2015-07-19 Permanente thermometers geplaatst

Weer     : Regenachtig , Wind ZW 3 bft.
Duikers : Dean, Axel 
Doel     : Zichtmetingen, Foto’s, Thermometers ophangen.
Duur    :  108 minuten.
Lucht temp  : 20 Celsius
Water temp :  14 Celsius minimum.
Fauna    : Extreem veel watervlooien (niet rondom Paviljoen),  > 5 karpers, 4 paling, scholen met jonge vis. Hydroïdpoliepen, Glaskreeften, Mosdiertjes op noordzijde Paviljoenpalen op 2-3 mtr.
Flora :  Waterpest velden > 1 meter hoog , Gekroesd fonteinkruid , Tenger fonteinkruid (bloeit), Schedefonteinkruid. Zanichellia,
Thermocline: 14-15 meter
Vislood: 53 gram

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   3 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  5 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   6 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  7 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   6 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  7 meter.
·  Secchi verticaal =  8 meter. dd. 16-07-2015
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Op 5 juli kon ik slechts  1 ponton echt zien blazen, andere leken allemaal uit.
Op 10 juli werd er door Ad gerapporteerd dat de oostelijke pontons weer uit stonden. 
Op 16 juli tijdens snorkelen zag ik dat ze weer actief waren en dat voelde je goed, want het westelijke deel van het meer voelt warmer aan.

Vandaag gaan we thermometers ophangen aan station MP1,MP2 en MP3. Dan zouden de andere teamleden dezelfde temperaturen uit kunnen lezen, want de temperatuurmetingen van duikcomputers lopen erg uiteen. Ik duik zelf al een paar weken met een alchol thermometer die ik geijkt heb ten opzichte de voeler van een weerstation.
Bij die moet ik +1 Celsius rekenen. Op de thermometer van MP1 (3 meter diepte) , heb ik een markering bovenaan de thermometer gestift “T -1c” oftewel, de gelezen waarde moet je minus 1 Celsius doen. De andere twee thermometers op MP2 en MP3 kloppen precies.
Dat is makkelijker, want ik maak er simpelweg een foto van en lees het thuis uit.
Onderwater vergeet je toch vrij gemakkelijk allerlei zaken.
Op elke thermometer staat een Project Baseline stickertje in de hoop dat men deze netjes laat hangen. Deze meters kosten Euro 2,10 bij Suidgeest in Nieuw Vennep, dus ze zijn economisch niet interessant.

Permanente thermometer op MP1

Permanente thermometer op MP2

Permanente thermometer op MP3

OP weg naar de SETL platen zie ik op de palen van de Noordelijke zijde van het Paviljoen op 2-3 meter diepte weer mosdiertjes. Dat zijn de echte bacterievreters, dus dat zegt mogelijk wat over bacterie concentratie. Het vreemde is is dat ik ze op de kopse kant van het Paviljoen niet zie.
Op de SETL platen gebeuren ook interessante dingen. Op H001 t/m H003 groeien naast de gebruikelijke visluis eieren, jonge mosselen en jonge sponzen, maar ook zie ik zwarte puntjes. Met name op H001 kun je dat zien. Visluizen hebben ook weer nieuwe (witte) eieren gelegd die later verkleuren naar bruin, naarmate ze rijpen.

Nu moet ik nog wat van die zwarte puntjes zien te bemonsteren om te zien wat dat is.

Update (21-07-2015)  
De zwarte plekken bestaan uit vele Trompetdiertjes (Stentor) Onder de microscoop is moeilijk te zien welke soort het is, maar ze zijn erg beweeglijk en snel en blauwgroen van kleur. Nu kun je op kleur niet of nauwelijks determineren, en ik mis de kennis om het goed op naam te brengen.
Ze houden in iedergeval van bacterierijk water en ik heb ze nog nooit eerder op de SETL platen gezien.

Er zwemt een karper weg van de platen.

SETL H001 21 Celsius

De meest prachtige groei vinden we op SETL H106 die toch wel een mega mooie bloemvormige spons heeft ter grootte van een tennisbal.


Verder in dit verslag vind je nog een spons verhaal.
Het zicht bij het Paviljoen valt verder tegen en na de metingen gaan we richting de Noord om toch maar af te buigen richting de Noordelijke steiger. 
Om en rond het Paviljoen zijn verdomd weinig watervlooien en roeipootkreeftjes te zien, maar als je er verder vanaf bent krioelt het er weer van en dat is wel apart. 
Op een meter op 11 koersen we Oost om daarna meer de 10-13 meter lijn te volgen. We komen daar meer palingen tegen die erg schuw zijn en snel vertrekken.
Zicht is hier redelijk goed. Er liggen helaas weer verschimmelde stukken paling bij elkaar. Daar komt geen vis op af lijkt mij. 
Verderop pak ik een kunstaas op van 13 meter en doe een temperatuurmeting op 14,5 meter diepte, waar de temperatuur zakt van 18 naar 14-15 Celsius. Het varieerd erg per locatie, waar je meet.
Via de schuit en betonputten gaan we omhoog en ik haal nog een aantal meters vislijn binnen met een voederkorf eraan. 53 gram lood erbij.
We zitten recht onder MP6 en hangen eerst even 3 minuten op 6 meter, omdat we net lange tijd op 11 meter hebben gezeten. Temperatuur hier is 21 Celsius op 1 meter diepte en wat mistig net als op 16 juli toen ik hier langs snorkelde.

We dalen weer af en vervolgen onze weg naar de kleistort. Daar groeit de waterpest weelderig op deze vruchtbare kleigrond. Ik meet 130 cm en zo hoog heb ik het hier nog niet zien groeien. We zoeken nog even naar station MP4, maar tevergeefs. Naast de kleistort op 5 meter diepte kom ik weer (vermoedelijk) Nitellopsis tegen. Een kranswier. Het is een klein plantje, maar het staat er weer net als in 2013 en 2014. Vorig jaar stond het al veel hoger.

Nitellopsis op een restant van een Boilie of vogelpoep.


Vlakbij zit een ander leuk plantje met knopjes bij de voet van het lijn vormige blad.

Vermoedelijk Zanichellia



Dan zie ik Dean even niet en besluit te gaan kijken in het diepere gedeelte. Hij kijkt geboeid naar iets.
Gery en ik op hadden op 4 juni 2015 deze spons ontdekt van 17-18 cm groot op ca 6 meter diepte in de buurt van de kleistort. Dean spotte hem nu ook en deze spons was behoorlijk gegroeid tot een breedte van 25 cm. Dat is ruim een cm per week!

Spons 04-06-2015 = 17 cm.  Temp = 16 Celsius

Zelfde spons 19-07-2015 = 25 cm. Temp = 20 Celsius

We zwemmen verder echter kom ik erachter dat de tijd wel heel snel gaat en dus moet even de pas erin. Ik zoek rond 3-4 meter naar kranswieren als er ineens een grote karper op mij afzwemt. Een prachtige vis. Ik kom in het geheel geen kranswier tegen, maar het fonteinkruid overwoekerd de boel hier wel. Er zwemmen scholen jonge vis en het stikt hier van de karpers in de troebele laag. 
Een kokerjuffertje zie ik in de voorbij gang en het wordt nu echt tijd om er een eind aan te breien, maar niet voordat ik MP7 en MP5 op de foto heb gezet. (Zie alle stations
We komen er tenslotte toch langs.
Even kijken. Drie hydra’s en rechtsboven is er eentje rose van kleur en heeft een uitstulping. Normaal zijn hydra’s van beige van kleur. De uitstulpingen zijn nieuwe hydra’s die uiteindelijk loskomen en uitgroeien tot een volwassen Hydra.

Hydra’s


 Na 108 minuten roept Dean nog… KARPERS! 

Karper

Het was een geweldige duik en wat is dit toch een dynamische periode, waarin veranderingen elkaar snel opvolgen. Het is voor ons komkommertijd, maar voor de spons is het nu een topperiode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.