2015-01-13 De gemaskerde baars

Weer     : Bewolkt, Wind NW 2 bft.
Duikers : Robin, Astrid, Axel
Doel     : Metingen en foto’s maken van de meetpunten
Duur    :  50 minuten.
Lucht temp  : 10,0 Celsius
Water temp :  6 Celsius minimum.
Fauna    : Geen palingen!, Jonge baarsjes en jonge Snoekbaarzen op de bodem in de diepte alsmede veel pos, Een juveniele brasem op 5-6 meter tussen een bos waterpest. Een medium snoek
Flora : Waterpest, Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes) 

Thermocline: Geen
Vislood: 0 gram.

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   7,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  8,0 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   7,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  8,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   7,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  8,0 meter.
·  Secchi verticaal =  -,0 meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Het is niet zo koud en het water lonkt. Er staan weer metingen op de agenda. Ik maak foto’s van de SETL platen en zak af om van MP1 t/m MP3 te maken. Ik doe een zichtmeting op 3 meter en aangezien de waterkolom homogeen is zal het op 6 en 9 meter niet veel verschillen. Het plekje van de spons op MP2 is nog steeds leeg, maar groeit ook niet echt dicht. Ik hoop dat een spons daar ooit nog een plekje vind. De foto’s zijn te zien op het tabblad “Stations“. Ik volg Robin en Astrid de diepte in en onderweg komen we veel jonge baarzen, snoekbaarzen en pos tegen. We komen echter geen enkele paling tegen. Op circa 18 meter kom ik nog een los takje Nitellopsis tegen, maar het takje lijkt minder dik dan die ik de vorige keer op diepte tegenkwam. We komen echter verder geen grote vis tegen. Het kompas van Robin zit vast en dus neem ik het over. Dan zie ik een kleine baars op de bodem die ik toch even op foto moet zetten, omdat deze een modder maskertje op heeft.
Het gebeurt vaker dat vis een spurt neemt en rechtstandig de modder in verdwijnt. Het sediment plakt goed, want als ie weg zwemt blijft het zitten.

Baars

Er zitten ook nog steeds veel aasgarnalen op de bodem die druk aan het jagen zijn.
Op 6 meter hou ik een stop en zie een zilverkleurige vis op 5-6 meter tussen een bos waterpest. Wat een schitterende kleuren! Volgens mij is het een alver. Normaal zijn die zo snel en schichtig dat je ze nooit ziet. Deze ziet er versuft uit en ik zie een mooie kans om het te fotograferen. Dat moment duurt niet lang en binnen een oogwenk is ie verdwenen.

Juveniele brasem

Net voordat we het water verlaten komen we nog een snoek tegen.
Het was een lekker duikje.
Bij navraag SportvisserijNederland bleek het geen Alver te zijn maar de kenners determineerde het 99% zeker op een jonge brasem.
In het kennis document op pagina 23.




  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.