2023-11-23 Wat een vis joh!

Het is vroeg donker en Jeroen, Bart en ik hebben donderdagavond afgesproken bij de Bosplas aan de Paviljoenzijde.
Af en toe regent het, maar tijdens het omkleden gelukkig niet.
Het water wordt steeds helderder en als we er in stappen is het weer beter dan de vorige keer.
Blauwalg koloniën die er nog zijn worden steeds kleiner. Het water is dan ook nog 11,5 Celsius en de dagen zijn drastisch korter geworden.
Dat neemt niet weg dat alles gelijk verdwijnt hoor. Zelfs in februari kun je nog blauwalgkoloniën tegenkomen.

Eerst scooteren we richting de Sale die we als eerste tegenkomen. Er zit een een joekel van een baars in het wrak en er ligt ook nog een mooie in de kajuit. Ik had de insteek om even geen stationsfoto’s te maken, maar ach, het is een kleine moeite. Dan komen we bij de kerstbomen en een aantal ervan staan niet meer rechtop. Geen idee wat er gebeurd is, maar we zetten ze weer overeind.

Vervolgens gaan we via de kabelhaspel richting Zuidoost. Er liggen twee plastic ballen die we meenemen. Ik hoopte eigenlijk nog de betonplaat tegen te komen, maar we zitten er te ver vanaf denk ik.
Na het passeren van de luchtslang duiken we verder de diepte in. De bodem is ook op 18 meter weer helemaal schoon. De dikke laag kiezelwieren die er eerst lag, is nu helemaal weg. Een ontzettend grote en snelle zilverkleurige brasem doemt op en zwemt weg. Wat een pracht zeg!
Al cruisend komen we pardoes uit bij het monument. De motorkap is nog steeds volledig begroeid en er vallen ook wat gaten in.
Verder duiken we de put weer in en komen de eerste meerval tegen. Niet veel later komen we er twee tegelijk tegen, waaronder een kleiner exemplaar. Wat een feest! Er liggen ook posjes, maar echt groot zijn ze niet. We ruimen wat blikjes hier en daar op.

Na een uurtje zijn we weer terug op de kant en genieten van een lekker bakkie koffie met koek.
Die avond/nachtduiken zijn toch wel erg gaaf.
Voor de rest hebben we geen metingen gedaan of van andere objecten foto’s gemaakt. Ik heb er ook even geen zin in eigenlijk, maar dat komt spoedig weer.
Bedankt voor de lekkere duik jongens!