2024-06-23 Groene soep

Zondagochtend heb ik plankton verzameld, verticaal doorzicht gemeten wat sinds vorige week één meter is teruggelopen van 3,2 mtr naar 2 meter. Tevens is het waterpeil 1 cm gezakt ten opzichte van vorige week. Na deze metingen heb ik nog een stuk door de groene soep gezwommen met masker en snorkel op in de bosplas. Door de hele plas is het groene soep trouwens.
We hadden vorige week nog onder de 7 meter diepte wel een mooie heldere laag zitten, maar die kan ik nu niet zien. Oppervlakte temperatuur was 20°C.

Is het dan verstandig om te zwemmen gezien de hoeveelheden blauwalgen die er te zien zijn? Je moet dat water sowieso niet binnenkrijgen. Het water ruikt ook nog niet vies, althans in mijn beleving dan. Ik ben het water in gegaan in een wetsuit, had een badmuts op die mijn oren afdekt en droeg een duikmasker met een neusclip en ademde door de snorkel, zodat ik daarmee nog een lang baantje kon zwemmen.

Omdat het beluchtingsysteem nog steeds in reparatie is, gaat de groei van blauwalg sneller dan normaal en met de komende warme dagen is er kans op drijflagen. Tussen bepaalde plekken in het riet en beschutte plekken zie je al wel drijflaagjes.

In het water zie je dus veel lichtgroene vlokken, maar het wemelt in het planktonmonster ook nog steeds van de watervlooien, wat ik wel positief vindt.
Eenmaal thuis heb ik het monster onder de microscoop bekeken.
Vorige week had ik maar één soort blauwalg (Dolichospermum) en nu ineens meerdere soorten, waaronder Microcystis en Aphanizomenon. Die laatste laat zich over het  algemeen maar een korte periode zien.

Het is wonderlijk wat er allemaal in zo’n soepje zit en telkens verbaas ik mij weer. Bijvoorbeeld dubbelgewonden strengen. Met Indische inkt kun je geleilagen om de koloniën zien, echter blijken er ook koloniën te zijn zonder deze gelei? Verder zie ik een (op een kort afgeknipt stukje nat haar gelijkende”) Aphanizomenon waarvan de strengen langs elkaar glijden.
Hieronder een filmpje daarvan en foto’s van de verschillende soorten blauwalg.

Ter illustratie: plankton monster nu en vorig jaar in deze periode. Dat zegt genoeg.

Aphanizomenon