2014-05-20 Karpers en brasems

Weer    : Bewolkt/ Z Wind 3 bft  
Duikers : Gery, Marion, Axel
Doel     : Snorkelen 
Zicht en temperatuur gegevens zijn verzameld tijdens duik op 18-05-2014 door Gery.
Duur    : 120 minuten.
Lucht temp  : 19,0 Celsius
Water temp :  9 Celsius minimum.
Fauna    : 1 Snoek, wolken jonge garnalen, Kokerjuffers, Karpers, Brasems, Snoekbaars, jonge visjes van < 1 cm in rietkraag, Ei-afzettingen van insecten op rietstengels.
Flora : Spirogyra algen in grote plukken, fonteinkruiden, waterpest wil nog niet echt.
Thermocline: op 1 en 7,0 mtr.

Zicht 
·  Dutchi op 3 mtr =   4 meter. 
·  Secchi op 3 mtr =  6 meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   5 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  6 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   6 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  7 meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Gery heeft metingen gedaan op MP1, 2 en 3  op 18-05-2014.
Op de avond van 20-05-2014 kan ik niet wachten en om gebruik te maken van het aanwezige daglicht ga ik alvast even langs de SETL platen om even te kijken hoe het ervoor staat. De nieuwe platen laten allemaal ei-afzettingen zien en de oude platen blijven redelijk stabiel.
Om 20:00 komen Gery en Marion ook mee snorkelen, omdat de karpers en brasems heel actief zijn. Deze laten zich nu ook redelijk goed fotograferen, maar wat zijn ze toch snel. Het zijn ook echte stalkers. Als ik op mijn dooie gemak langs de rietkragen voort peddel, zie ik een karper uit het riet komen en nog voordat ik mijn camera klaar schiet ie langs me heen. Ik draai me om en wat zie ik?……wordt ik gewoon gevolgd door een stuk of vijf karpers, die zich weer rap uit de vinnen maken zodra ik een foto wil maken.
Het zijn echte grapjassen. De brasem die zich op een moment laat zien is donkergrijs en heeft allemaal kleine witte puntjes op z’n lijf. Dat is het typische paaikleed van de brasem. Als de brasem deze witte puntjes heeft buiten het paaiseizoen, dan lijdt het aan stress.
Gery en Marion en ik zijn als een bezetene foto’s aan het maken. Er ligt een snoek tussen het alg met het idee dat ie een paling is denk ik. 
In de bovenste laag krioelen duizenden kleine rooie larfjes, echter heb ik geen idee wat het zou kunnen zijn. Jonge visjes van nog geen cm groot zoeken beschutting tussen het riet en eten zich weer dik aan die kleine larfjes. Marion heeft een slakje op een stengel gevonden en pas op de foto zie ik hoe mooi deze weer is. Ook van die flubber eistrengetjes zijn te zien.
Het is ongelooflijk om te zien hoe actief de karpers zijn en we krijgen er geen genoeg van, maar op een gegeven moment wordt het toch wat frisjes. Het bruist van het leven dus dit belooft wat.

Karper

Eistrengen van insecten

Slakjes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.