2013-09-08 10:06 Dode karper van 90 cm

 • Weer    : Bewolkt  /  Z Wind 2 bft / Regen = 7 mm /  1018 hpa.       
 • Duikers : John, Dean, Axel
 • Doel     : GPS / Zichtmeting / SETL platen controle.
 • Duur    : 80 minuten.
 • Lucht temp  : 16,0 Celsius
 • Water temp : 6,2 Celsius minimum.
 • Vis       : 1 dode karper op 11 mtr diepte en scholen baars op 4-5 mtr bij instap.
 • Planten : Niet op gelet.
 • Thermocline op 6-7 mtr, 9 meter.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =  3,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  4,5 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =  4,0 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  6,0 meter.

  ·  Dutchi op 9 mtr =  5,0 meter.
  ·  Secchi op 9 mtr =  7,0 meter.

  ·  Secchi verticaal =  5,5 meter.

  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen: Omdat mijn GPS apparaat nooit echt goed gewerkt heeft op het water heb ik heel lang zitten experimenteren en heb het toen op z’n beloop gelaten. Op land ging het altijd perfect. Nu had ik de gps van Dean even te leen en heb ze eens vergeleken. Na ruim een jaar viel het kwartje pas. Zodra een gps uit het “zicht” van de satellieten valt blijft ie wanhopig proberen locatie punten te loggen tot het punt dat de gps aangeeft dat ie satellieten zoekt. Dat resulteert in het letterlijk krassen van lijnen in de buurt van waar je dan werkelijk bent.

  Nu heb ik mijn oude onderwaterhuis gepakt en daar de gps in gezet aan een reel. Ik kan nu de gps uit en aan zetten onderwater en ik laat de gps slechts 1 keer per minuut loggen ipv elke 5 seconden. Als de gps stil ligt, logged ie niet. Nadat ik het heb opgelaten, wacht ik 1 minuut voor een fix en zwem dan heel kort een paar meter. Daarna trek ik het weer naar beneden en zet de gps weer uit. 
  Dat was dus de oplossing. 


  Dus Dean was voorzien van zijn eigen gps en ik en dat was achteraf een gelukje.
  Vol goede moed het water in om eerst naar de SETL platen, waarop de zebramosselen dus weelderig groeien. Daarna zichtmetingen gedaan. Dean met de Dutchi en ik met de Secchi.
  John hield ons goed in de gaten. Nadat dat klaar was zwommen we op ca 10 meter richting het anker van het ZW ponton, maar die zijn we eigenlijk nooit tegengekomen, maar we zwemmen wel naar een groot blok met een scheur er in. Dean geeft aan om een gps te doen en ook ik zet de  GPS aan en laat het naar de oppervlakte stijgen. Daarna maak ik nog wat foto’s en maak een filmpje, want je moet toch weten wat je gps’t. Bij dat filmen zie ik dus dat hele grote lange vlakke blok liggen die ca 8 meter lang is, aangezien ik die al een keer eerder opgemeten had. 
  Dus waar de “Big crack” ligt, ligt dus ook dat lange verticale liggende blok.
  Even verder zien we een dode karper liggen op 11 meter en niet zo’n kleintje ook.
  Dean legt er zo’n Gopro bij om een referentie van grootte te hebben. Bij de bek ligt wat neergestreken bloed en het lijkt ook of deze karper is verplaatst, omdat er een soort schimmelplek is te zien met de vage omtrekken van het lijf. Het huis van de Gopro is 8 cm en dan kom je uit op een lengte van circa 85-90 cm.   De ankerlijn zijn we misgelopen en we zwemmen over een vlakte op ca 8 meter diepte, waarna wij een schaduw in zwemmen. Ik kijk omhoog en zie een troebele laag boven mij die wat witbruin is met van die dikke plukken. Het lijkt wel of er wat geloosd wordt. Dean zie ik wat opstijgen en verneem nog net wat voeten en weg is ie. John en ik kijken elkaar aan en wachten even, maar hij komt niet terug. Wij stijgen ook maar op en de laag is zo dicht dat ik zowat recht in mijn 2200 lumen lamp kan kijken. Boven de drie meter klaart het weer op en aan de oppervlakte zien we Dean een meter of 10 verderop. Even de gps aan gezet die dan op dat moment even niet aan wil gaan en we duiken weer onder met als koers het ponton op 60 graden. Met een diepte van ongeveer 4 meter zwemmen we die kant op net boven de mistlaag, maar we missen het ponton op (achteraf gezien) een meter of 10. Bij een prachtige kleiheuvel aangekomen zwemmen we rond en we besluiten nogmaals de gps op te laten.
  Weer even filmen om deze plek in beeld te krijgen. Daarna zwemmen we pal Noord naar de kant. De bodem ziet er wat beschimmeld uit en komen bij het Paviljoen uit. Daar nog even kijken en nog even een foto maken van het zeildoek.

  Na de duik blijkt de gps van Dean al weer een lege batterij te hebben. Dat ding vreet stroom.
  Thuisgekomen bleek mijn gps het wel te hebben gedaan tot mijn grote verrassing.
  Wederom weer een leuke duik.

  Op de OWkaart zijn de nieuwe punten toegevoegd  Big Crack en de Kleiheuvel en het punt waar we even bovenwater kwamen.
 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.