2014-05-01 Heldere kijk in Geestmermbacht.

Weer    : Zonnig  / ONO Wind 3 bft /  1012 hpa.
Duikers : Hans, Iva, Axel
Doel     : Rondkijken
Duur    : 53 minuten.
Lucht temp  : 12,0 Celsius
Water temp :  13 Celsius minimum.
Dieren: Baars, snoekbaars, baarseieren, muggenlarven op 18 mtr, snoek, zwanenmossel, rode watermijt, oorvormige poelslak, vlokreeften, waterkolom verzadigd met watervlooien.
Planten : Fonteinkruiden, kranswieren, enkele plantjes waterpest, riet, en een soort gelijkend op waterweegbree.


Zie alle foto’s van deze duik.

Geestmerambacht is een plas bekend om z’n slechte zicht. Ik ken maar weinigen die daar gedoken hebben en er enthousiast over vertelden. Hans is echter wel heel enthousiast over Geestmerambacht  en ik heb hem vorig jaar aan de waterkant ontmoet bij de Bosplas. Vorige week kreeg ik een berichtje dat de plas uitzonderlijk helder was met 5-6 meter zicht. Nou dat wilde ik graag zien natuurlijk, want dat is een unicum. Samen met Iva zijn we er naar toe gegaan.Hans kan alles over de plas vertellen, omdat hij daar ontzettend vaak duikt. Het is dit jaar dan ook voor het eerst dat het zo helder is. Ik sta inmiddels te popelen om het met mijn eigen ogen te zien, want het zonnetje zakt steeds verder weg en elk beetje daglicht draagt bij aan de “goed zicht” ervaring. Via het drijfsteigertje springen we het ogenschijnlijk al heldere water in. Nou Hans heeft niks te veel gezegd en als eerste komen we een snoekbaars tegen met normale lippen en mooie zwarte ogen. Snoekbaarzen in de Bosplas hebben over het algemeen van die botox lippen en lege grijze kille ogen. 
We volgen een paaltjes route en bandenspoor, want met slecht zicht kun je dan toch nog ergens komen. We zien kerstbomen met baarseieren en een babbelbox stellage, waar een magere (stropdas) snoek bij ligt. Vissers gebruiken die naam als de kop dikker is dan het lijf. 
Tja in de Bosplas hebben ze zich moddervet kunnen vreten, maar hier ligt het wat anders. Snoeken zijn tenslotte zichtjagers en kunnen misschien nu wat bij eten. De waterkolom is vergeven van de watervlooien en tegen de 14 meter komen de mistslierten. Het zijn zelfs wat dikkige slierten en de CO2 concentraties van die slierten zijn hoog, aangezien dat gemeten is.
Op een zeilbootje ligt ook een dot met wat lijkt op klokdiertjes, maar ik twijfel of dat op die diepten voorkomt.


Het is bizar en geweldig tegelijk om dan weer een zwart/grijze bodem te zien en dan is ie weer geel. Iva ziet een paar muggenlarf achtige beestjes wriemelen op 18 meter diepte en ik maak er foto’s van. We stijgen weer langs een mooie gelaagde wand en zo zwemmen we terug langs de vele waterplanten die hier ook voor het eerst zijn opgekomen. Tja en dan gaat mijn blik op macro stand. Fonteinkruidsoorten, klokdiertjes, kranswieren, oorvormige poelslak, vlokreeften, zwanenmosselen, Een soort wat een beetje lijkt op waterweegbree, maar deze heeft een ronde stengelvoet.  Ik zie hier ook al darmwier. De geringe aantallen driehoeksmosselen en waterpest valt erg op. Hydra’s zitten soms met velen samen op 1 plant alsof ze dat als vermenigvuldigplant gebruiken. Je ziet van alle soorten eitjes, maar ook datzelfde flubbertje wat we in de de Bosplas zien. 
Het was een ontzettende leuke duik en laten we hopen dat Geestmerambacht wat helderder blijft, want het is zeer de moeite waard om te zien.


Geestmerambacht from project baseline haarlemmermeer on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.