2014-02-23 Bruine alg van dichtbij.

 • Weer    : Bewolkt / Z Wind 3 bft /  1011 hpa.       
 • Duikers : John, Robin,  Dave, Axel
 • Doel     : Monsters halen bruine alg.
 • Duur    : 56 minuten.
 • Lucht temp  : 6,0 Celsius
 • Water temp : 5,0 Celsius minimum.
 • Vis       : Snoekbaars onder Paviljoen, Baarzen liggen steeds meer verspreid over de bodem in het 12-14 meter vlak. Ook grotere baarzen.1 Paling op ca 11 mtr.
 • Planten : Waterpest en gekroesd fonteinkruid, en nog wat grasachtige plantjes, nu met bruine aanslag van diatomeeen en ook donkergroene en paarse plekken met alg.
 • Thermocline: geen
 • Zicht (Niet gemeten)

 • Om nu te achterhalen wat nu die bruine alg is, moet je monsters nemen en dat hebben we dan ook gedaan.
  Eerst toch even onder het Paviljoen kijken zoals we dat nu eigenlijk altijd doen. Die school baarzen begint wel kleiner te worden en houdt zich lager bij de bodem. Er zwemt zowaar een snoekbaars onder mij. Snoekbaarzen zie je hier eerlijk gezegd niet zoveel. 
  Met mijn oude duiklamp weer op volle sterkte (2200 lumen) knalt er door de diffusor een zee van licht met een hoek van 180 graden. Het is alleen jammer dat het water wat melkerig is, waardoor er veel licht verstrooid wordt, maar de snoekbaars komt mooi op de film.
  Daarna zakken we af naar 12 meter en gaan de laagvlakte over. Plots klinkt er een harde plof alsof een steen op mijn flessen terecht komt. Ik kijk…..niks… ik voel even aan mijn kranen en alles zit nog op z’n plek…..mmm raar. Hier en daar zie je pos en baars liggen op de zachte bodem. Het lijkt wel of de baarzen meer het weidse op hebben gezocht, omdat die continue jagende snoeken onder het Paviljoen, de overlevingskansen voor een baars ook steeds kleiner maken. Verderop ligt een mooie paling. 

   Pas als we op een 2 meter diepte zijn is de bruine alg pas te zien. Op het zand zie je een lichte bruine aanslag. Tijd om de potjes uit mijn zak te halen. Verhip er is een potje geimplodeerd en dat verklaard de harde knal. Gelukkig heb ik er meer bij mij en Robin wijst een mooi plekje aan. Dave blijft bij me en pakt het kapotte potje aan en helpt mij.
  Ik pak wat algen en bruine gelei van een tak af. Als dat klaar is komt Robin met een circus act Hij heeft een posje verleidt om bij zijn hand te komen en speelt er wat mee. Het posje kijkt heel beduusd en probeert bij de hand te blijven als Robin deze wat verplaatst. Het probeert zelfs in de mouw van Robin’s arm te kruipen.. Dan beseft de pos dat er iets niet klopt en smeert ‘m. 
  Thuisgekomen gaat de oogst onder de microscoop en ik tel vier soorten, maar welke het precies zijn weet ik nog niet. 
  Drie kiezelwieren en een algsoort (lange ketting van cellen). 
  Nu is het CO2 gehalte in week 5 gestegen van ca 1,9 naar 4,6 mg/l en in week 6 weer gezakt naar 3,7 mg/l .. Diatomeeen kunnen veel CO2 opnemen en zou dat dan plotse groei verklaren, maar het bruine alg weet ik dat niet. Het roept meer vragen op in iedergeval.
  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.