2015-06-07 Pompen aan.

Weer     : Zonnig, Wind NW 3 bft.
Duikers : John, Dean, Axel 
Doel     : Zichtmetingen, algemene indruk Zuidelijke uitloper.
Duur    :  93 minuten.
Lucht temp  : 17,0 Celsius
Water temp :  7,0 Celsius minimum.
Fauna    : Extreem veel watervlooien, veel jonge (in grote wolken) en volwassen aasgarnalen in de ondieptes. 2 karpers, bloedzuiger, regenworm, mosselen
Flora :  Losse individuele waterpest 
Thermocline: 4 meter, 12,5 meter
Vislood: 335 gram

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   8 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  10 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   5 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  5,5 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   6 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  8 meter.
·  Secchi verticaal =  10 meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
De twee oostelijke pompen zijn op 6 juni aangezet nadat de compressoren weer gerepareerd zijn. Het is nu juist interessant om te zien wat de temperaturen doen.
Bart en Stans gaan samen lekker rondneuzen.
We gaan eens kijken aan de overkant bij de zuidelijke uitloper, maar niet voordat we een meting hebben gedaan. Die is snel klaar omdat we alle drie een diepte pakken.
Dan zwemmen we pal zuid over de bodem. 

Het is verschillend qua zicht, dan weer wat mistig, dan weer een stukje helder.
Onder de 14 meter diepte wordt het water melkerig en echt koud.
Ook onderweg kom ik een scherpe mosselgrens tegen op 12 meter diepte.
In de buurt van de put gaat zelfs even het licht uit als we op 17 meter diepte zitten, waarna het ook weer snel aangaat zodra we iets ondieper komen. Bizar eigenlijk.
Er is ook een omgekeerde mosselgrens tussen de 12 en de 9 meter aan de overkant. De mosselgroei stopt namelijk op een gedeelte waar de bodem vlakker en maar toch even zacht is als de rest van de bodem.

Dan verschijnt toch weer een stuk oud vislijn die ik begin op te ruimen, maar ook John en Dean zien er een aantal liggen. 
We gaan langzaam ondieper en dan zie ik toch iets aparts. Een regenworm beweegt zich voort over de bodem op 2-3 meter diepte. Ze schijnen een redelijk lange periode onder water te kunnen verblijven, maar als deze niet oppast, dan zal een vis er zeker een proteïne rijke maaltijd aan hebben.Magisch mooi zonlichtAan de zuidelijke uitloper groeien nog weinig planten, omdat deze locatie het minste zon krijgt denk ik, maar evengoed is het een aparte plek, met de spronglagen goed zichtbaar.

Hoe langer je op de bodem kijkt hoe meer vislijnen we tegenkomen en al snel raakt mijn wetnotes omwikkeld met lijnen en begint zwaar te worden door het lood.
Als Dean een lijn volgt de diepte in komen we een dwarrelende bloedzuiger tegen die uiteindelijk op de bodem terecht komt. De mond puilt uit als het de bodem raakt, maar een lekker sappige bloedmaaltijd zit er niet in en direct krult het zich op. 

Bloedzuiger op 10 meter diepte.

Bizarre dingen zijn het.Na 50 minuten keren we maar eens om en het blijft gaaf om de spronglagen zo scherp te zien.Na 93 minuten staan we weer op het droge met een aardige vangst aan vislijnen en lood, waarvan het meeste toch al lang heeft gelegen, maar er zit ook nieuw spul bij. Een heerlijke duik en weer een hoop gezien.
Bedankt John en Dean!

Dean in een spronglaag

335 gram lood en meters vislijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.