2013-05-20 10:25 uur Pinksterduik a la Egypte

 • Weer    : Bewolkt / WZW Wind 2 bft / Regen = 25 mm / 1008 hpa.       
 • Duikers : John, Axel
 • Doel     : Zichtmeting, kijken op diepte.
 • Duur    : 77 minuten.
 • Lucht temp  : 12,0 Celsius.
 • Water temp : 5,0 Celsius minimum.
 • Vis       : Heel veel actieve roeipootkreeftjes. 1 Meerval (witrandje) Deze heeft witte randjes om de borst en staartvin. 2 Palingen waarvan 1 vrij zwemmend onder het Paviljoen en de andere bij de drum, 1 Karper, 2 Baarzen, waarvan eentje zich verstopte tussen de kleiblokken waarschijnlijk omdat de Meerval daar ook zat en 1 bij het rad. Ik hoop dat ie daar eieren gaat leggen.  
 • Planten : Gekroesd fontijnkruid begint te groeien ca 40 cm. Ook een andere soort fontijnkruid komt nu boven. Algen zijn vrijwel weg.
 • Thermocline op 9 en 6 meter diepte.
 • Zicht
  ·  Dutchi op 3 mtr = 10,0 meter. 

  ·  Secchi op 3 mtr = 13,0 meter.

  ·  Dutchi op 6 mtr = 8,0 meter zeer moeilijk af te lezen door de thermocline.

  ·  Secchi op 6 mtr = 11,5 meter.

  ·  Secchi verticaal = 13,0 meter.

  Zie het log voor de details.
  Zie alle foto’s van deze duik.

  Opmerkingen: Het regent nog niet als we het water in gaan. Met verbazing kijk ik naar het water, want het is belachelijk helder. John moet je eens kijken man!!! Allemachtig het lijkt wel Eqypte. Eenmaal onderwater voel ik mij in ieder geval ontzettend happy. Je ziet alles liggen hoewel het zicht wat minder wordt als je wat dieper gaat, maar dat mag geen naam hebben. We zwemmen pal zuid uit en komen langs de dranghekken. De koude op 14 meter voel je wel even met 5 graden, maar dat wend snel. Over het 15 meter rif duiken we even wat dieper. Tussen een kleispleet zie ik een Baars angstvallig verstopt…Als ik naar links kijk zie ik een Meerval wegzwemmen. John!!!! daar is ie hoor. Het is witrandje en is volgens mij de kleinste van de drie. Het zou best wel eens kunnen wezen dat de Baars zich schuil hielt voor deze veelvraat. We zwemmen even mee met de Meerval en keren dan weer om, om weer richting de kant te gaan. We komen uit bij het anker. Er liggen zoetwater sponzen onder die er vermoedelijk op hebben gegroeid. Hoe ondieper je komt hoe beter het zicht en dat is de omgekeerde wereld met twee weken geleden. Bij de meetpaal maak ik weer de foto en doe de meting, echter blijf ik uitrollen terwijl ik precies in de grenslaag van de thermocline zit. De Dutchi is niet goed afleesbaar door de rippelingen van warm en koud, echter is de Secchi beter uit te lezen. Bij 11,5 meter zie ik de meter nog net aan en ik zie John ook nog vaagjes. Op de paal groeit nu ook Cordylophora op de mosselen en die zag ik vorige week nog niet. Op 3 meter doen we weer hetzelfde en nu verdwijnt de Secchi pas bij 13 meter. Dutchi geeft 3 meter minder aan. Op de paal verschansen zich aasgarnaaltjes die zich tegoed doen aan de miljarden roeipootkreeftjes. Ik zie onder mij ineens een Paling wegschieten. We controleren en fotrograferen even de SETL platen en terwijl we daarmee bezig zijn komt er een Karper even kijken wat wij aan het doen zijn. Op SETL H136 groeit nu een lange gele ei-achtige streng. De alg op de platen is vrijwel weg. We zwemmen richting het zeildoek en ver onder ons zien we andere duikers. Foto van het zeildoek gemaakt waar nu eindelijk aan de voet ervan Waterpest begint te groeien. De magische grens van 14-15 graden maakt de plantgroei mogelijk. Toch nog even kijken bij het rad om te zien of daar Baarseitjes hangen, maar er hangt nog niks. Er ligt echter wel een volwassen Baars daar op de bodem dus wie weet. Op een meter of 4-5 zwemmen we weer naar de kant en komen uit bij de de drum, waar een wat kleinere Paling weg zwemt. Langs de rietkraag zie ik een eend van onderen zwemmen en dat is zo’n leuk gezicht. Ook de flapperende poten van een meerkoet trekt mijn aandacht, maar om dat duidelijk op film vast te leggen lukt me niet. De twee dode meerkoeten liggen er nog en vergaan steeds meer. Een snoekje komt even langs en zo gaan we weer richting het instappunt. Ik zou hier uren kunnen vertoeven, maar ja we moeten een keer naar huis. Toch op de valreep doe ik nog een verticale meting met de grote Secchi schijf en ook daar kom ik op 13 meter uit.  Dit was een waanzinnig mooie duik.

 • Aasgarnaaltjes

  Cordylophora bij de mossels

  SETL H124

  SETL H106

  SETL H136 let op witgele streng

  Dit zou een ei streng kunnen zijn

  John bij de drum

  Rietkraag aquarium

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.