2014-06-22 Vis vis en nog eens vis.

Weer    : Zonnig N Wind 3 bft  
Duikers : Dean, Marco, Axel
Doel     : Karpers filmen 
Duur    :  146 minuten.
Lucht temp  : 21,0 Celsius
Water temp :  7 Celsius minimum.
Fauna    : >5 snoeken, >10 paling, 3 snoekbaarzen, scholen met jonge vis, jonge slakjes op bodem. Veel vlokreeften, garnalen op darmwieren, 
Flora : Lange fonteinkruiden, darmwieren, draadalgen, groene plakkaatalgen. Algbolletjes in NW hoek, Nitellopsis achtige en Chara sp in NW hoek.
Thermocline: 6,0 mtr een hele duidelijke. 

Geen zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   – meter.
·  Secchi op 3 mtr =  – meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   – meter.

·  Secchi op 6 mtr =  – meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   – meter.
·  Secchi op 9 mtr =  – meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Dean had het plan om karpers te gaan filmen en dus was het doel om naar achter de linker versmalling te gaan kijken. Via de 12-15 meter lijn zijn we overgestoken en Dean heeft er aardig de benen in. Het zicht varieert daar van minder tot heel goed. We passeren het dekschuitje. Het verloopt heel vlot en met 40 minuten zijn we waar we wezen moeten. Er is echter weinig karper te zien. Wel mooi helder en redelijk veel waterpest. Op de terugweg komen we zeggen en schrijven twee karpers tegen, maar die zijn zo schuw, dat ze al weg zijn voor je je camera hebt gepakt. We worden desondanks niet teleurgesteld. Ik heb hier nog nooit zo veel snoek, paling , en snoekbaars in een gebied gezien. Wat een leven zeg. Dean maakt nog even een foto van MP6 , die nu eindelijk wat begint te begroeien. We ruimen wat verloren vistuig op die achter de mosselen en uitsteeksels zijn blijven hangen. Even verder komen we bij de vlakke kleiblokken.

MP6 20 celsius. Foto:Dean

 Er zitten twee snoekbaarzen kennelijk nog op een nest, want ze zijn erg territoriaal en vallen zelfs aan als je te dichtbij komt. Dat is ook logisch. Daar vlakbij hangen ook snoeken  en een derde snoekbaars rond. Er is een snoek met een afwijkende tekening. 

Foto: Dean, Snoek met een netvormige tekening.

Foto:Axel

Bijzondere paling met erg grote ogen en verbleekte huid.Foto:Axel

Ik zie verschillende soorten kranswieren dus dat betekent dat we binnenkort deze verschillende soorten gaan oogsten om te determineren. Tussen de algen zien Dean en ik een hele bleke paling. Het lijkt wel dood, maar niets is minder waar. Twee enorme grote ogen kijken ons aan en voor we het weten is ie vertrokken, maar naast deze ligt er nog eentje die net doet of ie ons niet ziet. Later komen we de bleke paling nog een paar keer tegen.
Bij de kleistort zijn hele aparte witte wolken te zien die heel mooi blijven hangen terwijl we eronder door zwemmen.
We wisten dat er verderop vissers zaten en we komen vier lijnen tegen die we passeren. Het zicht is bijna slecht van de vis. Het is echt ongelooflijk. We zien ook grote plukken alg als een donzen dekbed zweven. 
Sinds het uit blijven in 2013 van de beluchtingspontons is nog nooit zo rijk aan vis geweest. Je zou kunnen zeggen dat de plas dus voldoende voedsel biedt om zo veel leven te ondersteunen.
Het water ruikt lekker fris en de helderheid is ook prima en dan te weten dat ook de het duiken hier geintensiveerd is. Of het effect heeft weet ik niet, maar al die beweging en bellen van duikers zorgen misschien ook enigszins voor een plaatselijke verticale menging. Vooralsnog blijft het spannend wat de warmte met de plas gaat doen en wat het effect is dit jaar.

Foto:AxelGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.