2014-10-26 vislijnen ruimen en snoeken kijken

Weer     : Bewolkt Z Wind 4 bft.
Duikers : Dean, Axel
Doel     : Vislijnen ruimen zuid steiger.
Duur    :  118 minuten.
Lucht temp  : 15,0 Celsius
Water temp :  14 Celsius minimum.
Fauna    : School baarsjes, vlokreeften, 4 snoeken bij elkaar, 3 palingen, heel veel mosselen. 
Flora : Waterpest. individuele plantjes gekroesd fonteinkruid, Af en toe een streng darmwier,
Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes) instap.

Thermocline: Niet diep genoeg geweest om het te meten.
Vislood: 925 gram.

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   – meter.
·  Secchi op 3 mtr =  – meter.

·  Dutchi op 6 mtr =   – meter.

·  Secchi op 6 mtr =  – meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   – meter.
·  Secchi op 9 mtr =  – meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.
Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Tja wat zullen we eens doen was de vraag. Laten we eens de zuidsteiger bezoeken en daar vislijnen ruimen. We hadden voorgenomen via het ZW ponton de oversteek te doen, maar het zicht was zo slecht op 14-15 meter, dan we op ca 11 meter diepte de zuidelijke kom zijn omgezwommen.
Het water is al weer twee graden lager dan vorige week.
In de zuidwest kom komen we op 11 meter weer genoeg baarsjes tegen. 
Het puin loopt op sommige stukken heel steil naar beneden. Dean vindt als eerste een lijn en begint deze los te trekken. Als je eenmaal begint, dan trek je her en der lijnen onder de mosselen vandaan. Deze oude lijnen breken ook vrij gemakkelijk af en de meeste hebben aan het uiteinde een stuk lood met of zonder verroest haakje. Het is altijd even opletten.

Dean wikkelt lijn op 

Als we deze oude lijnen opruimen kunnen we een beter beeld krijgen wat er “nieuw”bij komt, want het kan best zijn dat deze lijnen er al een jaar of langer liggen.

Dat is wel te zien, want ze raken ook zelfs begroeid, waarbij zoetwatersponzen, zoetwaterpoliepen en mosdiertjes er zich aan hechten. Dat is op de onderstaande foto te zien.Onze spoeltjes worden steeds zwaarder en voller. Het wordt eens tijd om om te draaien en terug te gaan. We steken dwars over en komen net links van het paviljoen uit.


Er zitten toch weer scholen baars en ik zie een grote snoek. Die begint al direct te gapen en zijn bek te spreiden. Die geven we maar even de ruimte. Dan zien we nog twee snoeken! Ze notabene bij elkaar terwijl de jonge baarzen er tussendoor zwemmen. 
De derde voegt zich bij het groepje, maar ze zijn te volgevreten om te trimmen en laten zich op de bodem zakken. Dan schiet er eentje voorbij. Wat is dit toch gaaf om te zien.
Al dat leven zo bij elkaar. 
De oogst van vandaag na twee uur zwemmen. Een bos nylon en garen + 925 gram lood.
Bedankt Dean voor deze leuke en productieve duik!

Het idee is om te kijken of er mosselbestendig vislijn is en of er een bepaald visadvies beschikbaar kan worden gemaakt om beginnende vissers of vissers die nog niet eerder op een locatie hebben gevist.
Bij de steiger zou het door het puin en scherpe mosselen niet handig zijn om te gaan karpervissen, omdat de kans dat je je lijnen en lood verspeeld vrij groot is bij het binnenhalen van de lijnen. Ik denk dat het bodemtype bepalend kan voor de vismethode die men het beste kan toepassen. Wellicht dat zelfs de vormgeving van het lood de kans op vastlopers kan verminderen. Het is nog slechts een idee en wie weet wordt het ooit een feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.