Schoonmaakduik “Vroege Vogels”, 100 kg vuil.

Met het rijp op de autoruiten en een zonnetje moest dit wel een grandioze dag worden.
Normaal doen we twee schoonmaak duiken per jaar en we zijn dit jaar beide keren aan de zuidoost zijde bezig geweest. We hadden de noordwest zijde eigenlijk pas voor 17 mei volgend jaar in de planning.
Waarom dan nog een derde schoonmaak zou je denken? Vara’s radioprogramma “Vroege Vogels” was naar ons project verwezen omdat we onder water schoonmaken. Er zijn natuurlijk veel meer duikteams die schoonmaakwerk verrichten, maar wij hebben echter wel iets unieks namelijk “Meldpunt Verloren Vistuig“. 

100 kgs opgehaald dankzij deze enthousiaste ploeg mensen

Zie ALLE FOTO’S

Schoonmaken was nodig aan de noordwest zijde en 17 mei lag wel erg ver in de toekomst. Een kans om voor de radio een verhaal te doen over schoonmaken onder water krijg je niet elke dag en zodoende hebben we deze actie vervroegd.
En tja, dan maak je een evenement aan met de hoop dat men het schoonmaken nog niet zat is, maar niets is minder waar. 17 duikers, de voorzitter van “Hengelsport Vereniging Haarlem” met zijn boot en een aantal man oppervlakte support kwamen opdagen.
Dat is toch geweldig!
Een duiker uit een andere groep gooide een stuk plastic in de container en melde dat. Kijk als iedere duiker dat zou doen dan scheelt dat toch weer. 

Eigenlijk hoop ik dat er ooit een moment komt dat we geen speciale evenementen hoeven te organiseren om schoon te maken. Dat kan alleen als er in beginsel al meer vuil in de containers belandt in plaats van ernaast.

De grote vuilcontainer was alweer geregeld door de boswachters. De tent en gastoestel waren verzorgd door John en Marleen, want anders hadden we geen warme lunch.

Tijdens de briefing werd pas bekend dat er geluidopnames zouden worden gemaakt voor “Vroege Vogels”. Het radioprogramma dat elke zondagochtend om 7 uur begint heeft rond de 500.000 luisteraars en dat komt mede door de leuke onderwerpen die worden aangesneden. Het is dankzij een tip van Cor Kuyvenhoven aan de verslaggeefster Jeannette, dat er 8 minuten zendtijd aan kan worden besteed om schoonmaak acties als deze meer bekendheid te geven. Achteraf is er 90 minuten materiaal opgenomen, dus dat wordt een leuke uitdaging voor de montage. Er is ook zoveel te vertellen over ons project, zoet water, duiken en alles wat er omheen zit.

Na de gebruikelijke briefing (met een groene microfoon onder mijn neus), werd er snel omgekleed en toog men vol enthousiasme het water in gewapend met zakken.
Bas en David gingen met een onderwaterscooter op pad en hebben ter hoogte van de landtong huis gehouden. Thijs had problemen met zijn inflatorslang van zijn droogpak, maar uiteindelijk is hij samen met John ondiep gebleven en zo konden ze beide nog flink wat vuil binnenhalen.

Ad lag als eerste in het water en heeft al snorkelend 4,7 kg vuil weten op te halen in 30 minuten tijd.
De volgende zak die werd boven gebracht door een andere duiker, woog een verpletterende 13 kg en was ook gelijk de zwaarste van alle zakken die druppelsgewijs werden binnengebracht.
In de zak van 13 kg zat een geweven zak van kunststof waar rietstengels dwars doorheen groeiden.
Dat geeft maar aan hoe sterk een plantje kan zijn.

Martijn en Gerard waren de twee enige natduikers en wisten het evengoed een 50 minuten uit te houden in 8 graden water. Gerard had zich via email gemeld en vroeg of hij nog aan eisen moest voldoen. Als je kunt duiken en/of snorkelen kun je al bijdragen en zo hadden we al snel weer een extra duiker erbij.

Donald en Jeannette in de boot

Ted 

De kilo’s bleven binnen komen en ik kon de ene na de andere zak aan de weegschaal hangen. De teller bleef steken op 98 kg aan plastic, flessen en blikjes. Het viel wel op dat er veel mosselen op het zwerfvuil groeit. Bijzonder was toch wel een rol prikkeldraad en zelfs een slagersmes. Ondanks de policy “wat niet in de zak past, laten we liggen” was er een uitzondering gemaakt op een smalle en langwerpige matras, die tjokvol met water zat. Donald en Jack hebben met het bootje deze matras opgehaald. Als die droog is zal ie zeker 2 kg wegen en dus hadden we een mooi rond getal van 100 kg.
Iedereen had zo’n beetje een uur gedoken en men kwam met voldane gezichten en soms koude handen boven water. 

Deze keer hadden we de catering zelf geregeld in tegenstelling tot de voorgaande acties. Marleen warmde de snert en pompoensoep op, terwijl de duikers in het water lagen en zodoende kon iedereen van een warme soep en roggebrood met katenspek of kaas genieten. Er was ook voldoende aan thee en koffie. 
Het was leuk om nieuwe gezichten te zien, naast de vele bekende gezichten.
Nadat we klaar waren was er echter nog een probleem.

Donald was met zijn bus naast de helling gegleden tijdens het te water laten van zijn boot. Het zat muurvast in de modder. John en David waren met de auto toegeschoten om te helpen, maar de bus was te zwaar. Tja we zitten aan de IJweg met agrariers, dus hop de auto in en aanbellen en na twee keer bellen kom ik bij Sjaak.  Hij is met iemand anders toevallig net met een tractor bezig. Sjaak was zo vriendelijk om te helpen en zodoende konden we de bus eruit slepen.

PS:Zodra ik hoor wanneer deze opname wordt uitgezonden, laat ik het weten.

Van rechts naar links,
Cor, Jeannette, Axel
.

Ik wil de volgende mensen bedanken voor mogelijk maken van deze actie. 
in willekeurige volgorde:

Cor Kuyvenhoven – Begenadigd onder water fotograaf.
Ted Huikeshoven – Alleskunner en aquatisch schoonmaker
John v/d Water – Steun en toeverlaat + aquatisch schoonmaker
Marleen v/d Water – EHBO / keuken en oppervlakte support.
Gery ter Velde – Ontwerpster en aquatisch schoonmaker
Ben Oortwijn – Weegschaalbouwer en aquatisch schoonmaker
Sanne Terweij – Aquatisch schoonmaker
Bas Poelman – Aquatisch schoonmaker zowel zout als zoet water
David – Aquatisch schoonmaker.
Thijs v/d Valk  – Aquatisch schoonmaker
Cora van der Draaij – Aquatisch schoonmaker met een neus voor zwemvinnen.
Willem van der Draaij – Aquatisch schoonmaker
Walther Brussee – Aquatisch schoonmaker
Herman Otten – Aquatisch schoonmaker 
Flip Vernooij – Aquatisch schoonmaker
Martijn Huikeshoven – Heldhaftig aquatisch schoonmaker
Gerard van Moorsel – Heldhaftig aquatisch schoonmaker
Ad Struyk – Snorkelaar + aquatisch schoonmaker
Erna Gunderson – Echtgenoot en aquatisch schoonmaker
Donald Pranger – Schipper 
Jack Vliegendhart – Fotograaf en oppervlakte support
Marietje – Gezellige oppervlakte support.
en
Jeannette Parramore – Verslaggeefster “Vroege Vogels” 
Bedankt voor de belangstelling in onze actie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.