2013-04-21 10:07 hbos Niet alleen algbloei maar ook duikerbloei.


 • Weer    : Zonnig / NW Wind 1 bft / Regen = 0 mm / 1021 hpa.
 • Duikers : Koos, Axel,
 • Doel     : Zichtmeting, SETL check, Rond kijken bij ZW ponton
 • Duur    : 51 minuten.
 • Lucht temp  : 11, Celsius.
 • Water temp : 4,8 Celsius minimum.
 • Vis       : 1 baars.
 • Planten: Waterpest zonder veranderingen en Fontijnkruid begint nu meer te groeien. Voor de rest heel veel (diatomeeen) alg aanslag op de palen en objecten.
 • Thermocline op 10-11 meter diepte met 3 graden Celsius verschil.
 • Thermocline op 5-6 meter diepte met 1 graad verschil, maar wel met een groter verschil in zicht.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr = 3,8 meter. 
  ·  Secchi op 3 mtr = 4,0 meter.
  ·  Dutchi op 6 mtr = 3,8 meter.
  ·  Secchi op 6 mtr = 4,0 meter.
  ·  Secchi verticaal = Niet gemeten.

  Opmerkingen:
  Het zonnetje en de hogere temperaturen trekken direct horden duikers aan en geef ze eens ongelijk.  Koos en ik hadden het plan om objecten in kaart te gaan brengen met meetlint enzo, maar gezien de enorme hoeveelheid duikers leek ons dat toch niet zo’n goed plan. Dus we hebben het plan aangepast en we gaan even bij de SETL platen kijken en zichtmetingen doen.

  Eenmaal bij de SETL platen aangekomen was het dan ook wel even de moeite waard.
  Plukken diatomeeen alg hebben zich nu afgezet op de platen. Het is dan ook nu wel duidelijk denk ik waarom de onderzijde van de plaat gebruikt voor voor SETL en niet de bovenzijde. 
  SETL platen

   Ik heb van alle drie de platen foto’s gemaakt. Daarna op 3 meter een zichtmeting en dan op 6 meter diepte. Ook de betonpalen zijn anders begroeid dan vorig jaar. Dit keer is de alg meer draderig. Na de meting zakken we af en ronde de 10 meter trekt het zicht open, ware het niet dat er net naast ons een muur van stof hangt.  We zwemmen daar doorheen richting het zuiden. Als je eenmaal die wolken hebt gehad is het een waar feest en het zicht is hier zeker rond de 10 meter. Boven ons hangt de dikke laag. Het landschap is hier prachtig glooiend. Uiteindelijk zie ik de luchtslang aan de ketting op de bodem liggen. De wind die afgelopen week woedde heeft het ponton aan het oppervlak flink heen en weer bewogen, want de slangen op de bodem hebben hun sporen nagelaten.
   We zien de ankerlijnen al van verre liggen en we nemen even een kijkje bij de opgebonden luchtslang. Die hangt daar nog netjes bij. Aangezien ik niet mijn GNT handschoenen aan heb, maar mijn drooghandschoenen moet ik wel wat stijgen ivm de squeeze die de bloedsomloop afknijpt.

  Meetpunt op 3 meter
  Op 10 meter diepte voel je het al warmer worden en op 6 meter nog meer. Ik zie nog net een baars en hoor het geluid van een onderwaterscooter. Niet veel later horen we de pomp van het Paviljoen die het water op het dak spuit. Bij het instappunt begint het fontijnkruid hoger te groeien, want de plantjes die er zaten waren niet meer dan 5 cm hoog, maar nu schieten er een paar duidelijk meer de hoogte in tot een cm of 10. Er ligt een korfmossel met draden in de schelp. Ik denk schimmels ofzo. Eenmaal boven gekomen is het nog drukker met duikers die allemaal plezier beleven aan de hogere temperaturen.
  Koos


  Opgebonden luchtslang  Korfmossel met ragfijne haren wat misschien schimmel kan zijn.


   

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.