Weer : Zonnig ZZO Wind 3 bft.
Duikers : John, Axel
Doel : Rondkijken
Duur : 60 minuten.
Lucht temp : 12,0 Celsius
Water temp : 12 Celsius minimum.
Fauna : School baarsjes, 5 palingen, 1 (kroes) karper ,heel veel mosselen.
Flora : Waterpest. individuele plantjes gekroesd fonteinkruid,
Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes) instap.
Thermocline: Geen
Vislood: 78 gram.
Zichtmetingen
· Dutchi op 3 mtr = – meter.
· Secchi op 3 mtr = – meter.
Dit keer gaan we gewoon eens recht vooruit de diepte in en dan slaan we ergens wel een keer linksaf. Het water is binnen een week alweer 2 graden gezakt naar 12 graden.
Het is op zich grappig, dat rond de 11e van de 11e het water 11 graden was in de voorgaande jaren en ik denk dat het nu ook weer zo zal worden.
Het water is ook weer wat melkachtig. De PH stijgt en mogelijk slaat de opgeloste kalk wat neer.
Paling met bultje op de rug. |
Op diepte is het licht behoorlijk getemperd, We komen totaal vijf palingen tegen, waarvan er eentje een bultje op de rug heeft. Die is dus eenvoudig te herkennen, mocht ik deze nog een keer tegen het lijf duiken. Een melkachtige dikke mist lijkt precies voor mijn neus te worden opgeworpen. Als ik naast mij kijk zie ik John in helder water zwemmen, maar ik zit dus in een vers rookgordijn. Ineens zie ik een kleine zilverkleurige schubkarper wegzwemmen.
Of dat nu een kruiskarperachtige is geweest kon ik zo snel niet zien, omdat ik daar nog niet zo in thuis ben en ik heb er ook geen foto van kunnen maken.
Verder is het nog redelijk goed zicht op 15 meter en dieper zijn we niet geweest.
Ik kom nog een zwemvin tegen op een meter of 12 diepte.
Zo rond de 10-12 meter beginnen de mosselbedden en die nemen voor mijn gevoel behoorlijk toe. Het is opvallend dat er echt specifiek gebieden zijn waarin mosselen veel voorkomen en ook gebieden, waar bijna niks zit. Ze klampen zich aan hard substraat vast en dus ook plastic en ander zwerfafval, maar ook aan oude schelpen of andere mosselen. Op sommige ondiepe plekken zie je lege schaaltjes. Het lijkt op predatie door watervogels of vissen die zich op het mosselvlees hebben voorzien.
We zien ook veel kuiltjes met scherpe randen in het zand, waarbij het donkergrijze zand boven is gekomen. Geen idee wat daar de oorzaak van is, maar misschien zijn het vissen die de bodem omwoelen of gewoon duikers.
Wat ook bijzonder is , is dat het waterpest ook in een gebied rijkelijk groeit, terwijl het op ander plekken totaal afwezig is.
Waterpest velden |
Het lijkt mij interessant om de gebieden te kaderen en te kijken of een veld zich uitbreidt, krimpt of stabiel blijft.
Er is nog zoveel te ontdekken.
We vinden een visdraad en lood wat gigantisch verwikkeld zit om zichzelf.
Omdat we toch lood opduiken, heb ik een vislood teller op de pagina gezet.
Vanaf 2013 hebben we inclusief vandaag, 4284 gram van de bodem gehaald.