2013-10-8 20:00 Op zoek naar witte mosselen.

 • Weer    : licht bewolkt  /  ZW Wind 3 bft / Regen = 0 mm /  1024 hpa.       
 • Duikers : John, Axel
 • Doel     : Zichtmeting en witte mosselen verzamelen.
 • Duur    : 99 minuten.
 • Lucht temp  : 10,0 Celsius
 • Water temp : 7,4 Celsius minimum.
 • Vis       : Palingen, Snoek, Zeelt en scholen baars, veel Pos.
 • Planten : Waterpest Algen groei in NW hoek. Net algen, hele kleine fonteinkruid plantjes bij instap.
 • Thermocline op 9 meter.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr =   4,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr =  4,5 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr =   4,0 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr =  4,5 meter.

  ·  Dutchi op 9 mtr =   4,5 meter.
  ·  Secchi op 9 mtr =  5,0 meter.

  ·  Secchi verticaal =  — meter.

  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.


  Opmerkingen: Het is alweer vroeg donker. Zoals gebruikelijk eerst maar eens de zichtmeting doen en foto’s maken. Het is best lastig orienteren nu het zicht onder het Paviljoen wat beperkt is op 3 meter. Echter bij het meetpunt klaart het gelukkig op. Er zitten allemaal jonge baarzen bij de palen die in verticale houding zich zowat tegen de paal aan drukken in de hoop niet ten prooi te vallen aan een Snoek, paling of grotere soortgenoot.
  Het meetpunt op 3 meter zijn nu begroeid met jonge zebramosselen. Op 6 meter is het meetpunt weer anders. Het touw is overgroeid en nauwelijks zichtbaar. Op 9 meter gebeurt niet echt veel, maar er zit wel een stevige thermocline. Daarna zakken we naar de bodem en struinen onder het Paviljoen naar de open vlakte. We komen op 12-14 op de bodem een vlokkerige laag tegen. John neemt er een monster van. Thuis blijkt watermonster vol te zitten met levende eenoogskreeftjes en lege watervlo omhulsels. Watervlooien verschalen tijdens hun groei namelijk ook net als kreeften. 

  Eenoogkreeftje.

  Lege watervlo omhulsels

  Voor deze duik gaan we verder nog witte mosselen verzamelen, want we willen graag weten of het de zogenaamde Quaggamossel is. John is druk bezig wat exemplaren te pakken, want er liggen erg veel lege exemplaren op 7-9 meter diepte. Hij weet ook een paar levende te pakken. De bodem is levendig met jonge baarzen en pos die allemaal een schuilplekje zoeken, maar ook palingen zijn hier te vinden. De meeste laten zich goed fotograferen.
  Bij het doorkijkje zit een dikke paling die is omgeven door een wolk roodbuik aasgarnalen, maar als John mij toe seint, blijkt er achter mij nog een mooier exemplaar te liggen.
  Na een uurtje draaien we maar eens om. Met de diffusor op mijn lamp heb ik veel meer overzichtslicht en dan zie je veel meer. Opeens schieten er met een enorme vaart jonge baarsjes naar beneden en botsen hard op de bodem, waarna ze even blijven liggen en dan weer wegschieten. Opvallend is ook weer het zwerfafval, wat is toegenomen. Blikjes, flesjes en plastic. Het kranswier wat in de NW hoek groeide kan ik niet meer vinden, maar we zien wel plukken alg en ook het net-alg blijft liggen, hoewel dat hier en daar bruinig begint te worden.

  Er zitten weinig vrij zwemmende roeipooitkreeftjes.

  Als ik net onder het oppervlak zwem zie ik op de stenen een paling liggen en zodra ik die wil bijlichten, stuift deze er vandoor. Terwijl ik verder met mijn camera instellingen zit te vogelen bots ik zowat op een snoek en een zeelt, die met rode ogen wat versuft rondzwemt. Het blijft vlak voor de camera zwemmen, maar op het moment dat de camera snel moet scherpstellen, doet ie dat natuurlijk niet. De huid is zo fijn en gladjes dat er te weinig contrast op zit om snel te focussen en dus zijn de foto’s onscherp jammer genoeg. Nou ja de ontmoeting was wel bijzonder, want normaal zijn ze toch lastig dichtbij te benaderen.

  Het is apart dat alleen bij de instap nog kluwen darmwier groeien, want verder kom ik het amper tegen. De plantgroei is ondanks het vele in en uitstappen van duikers anders begroeid.

  Leuke duik, maar bij thuiskomst blijken de mosselen geen Quaggamosselen te zijn.
  De schalen zijn namelijk even dik.

  Lange sifon

  Symetrische schalen.
 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.