2019-05-05 Bevrijdingsduik

Weer     : Buien afgewisseld met zon , Wind NNW, 3 bft
Duikers : Jeroen, Dick, Koos,Axel
Doel     :  Metingen, foto’s en trainen
Duur    :  44 min
Lucht temp  : 8 Celsius
Water opp temp : 14 Celsius
Water min temp :  7 Celsius
Fauna    : 1 Karper, 1 baars
Microfauna: massa’s eenoogkreeftjes , watervlooien
Microflora:
Flora      : Gekroesd fonteinkruid is de pionier en groeit in de Noordhoek al > 60 cm!
Spronglaag: Op 6 meter diepte
Zicht: Vreselijk….goed.

Vislood: Geen

  • Zichtmetingen
  • Dutchi op 3 mtr = 7,0 meter.
  • Secchi op 3 mtr = 9,0 meter.
  • Dutchi op 6 mtr = 8,0 meter.
  • Secchi op 6 mtr = 10,0 meter.
  • Dutchi op 9 mtr = 8,0 meter.
  • Secchi op 9 mtr = 10,0 meter.
  • Verticaal zicht = 11,0 meter.

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Zonnig
Tijdstip meting       = 12:30
Schaal strip              = 11

Waterpeil
15 cm onder de rand = -5,51 mtr NAP
12 cm gedaald sinds 30-03-2019.

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Dick berichtte om 08:33 uur dat hij al op de parkeerplaats stond, omdat zijn buddy onverhoopt autopech had. Ze zouden gaan trainen in Vinkeveen. Wij zouden om 10 uur beginnen, maar omdat ik toch ook al vrij vlot klaar was met koffie zetten, ben ik ook wat eerder naar de plas gereden.
We moesten alleen nog even wachten op Koos en Jeroen. Het zonnetje wordt rap afgewisseld met donkergrijze wolken en een aantrekkende wind, waarna het zonnetje weer terugkomt. Ik hou er wel van en al helemaal als de vogeltjes fluiten.
Ik meen al een aparte vogel met een gouden keeltje te horen.

Als Jeroen aankomt en uitstapt zegt ie al snel “Hoor je ‘m?” Ja de nachtegaal toch? “Mooi hè?” Nou en of. Dat zijn van die kleine dingen die zo’n ochtend als deze nog meer kleur geven. Koos komt er ook aan en zo kunnen we ons klaar maken voor de duik.
Jeroen wil graag trainen en dus vormen Dick en Jeroen een goed team die de metingen doen. Als ze klaar zijn kunnen ze gaan trainen, terwijl Koos en ik foto’s gaan maken van alle stations.

Het water lijkt aan de oppervlakte in ieder geval goed helder, maar als we de duik starten, kunnen we ook horizontaal, meters ver kijken. Vaak duiken met beperkt zicht is niet erg, maar dan zijn deze (relatief korte heldere periodes een des te groter feest.

SETL
Eerst weer de SETL platen fotograferen. De laatste keer was dat op 30-03-2019 en wat vliegt de tijd. Je kunt mooi zien wat er is gebeurd in een maand tijd.
SETL 135 is daar een mooi voorbeeld van. Op de linker foto is het water minder helder en wat geler van kleur. Het licht wordt daar wat meer verstrooid = slechter zicht. Verder zie je jonge mosseltjes op de nog open plekken op de plaat. Links, net boven het midden, zie je drie crêmekleurige uitstulpingen van een zoetwaterspons. Op de rechter foto zie is de het licht niet verstrooid. De zoetwaterspons is wel wat veranderd, maar niet erg veel. De draden met de witte kopjes zijn Hydroïd poliepen die snel zijn opgekomen, waardoor we de plaat zelf niet meer zo goed kunnen zien om de groei van de jonge mossels te bekijken. Op de linker foto zijn korte helder groene plukjes alg te zien op de rand (Linker bovenhoek) De grotere geelgroene plukken op de bovenzijde zijn kiezelwieren. Op de rechter foto zijn die kiezelwieren weg en hebben de heldergroene algen het overgenomen. Uiteraard zijn er nog veel meer details te bekijken, maar deze vallen me het snelst op.
De ontwikkelingen op alle vier de platen zijn HIER te zien

Metingen
Jeroen begint met de metingen en Dick hem helpt door de zichtmeter te verhangen, zodat Jeroen niet elke keer de spoel hoeft op te rollen. Dat scheelt weer tijd. Intussen maak ik foto’s van de stations en zwemt Koos met mij mee.
Jeroen heeft een flinke kluif aan de metingen, nu dat het zicht zo goed is. Je begint de spronglagen goed te voelen en te zien en dan voornamelijk rond de 6 meter diepte. Op de paal onder de 10 meter willen de mosselen nog niet hechten.

Witte bacteriën
Op de bodem ligt een vlekkerige witte deken van bacteriën. het is weer meer dan de vorige duik. Het vreemde is ook dat het alleen direct onder en om het Paviljoen is te zien. Verder buiten het Paviljoen is het niet meer te zien.
Ik heb er denk ik wel een verklaring voor. De heipalen hebben de bodem daar geperforeerd en heel misschien komt daardoor licht zout kwelwater omhoog, waardoor deze bacteriën in dat type milieu gaan groeien. Het lijken dezelfde bacteriën die je ook op kadavers ziet groeien.
Ter illustratie: De geleidbaarheid aan het wateroppervlak (Bron: onderwaterfauna.nl) is 606 uS/cm, terwijl de waarde net boven de bodem op 14 meter, 887 uS/cm is.
Zeewater is bijvoorbeeld zwaarder dan zoet water omdat de soortelijke massa van zeewater hoger is dan dat van zoet water. Ook in zoet water zal water met meer opgeloste zouten, zakken of juist laag blijven bij of in de bodem.

Witte bacteriegroei op de boden onder en om het Paviljoen.

Hoe zit dat dan met kadavers en deze witte bacteriën?
Ja niet echt een fris praatje maar kijk maar eens hoe lang het toch evengoed duurt.
Op 28 jan 2018, lag deze aalscholver welke in een vislijn verstrikt was geraakt en is verdronken. Nu zie je dat op 20 mei 2018 ook deze witte bacteriën hebben gevormd en daarna lijkt de afbraak niet meer zo snel te gaan. Soms zie je nog het silhouet van een vis zoals in de foto rechts onderin (onderstaande reeks). Het wordt eens tijd dat ik een monstertje van deze witte bacteriën onder de microscoop ga leggen, maar het determineren ervan zal bijzonder lastig zijn, maar ik vermoed dat het Beggiatoa soort is.

Station bezoek
Terwijl Jeroen en Dick nog bezig zijn met de metingen, geef ik een seintje aan Dick dat Koos en ik alvast richting de Sale (zeilboot) gaan. Bij de de caddy zijn duikers actief. Koos en ik zwemmen verder naar de Sale. Daar maak ik foto’s van de vaste punten De Sale is ligt bijna 2 jaar in het water en de mosselen beginnen nu echt wel gebied te winnen, maar de sponzen zijn echt fantastisch gaaf. Neem nu de onderstaande spons. Het is echt dezelfde, maar is behoorlijk veel groter geworden.
Ik moet het eigenlijk opmeten, maar het is nu rond de 20 cm groot.
HIER kun je het verloop een beetje volgen.

Ook de andere stations laten veranderingen zien, echter de ene meer dan de andere. ALs je het leuk vindt kun je die HIER allemaal zien.

Als we na het laatste station MP4 nog even verder zwemmen ben ik Koos ineens kwijt. Ik kijk om me heen en uiteindelijk omhoog. Hij is aan het oppervlak. Eenmaal boven blijkt dat zijn backup is gaan blazen en niet meer te stoppen is. Ik draai z’n kraan dicht en er zit nog maar iets van 20 bar in zijn set. We besluiten maar via het oppervlak terug te zwemmen en dat is dan nog een flink eind zeg. Onder water kun je je toch veel sneller voortbewegen dan boven water. En ach een duikje van 44 min is ook wel eens een keer lekker.

Jeroen en Dick zijn nog niet terug en zo kan ik mooi nog even wat andere metingen doen, zoals het waterpeil, waterkleur en verticaal zicht.
Na drie kwartier komen de heren voldaan en een tikkie koud terug van hun training.
Lekker bakkie koffie voor de innerlijke, maar ook uiterlijke mens (de handen ) valt in goede aarde.
Harry komt ook nog even langs om zijn oppervlakte metingen te doen.
Het zit er weer op en hoe saai dit ook lijkt. Het verveeld mij nooit.

Koos houdt mij in de gaten

Aankomende zondag stap ik even van mijn geloof af en dan gaan we de Spiegelpolder eens even bekijken.
Tot de volgende duik!