, want Ben zit op ons te wachten in het heerlijke zonnetje. 
Ik doe nog even een verticale zichtmeting en dat geeft een verrassende 7,5 meter aan.
Twee heerlijke duikjes met John en Ben.
SETL H126 verschillen zijn wel grappig. Let op de mosselen links boven en hoe dat veranderd. De spons links van de rechter tie-rap is alweer gegroeid.
Ook beginnen de zoetwaterpoliepen lekker te groeien.


H126 19-10-2014 16 celsius

H126 02-11-2014 14 celsius


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.