Weer : Zonnig, Wind NO 5 bft
Duikers : Dick, Axel
Doel : Metingen
Duur : 43 minuten
Lucht temp : 0 Celsius
Water temp : 5 Celsius minimum.
Fauna : Scholen jonge baars over de bodem, maar ze zitten ook IN het sediment.
Flora : Enkele planten gekroesd fonteinkruid.
Spronglaag: Geen
Vislood: 0 gram
Zichtmetingen
· Dutchi op 3 mtr = 6,0 meter.
· Secchi op 3 mtr = 7,0 meter.
· Dutchi op 6 mtr = 5,0 meter.
– Secchi verticaal = 6,5 meter (Normale Secchi meting)
Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden = Zonnig
Tijdstip meting = 11:45 uur
Schaal strip = 14-15
Eyeonwater app = —
Zie alle foto’s van deze duik.
Nieuwjaarsdrukte.
Het is een prachtige koude dag en de parkeerplaats loopt vol met duikers ivm de Nieuwjaarsduik. Je ziet nat- en droogpakkers. Ik denk nog wel eens aan die tijd met natpak. Onder water is dat eigenlijk best comfortabel warm, maar dan als je uit het water komt en je moet het uittrekken….. Oh wat was dat altijd doorbijten. Nu waait er een snijdende Noordoosten wind en die zal menig natte huid prikkelen.
Dick en ik hebben er weer zin in. Er moet gemeten worden en dat doen we in de wintermaanden slechts één keer per maand. Dat meten is gewoon goed om je drijfvermogen te trainen en achteruit zwemmen en last but not least…onthouden van de getallen die je hebt gemeten. Als je je hoofd onder water steekt wordt je nu eenmaal wat vergeetachtiger. Menige duiker zal dat ontkennen, maar het is echt zo en zeker als er opdrachten uitgevoerd moeten worden.
Tijd staat soms stil.
Dat er soms niet veel veranderd laten de zoetwatersponzen goed zien op het wrak. De afstand van waaraf de foto is genomen verschilt een beetje, maar beide sponzen zijn niet gegroeid in omvang in 2 maanden tijd. Nou is dat misschien ook niet zo raar gezien het dalen van de temperaturen.
12-11-2017 / Ca 11 Celsius |
07-01-2018 / 5 Celsius |
Balletjes of niet?
Overwinteringsballetjes (Gemmulae) zie ik niet.
Wikipedia zegt: Vooral zoetwatersponzen produceren gemmulae om uitdroging of de winter te overleven.
Deze gemmulae zag ik wel in de zomer van 2017 op een SETL plaat. Mogelijk zijn er ook andere triggers die de vorming van deze balletjes in gang zet. Ik denk bijvoorbeeld aan een slechter wordende waterkwaliteit of temperatuurstijging en we zagen toen ook sponzen wegkwijnen. Waarom denk ik dat?
Zie hier een foto van een SETL plaat van 10-09-2017. Watertemperatuur was toen 21 Celsius en het wateroppervlak was al een week groen van de Microcystis. Op 22-09-2017 werd er een waarschuwing voor blauwalg afgeroepen. Hoe snel deze balletjes worden gevormd, weet ik ook niet, maar het is ontzettend interessant als een uitbraak kan worden voorspeld door sponzen!
Zie verslag 03-09-2017
Wat ik ook niet wist is dat sponzen ook op verroest staal groeien. Tijdens het duiken heb ik het niet eens gezien, maar ik maak soms foto’s van alles en nog wat.
Ik blijf het zeggen, maar foto’s maken van nietszeggende objecten, kunnen leuke interessante waarnemingen opleveren, zoals dit.
De sponzen zijn de lichtgrijze plakkaten in de onderste helft van de foto.
Als je op de foto klikt dan kun je het vergroot zien.
Sponsgroei op verroest staal. |
Metingen doen.
De zichtmeting op 3 meter diepte is weer even een eindje zwemmen. Zeven meter om precies te zijn.
Als ik daarmee klaar ben geef ik mijn spoel en zichtmeter aan Dick.
Nu kan Dick de tweede meting uitvoeren en we zwemmen samen achteruit.
Zo doen we dat ook met het 9 meter punt en het gaat ‘m makkelijk af.
Dick voert een meting uit op 6 meter. |
De bacterielaag onderaan de paal op 14 meter diepte is allang verdwenen, maar ik dacht er nu weer aan om er een foto van te nemen.
17-09-2017 Zwartgrijze bodem met witte draden. |
07-01-2018 Lichtgrijze bodem |
Modderbaars.
Verder steek ik de alcoholthermometer in de bodem om te kijken of daar nog verschil in zou kunnen zitten. Juist, ook 5 Celsius. Als ik de thermometer op een andere plek in het zachte sediment druk, voel ik een lichte siddering en een klein baarsje schiet uit het sediment!
Daar verstoppen ze zich dus!
We kennen de verhalen wel, maar nu zag ik het eindelijk en ook Dick was er getuige van.
Tijd om weer verder te gaan.
Je kunt zien dat het druk is met duikers, maar iedereen heeft er lol in en daar gaat het om.
Het is wel jammer dat het zicht dan wat terugloopt, maar het slaat ook snel weer neer gelukkig. Bij het wrak maak ik snel foto’s van de vaste punten. Zie MP8
Gezakt!
Toen we de “Sale” afzonken lag de boegpunt op 6,9 meter en het waterpeil onder het Paviljoen was 8 cm onder de rand. Nu ligt de Paviljoenrand 11 cm onder water. Een stijging van het waterpeil van 19 cm dus. Met mijn duikcomputer meet ik de boegpunt op
7,3 meter. Rekensommetje 7,3 – 6,9 = 0,4 meter lager.
Het wrak is dus 15 a 20 cm gezakt of dieper weggegleden.
Verder pakken we de andere meetpunten nog even mee.
Bekijk de foto’s van de stations
We hebben alleen MP4 niet gedaan.
Vanwege een strakke planning hebben we 43 minuten gedoken, want Dick en zijn vriendin hebben een drukke agenda voor vandaag.
Oplettende mannen.
Ik voer nog even snel een verticale zichtmeting uit zonder mijn set op mijn rug. Ook deze meting geeft 6,5 tot 7 meter aan.
Als ik stevig weer terug zwem, wachten twee mannen mij op bij de kant en vragen of het wel goed gaat. “Uh ja geen problemen” zeg ik en leg mijn Secchi schijf en meetlint op de stenen. Ze vonden mijn gedrag bij het meten wat vreemd zo met mijn hoofd onder water en dan als een jekko weer terug zwemmen.
Verrek zo had ik het niet bekeken en ja daar zit wat in. Ik bedank ze voor hun oplettendheid.
De parkeerplaats loopt langzaam weer leeg.
We hebben lekker gedoken
Bedankt Dick!
Graag gedaan! Meten is weten en erg leuk om te doen.