2013-05-12 10:13 Zicht verbeterd, nog geen baarseitjes

Eenoogskreeftje

 • Weer    : Licht bewolkt / ZW Wind 2 bft / Regen = 17,3 mm (Gisteren)/ 1011 hpa.
 • Duikers : Remko, Koos, Axel
 • Doel     : Zichtmeting, kijken op diepte
 • Duur    : 63 minuten.
 • Lucht temp  : 6,8 Celsius.
 • Water temp : 5,0 Celsius minimum.
 • Vis       : Heel veel actieve roeipootkreeftjes in de warme bovenlaag. Actieve garnalen echter niet vrijzwemmend.
 • Planten : Gekroesd fontijnkruid begint te groeien ca 20 cm, maar verspreid.
 • Thermocline op 9 en 3 meter diepte.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr = 6,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr = 6,5 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr = 5,8 meter.

  ·  Secchi op 6 mtr = 6,9 meter.

  ·  Secchi verticaal = 7,2 meter.

  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.

  Opmerkingen: Duikspullen vergeten gebeurt mij niet vaak, maar een backplate is toch wel van essentieel belang en binnen 20 minuten was deze gehaald. Dat is het voordeel als je dicht bij de duikstek woont. Koos en Remko hebben geduldig op mij gewacht. Toen ik terug kwam op de parkeerplaats stond deze ineens een stukje voller in iedergeval. Gauw het water in. Het zicht wordt letterlijk beter gegeten door de roeipootkreeftjes. We gaan het maar eens dieper opzoeken om te kijken wat daar gebeurt. We zwemmen over het prachtige rif wat toch prachtig blijft ondanks dat ik het vaak zie. Vorig jaar lag er op 14 meter een dikke deken van mist, maar nu is redelijk helder. Duikers voor ons hebben wat sediment op gedwarreld, maar dat zakt ook weer redelijk snel. Het licht komt hier mooi tot zijn recht. Als het zonnetje door de wolken prikt licht alles op en wordt direct gedimd als er weer een wolk voor kruipt. Een plastic Avico zak kan ik niet laten liggen en neem ik mee.
  We buigen rechts af en we komen alleen een blok klei die wat een geboetseerd uiterlijk heeft gekregen door een weerbarstige vin. De temperatuur is hier maar 5 graden op 18 meter.

  We gaan weer richting de kant waar ik nog een stuk vislijn tegenkom. Deze heeft nog een stuk lood met een roestige haak. Die snij ik eraf en druk deze weg in de modder. Het lood en lijn stop ik in mijn zak. Het wordt weer eens tijd voor een schoonmaakduik
  , want ik zie her en der toch wel veel plastic liggen. Remko heeft het koud gekregen en gaat richting kant. Koos en ik gaan rustig verder naar de 12 meter en we zijn vlak bij het restaurant. De dode snoek die daar ligt zakt steeds verder in. Ook liggen hier de wereld aan servetjes. We komen bij de meetpaal en stijgen langzaam naar 9 meter. Daar kun je mooi de overgang zien van mosselrijk naar mosselarm op de paal. We stijgen verder en de groene aanslag op de paal veranderd met de week. Op 6 meter voer ik de standaard metingen uit. Wat is toch dat zweefvuil?  Ja hoor er zijn weer miljarden roeipootkreeftjes actief!!! Op 3 meter zit een prachtige thermocline die de warmte goed laat zien. Op de paal bij het touw schieten de vele aasgarnaaltjes weg als ik de zichtmeter loshaak. Koos wacht geduldig en kijkt mee. Dan als laatste nog de SETL platen fotograferen. Daarna gaan we op 2 meter diepte naar de kant. Ik vul nog een monsterbuisje met water in de hoop dat daar een wat grotere roeipootkreeft of watervlo in komt. Nog even langs het dekzeil, maar mijn camera besluit even lekker niet goed scherp te stellen, omdat ik het nog op macro heb staan. Bij de instap zie ik nog weer een verse spruit fontijnkruid.

  6 meter 12,2 celsius

  3 meter 15,4 celsius

  H124 15,8 celsius

  H106 15,8 celsius

  H136 15,8 celsius

  wormvormig aanhangsel.

  Zeildoek

  Fontijnkruid bij instap komt op.
 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.