2016-09-04 Blauwalg waarschuwing v/a 31-08-16

Weer     : Wisselend bewolkt Wind West 4 bft.
Duikers : Thijs, Axel 
Doel     : Metingen.
Duur    : 53 minuten
Lucht temp  : 19 Celsius
Water temp :  6,5 Celsius minimum.
Fauna    : paling, baars,jonge pos, jonge (snoek)baars, massa’s watervlooien op 5-6 mtr.
Flora :   Fonteinkruiden, Waterpest, 
Verder: Anabaena species, Ceratium hirundinella

Thermocline: Op 7-8 meter zit de meest voelbare.
Vislood: 0 gram 


Zichtmetingen 
·  Dutchi  op 3 mtr =   1,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  1,3 meter.
·  Dutchi  op 6 mtr =   3,5 meter.

·  Secchi  op 6 mtr =  3,5 meter.
·  Dutchi  op 9 mtr =   2,3 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  3,3 meter.
·  Secchi verticaal =  1,3 meter (met duikmasker)
–  Secchi verticaal =  1,2 meter (Normale Secchi meting)

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Wisselend bewolkt
Tijdstip meting = 10:22 uur
Schaal strip = 10
Eyeonwater app = 12


Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:

Er was erg slecht weer voorspeld met onweer en héél veel regen, maar het blijkt wel weer dat het grillige Nederlandse weer zich domweg niet laat voorspellen. Ik kijk er al niet meer naar, anders was ik vanwege het verwachte onweer onterecht thuis gebleven. 
Ik rij met een zonnetje en een donkergrijze lucht aan de kust naar H’bos. Thijs is er al en had me al verteld van de blauwalg waarschuwing die sinds 31-08-2016 van kracht was.
Best wel apart, dat ik op 27 augustus nog zwom aan het zandstrand en waarbij de eerste foto mijn uitzicht was. Het water was wel bizar warm 24 Celsius, terwijl het nu al weer gezakt is naar 20,5 Celsius. 

Uitzicht 27 augustus. Blauwalg is al duidelijk te zien.

Nu ziet er er een tikkie anders uit.

Uitzicht 4 september. vlokjes zijn fijner geworden met verdikte snotjes
20,5 Celsius

Op zwemwater.nl is nu ook te zien dat de nivo’s van Intestinale enterococcen en E.Coli laag zijn. (Zogenaamde poep bacteriën)
Dus in dit geval gaat het ook echt om blauwalg (Cyanobacteriën). 



Hoe zien deze er dan uit? Deze kleine groene vlokjes zijn te klein om het met het blote ook te kunnen zien. Onder de microscoop 120x vergroot zijn het kleine kralenketting spiraaltjes met een bolletje ertussen. In de bolletjes (Heterocysten) wordt stikstof opgeslagen. 
Deze soort kan dus neurotoxines produceren die onder andere huidirritatie, maag en darmklachten veroorzaken.

Anabaena belicht van onderaf 120x vergroot

Anabaena belicht van bovenaf 120x vergroot


Duiken
Daarom moeten we wel uitkijken dat we geen water binnenkrijgen. De bodem bij de instap is al niet eens te zien, dus dat beloofd wat.
Vooraf heb ik met Thijs besproken wat er gedaan moet worden. We gaan eerst de SETL platen fotograferen. Op een meter of 3 gaan we richting paviljoen. Het lijkt wel of mijn lamplicht in een zwart gat verdwijnt. Thijs zijn lamp zie ik maar net aan. Een paling schiet op nog geen halve meter voor mij weg. Voor wij het weten zitten we tegen het damwand profiel van het paviljoen. Zodra we onder de 5 meter komen, wordt het zicht beter en massa’s watervlooien dansen in mijn lichtbundel.Veel schooltjes met baarsjes en snoekbaarsjes. Heipaal en ja nog eentje en dan… geen heipaal meer. huh?? Het is donker op 5-6 meter, maar als we wat stijgen zie ik heel flauwtjes wat daglicht. We stijgen op en we zijn het paviljoen in een oogwenk 10 meter voorbij gezwommen! Via de oppervlakte zwemmen we naar de SETL platen. Thijs moet bijschijnen met zijn lamp, want op een halve meter diepte is er te weinig daglicht voor een goede foto. We werken de platen zo af en gaan afdalen.

Groene sponzen
Op circa 2 meter diepte zitten op de meetpaal groene sponzen die normaal crème tot roze van kleur zijn. Dat komt waarschijnlijk doordat ze de blauwalg opnemen, want ik heb het al eerder gezien dat een spons na een blauwalg periode weer z’n originele kleur terug kreeg.

Spons met groene verkleuring.


Reeks foto’s van MP2S laat dat goed zien, dat eind juli 2014 in 7 dagen tijd de spons groen werd en een maand later (eerder kon ik er niet bij) weer schoon was. In die periode waren er ook verhoogde concentraties bacteriën.


We zakken verder af naar MP1 op 3 meter diepte. Het kost moeite om foto’s te maken vanwege het slechte zicht en het gebrek aan daglicht.
Thijs is snel klaar met het meten. Dat is het voordeel van slecht zicht.
Ik zak af naar MP2 op 6 meter, waar we 3 fotopunten hebben. Ik maak foto’s en voer de meting uit terwijl Thijs naar MP3 gaat om daar metingen te doen op 9 meter diepte.
De temperatuurdaling geeft je op 7-8 meter wel een klap in je gezicht van 19 naar 10 graden en als dat nog niet genoeg is komen we op 14 meter diepte bij de bodem waar het een winterse 6,5 graden Celsius is. 

Purper
Op de bodem ligt een grijze laag met witte draderige bacteriën en het wordt helemaal vreemd als we even ten zuiden van de paal gaan. 
Zie ik nu een rode gloed? Ik morrel wat in de bodem en een roodroze rode inkt komt vrij. Purperbacteriën? en dat betekent een zekere mate van plaatselijke “Zuurstofloosheid” 
In Hemmoor zie je bij Einstieg 4 ook van deze paarse tot rood roze mistige poeltjes, alleen hier ligt al weer een laagje op.
Het is net een foto uit een ver melkwegstelsel, maar dit is slechts op afstand van 12 kilometer horizontaal en 14 meter verticaal van huis.

(Rode) Purper bacteriën met daarop andere witte bacteriën



Filmpje purperbacteriën
Bacteriën (soort nog onbekend)

Het is een dooie en koude boel en zo stijgen we langzaam naar de 5-6 meter waar echt al het leven zit. Kortom dat is best een kleine donkere zone, waar het waterleven moet zien te overleven, maar wat dus echt bizar is is het aantal watervlooien, welke je in deze laag zo massaal tegen kan komen van tussen de 17-19 Celsius. 

Andere meetstations
Een paling rust verticaal op de staart en kijkt ons eens aan neemt een spurt en weg is ie. 
We gaan eens proberen nog een meetpunt MP5 te vinden en ik kan ‘m maar moeizaam vinden. Het licht is hier echt bar slecht en zelfs met lampen is het een drama, maar dan klaart het zicht ineens op en tracht een foto te maken zonder lampen. Het houdt niet over, maar het voldoet.
MP7 ligt in de buurt maar op 4 meter is het in de Noordhoek een melkachtige massa omdat de wind hierop staat denk ik.
Hier hoef je gek genoeg ook niet onder de 7 meter te komen, omdat je dan in een dikke koude mist verdwijnt en dat is frappant, want bij de meetpaal was het vanaf 5 meter en dieper best redelijk zicht.

Waterkleur Forel-Ule en verticaal doorzicht.
Eenmaal weer bovenwater komt Hans naar de oever gelopen om te gaan duiken. “Je kan net zo goed in Geestmerambacht duiken met al die bacteriën!”. Hans lacht ‘We gaan het zien’.
Er staat op de kant slechts een handje vol duikers.

Tijd voor een waterkleurtje en verticale Secchi diepte .
We stappen weer het water in zonder persluchtuitrusting en zwemmen via de oppervlakte naar het paviljoen.
Ik laat de Secchi disk zakken en meet 1,20 – 1,30 meter. Thijs zit op dezelfde waarde.
De waterkleur via de strip komt op 9-10 uit.
Op de kant zwaait een sidemount duiker hij lacht om het barre slechte zicht en kan het gewoon niet geloven. We kunnen wel zeggen dat augustus toch een maand is met wat minder zicht dan normaal, maar ja in april hoef je hier eigenlijk ook niet te wezen.

Bij de auto gekomen kleden we ons om, maar ik nou ben ik benieuwd wat de waterkleur app aangeeft.
De eyeonwater.org app geeft een hogere waarde. We maken verschillende foto’s en metingen.
Je maakt met de app een foto en de app berekend een kleur die in een balk verschijnt, die je dan met de kleuren in de Forel Ule schaal moet matchen.

Dit constateren we.
Selectie 13 maar app corrigeert het naar 12.
Selectie 12 = 12
Selectie 14 (foto Secchi op halve diepte 1,20 / 2 = 60 cm)
Kortom we houden we het op 12.
De onderstaande foto’s komen van de website eyeonwater.org.

Met Secchi

Niet ingezoomed

Ingezoomed

Het is wel leuk om dat nu zo eens te bekijken, maar ik vertrouw de app meer dan de kleurkaart en onze ogen. 

Wat gebeurt er de komende periode, want de temperaturen lijken voorlopig niet omlaag te gaan en de purperbacteriën en witte bacteriën op de bodem heb ik sinds het ontstaan van PBhbos in 2011 nog nooit eerder gezien.

We gaan het in ieder geval doorgeven aan het waterschap.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.