2016-05-29 Wat een leven.


Weer     : Zonnig, Wind NO, 3 bft.
Duikers : Dean, Axel 
Doel     : Metingen
Duur    :  89 minuten
Lucht temp  : 18 Celsius
Water temp :  7 Celsius minimum.
Fauna    : 4 Snoekbaars, 1 snoek, > 5 palingen, >5 karper, visluis eieren op SETL, De waterkolom tot ca 5 meter verzadigd met watervlooien, Wolken jonge zoetwatergarnaaltjes,
In darmwier zitten veel volwassen garnalen. Afzonderlijke Eitjes in darmwier MP6. Rode watermijten, Kokerjuffers in het blad bij MP4
Flora :   Fonteinkruiden komen mooi op, overvloedig darmwier
 
Thermocline: Tussen 5 en 6 meter  3 graden verschil
Vislood: 0 gram 


Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   9,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  >15 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   7,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  >15 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   9,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  >15 meter.
·  Secchi verticaal =  
–  Secchi verticaal =  7,9 meter (Normale Secchi meting) 04-06-2016

Forel-Ule waterkleur   04-06-2016
Omstandigheden  = Zonnig
Tijdstip meting = 12:30 uur
Schaal strip = 11  
Citclops = –

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:

Man o man wat ziet het er helder uit, want na mijn vakantie heb ik de helemaal de maand mei niet gedoken. Er moeten metingen gedaan worden en foto’s worden gemaakt, maar als je dan bij de start van de duik al direct omringt wordt door massa’s watervlooien, dan zou je bijna vergeten dat er gewerkt moet worden. Het is dus geen zweefvuil, maar het zijn miljoenen fascinerende creatuurtjes.

Watervlooien.

Dean en ik gaan vol goede moed aan de metingen beginnen en dan voel je ook even goed dat de spronglagen behoorlijk scherp worden. Op 6 meter diepte heeft Dean zelfs 2 meter minder zicht alleen al door de warrelende waterkolom op de grens koud en warm water.

Na het fotograferen van de SETL platen en stations wordt het tijd  om het verderop te zoeken. Op 12 meter krijg ik zelfs 7 Celsius

Oude tieraps.

op mijn alcohol thermometer en dat voel je.
Het zicht is bizar goed en Dean gaf al aan heel veel losse tie-raps op de bodem gezien te hebben.De luchtslangen van de beluchtingspontons waren met tieraps aan de kettingen vast gemaakt.  Bij het verwijderen van de pontons zijn deze los gehaald en te water geraakt. We hebben ze grotendeels verzameld en halen deze later wel een keertje op.

Verzamelde tieraps

Wat scherts mijn verbazing als we op een 11-12 meter diepte strengen met baarseieren zien terwijl de temperatuur daar een 7-8 Celsius is. Dus of die gaan uitkomen is de vraag.
 

Baarseieren

 
 

Baarseieren op 12 meter diepte 7-8 Celsius.

Daarna stijgen we langzaam en komen op de weg naar boven een dode paling tegen en niet zo’n kleintje ook, maar het is al in vergaande staat van ontbinding. Gelukkig kun je onderwater niks ruiken.

Dode paling


Even verder omhoog zitten hele kluwen darmwier en verhip, daar zitten eitjes in, maar of deze bevrucht zijn of van welke vis dit zou kunnen zijn…geen idee. Het is mij in andere jaren nooit eerder opgevallen en zo zie je maar, dat we nog lang niet alles gezien hebben.
 

Eitjes in darmwier.

Het wemelt hier van de jonge garnaaltjes en we zien ook een aantal karpers.
Het wordt tijd om terug te gaan, want mijn blaas raakt steeds voller en voller. Ah Dean heeft weer wat vistuig gevonden en bergt het veilig op in zijn wetnotes. We komen een mooie snoek tegen en net op het moment dat ik MP4 probeer te lokaliseren onder het afgevallen blad door in de bodem te prikken, Ziet Dean een paling wegschieten en de snoek gaat er  pijlsnel achteraan. Ik heb het niet zien gebeuren, maar Dean’s ogen gloeien van opwinding!
  
De blaasdruk wordt zo allemachtig hoog (plascondooms waren op) dat ik bij elke beenslag de druk voel oplopen. Ik kan mij niet meer concentreren en het domineert mijn gedachte.
Oké ik ga de kant op. Ik sein Dean dat ik moet plassen. Als een bezetene zwem ik naar het ondiepe en doe mijn set af. Haast haast haast. Waarom wil zo’n pak nou nooit eens soepel open als er NOOD aan de man is. Woeoeoe…momentje stilte en dan Aaaaaahhhhhhh.
Verdere details zijn echt niet nodig. Zo net klaar, voordat er mensen aankomen die mij raar aankijken als ik weer snel het water in stap en mijn set weer aantrek.
Nog twee stations gefotografeerd en de klus is geklaard.

Waterkleurtje meten, maar omdat ik het niet vanaf het Paviljoen kan doen met Secchischijf en App, heb ik dat 04-06-16 gedaan. 
Dean las op de kleurenstrip 11 en ik zat op 14, maar ik vertrouw Dean beter op zijn oordeel want ook de App eyeonwater gaf 11 aan.

Kortom weer een grandioze duik en wat een leven zit er in.

Baarseitjes met oogjes

 

 

  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.