2014-07-29 Ovatlantis op bezoek

Weer     :  Bewolkt, N Wind 3 bft  
Duikers : Han, Paula, Axel
Doel     : Metingen en foto’s maken van de SETL platen en stations,  rondleidinkje
Duur    :  42 minuten.
Lucht temp  : 22,0 Celsius
Water temp :  12-24 Celsius minimum.
Fauna    : Jonge posjes, slakjes op bodem, aasgarnaaltjes op Meet Punt 3
Flora : Potamogeton pusillus in bloei, Potamogeton crispus, Gloeotrichea pisum zit ondiep op veel fonteinkruid. Veel kleine groene witgroene vlokjes.
Kranswierplantjes in het duikgebied.
Thermocline: 6,0 mtr

zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   1,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  1,0 meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   5,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  6,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   – meter.
·  Secchi op 9 mtr =  – meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:

Vanavond heb ik afgesproken met Han en Paula van de Alphense Duikvereniging Atlantis www.ovatlantis.nl .Ze denken erover om een Project Baseline te beginnen voor de Zegerplas.
De Zegerplas ondergaat een positieve ontwikkeling, waarbij het doorzicht langzamerhand beter wordt. Het aantal zebramosselen neemt ook toe en volgens Han en Paula is de biodiversiteit behoorlijk uitgebreid. De Zegerplas heeft een historie van slecht zicht, maar omdat er een positieve lijn in zit, willen Han en Paula dit graag gaan vastleggen. Dan is het concept van Project Baseline een uitgelezen kans om deze ontwikkeling in kaart te brengen en te delen.
De Zegerplas wordt belucht en dat brengt een verbetering met zich mee, omdat blauwalg daar nu amper meer voorkomt en het doorzicht verbeterd.
Ze melden ook dat het aantal mosselen explosief is gegroeid en daar kan ik zeker in komen.
Dat laten onze SETL platen dan ook heel goed zien, want in deze tijd groeien jonge mosselen snel en om ze dat te laten zien kleden we ons om voor een rondleiding.

Eerst neem ik ze mee onder de 4 meter diepte, want net daaronder is het zicht nog acceptabel. Ik laat ze de SETL platen zien. 
Pas als je de genomen foto’s naast elkaar legt zie je nu hoe snel mosselen groeien in een week. Wat bijzonder is is de kale plek rechts op de plaat H128, want in dat gebiedje zaten een week geleden nog mosseltjes.

H128 22-07-2014

H128 29-07-2014


H135 22-07-2014

H135 29-07-2014


Nu heeft Paula ook al bij Gimaris een aanvraag gedaan voor SETL platen en gelukkig wint SETL stukje bij beetje meer terrein. Oke in de winter lijkt er niet veel te gebeuren, maar in deze maanden gebeurt er des te meer. Het waterschap is geinteresseerd in mosselen en SETL is HET middel om daar een idee van te krijgen in hoeverre mossels in een plas aanwezig zijn.

Mosselen dragen zeker bij aan helderder water, maar kunnen ook een probleem vormen in de vorm van ongewenste aangroei op en in objecten zoals “duikers” zegge doorvoerkanalen. 
Onder andere in Lake Tahoe / Nevada blijkt de Zebra en Quaggamossel juist een ware plaag te worden, waarbij booteigenaren verplicht worden gesteld, hun vaartuig te reinigen alvorens ze een andere plas of meer bezoeken om verspreiding te voorkomen.  Zie website

Ik hoorde dit via Project Baseline Amerika, waarbij dan het voordeel van deze organisatie naar voren komt, om diverse inzichten over een exoot te lezen in andere delen van de wereld. 
Onze SETL platen bewijzen hoe snel een aangroei kan gaan en ook in Amerika gebruiken ze soortgelijke middelen om de aangroei aan te tonen. 

Ik laat Paula en Han een zichtmeting zien op MP1 (3 meter diepte) en MP2 ( 6 meter diepte).
Die van MP1 is lekker snel klaar aangezien ik een krappe 2 meter hoef te zwemmen om de plaat niet meer te zien. 
Onze meetspons is in een week tijd felgroen geworden. Dat is wel opmerkelijk waarom algen nu ineens worden opgenomen door de spons. Nu is de spons toch erg aan (soms kleine) veranderingen onderhevig en dat kun je hier volgen. 





Op het houtenframe van MP3 op 9 meter zitten kleine aasgarnaaltjes.
Het wordt ook lekker fris op 9 meter en dieper en dus blijven we er niet te lang.
We nemen een iets warmere laag en zwemmen langs de kleiblokken. Op 1 kleiblok vallen mij de zoetwaterpoliepjes op. Er zitten weer dode aasgarnaaltjes op, die ten prooi zijn gevallen aan de poliepen. Nu begint het waterpest pas echt een beetje te groeien en vormen soms lange stengels. Er is een fonteinkruid achtige tak die op 8 meter diepte in de bodem steekt. Bij het topje van de stengel staat de dieptemeter op 6,7 mtr. Voila 1,3 meter lang!
Ook dat vind ik bijzonder dat naast een kleiblok op deze diepte toch een plant begint te groeien. Nou maar hopen dat ie blijft staan. 

Na 40 minuutjes komen we weer boven en ze zijn erg enthousiast geworden.
Vanavond is er ook druk getrained door Ted, Nico, Gery, Arno, Dave en Crista die hun skills willen verbeteren. 

Wil je ook eens een kijkje nemen bij de meetpunten van Project Baseline of eens met andere ogen kijken naar flora en fauna?
Laat dat een berichtje achter op dit blog of stuur een mail










Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.