2014-09-02 Troebele bende

Weer     :  Half bewolkt NO Wind 2 bft  
Duikers : John, Axel
Doel     : Metingen en foto’s maken van de SETL platen en stations
Duur    :  51 minuten.
Lucht temp  : 20,0 Celsius
Water temp :  15 Celsius minimum.
Fauna    : Jonge posjes, aasgarnaaltjes, Paling, baarsjes.
Flora : Waterpest. Voor de rest kon ik geen plantgroei zien ivm slechte zicht
Thermocline: 14,5 mtr

zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   1,5 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  2,0 meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   2,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  2,5 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   2,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  2,5 meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:

Na de melding eind juli dat er een blauwalg waarschuwing was hebben we de hele maand augustus niet gedoken in de bosplas. Tevens was het deels gesloten vanwege de opbouw en afbraak van Mysteryland tussen 11 en 30 augustus.
De pompen zijn begin augustus gestart om de verhoogde bacterienivo’s de kop in te drukken en dat is dan ook gelukt. De oppervlakte temperatuur is door het mengen van 25 naar 18 graden gegaan. Dat heeft een behoorlijk effect gehad op het zicht door de hele waterkolom.
Voordat de pompen aangingen had je onder de 4,5 meter goed zicht, maar nu is het van het oppervlak tot aan de diepste diepte een mist. De spronglaag ligt op 14-15 meter diepte. Daaronder ligt de aloude bekende dichte witte mist, maar boven de spronglaag is het een witbruine mist met flarden en heldere stukken ertussen. Waarschijnlijk ontstaan die heldere plekken door mosselen op plekken waar weinig tot geen stroming is. Daar vind je.. zie je vis zitten. Het water stinkt ook nog een beetje trouwens. We hadden de grootste moeite om onze meetpaal te vinden. De bodem is vergeven van de mosselen en toen we uiteindelijk de paal vonden was deze spectaculair begroeid met mosselkolonies tot dikke uitstulpsels. Op 6 meter en ondieper groeien mosdiertjes, maar nu voor het eerst zie ik twee soorten. De wormvormige Cristatella en nu ook de klompvormige Plumatella. 

Plumatella op SETL H136

Cristatella

Deze groeien nu op SETL platen H136 en H106 (De oudste en permanente platen) Op de H128 groeit bijna niks en de H135 hangt vol met Cristatella mosdiertjes. Deze zijn er 15-06-2014 in gehangen. Dus er gebeurt van alles en nu is de vraag hoe snel het hersteld, want we willen graag wat doorzicht terug natuurlijk. 
Omdat we zo’n langdurige periode van warmte en zon hebben gehad heeft blauwalg en andere bacterien de kans gezien om verder te groeien tot nivo’s die niet meer gezond zijn voor de mens. Er zijn echter geen drijflagen geweest die toxische stoffen kunnen af geven. 

Het is wel een feit dat de bosplas niet zonder de beluchting kan helaas bij langdurige warme en zonlichtrijke periodes. 
Vorig jaar was het op het randje, maar toen is alles goed gegaan.

Wat leuk is is de Station spons. Toen de blauwalg als hele kleine vlokjes in het oppervlakte water zichtbaar waren (rond 22-07-14) toen werd ook onze meetspons groen van kleur.
Dus we kunnen min of meer zien dat sponzen blauwalg (tijdelijk) kunnen aantrekken. Nou is het weer interessant om te weten of de blauwalg slechts aan de buitenzijde van de spons zit of dat het oppervlakkig wordt opgenomen. Nu dat de blauwalg concentraties weer laag zijn is de spons weer terug naar z’n oorspronkelijke gele kleur. Je kunt ook zien dat de vorm weer anders is geworden. Zie bijgevoegde foto’s. Voor de complete serie zie tabblad Stations / MP2 sponsGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.