2015-01-20 Start wensballon test!

Weer     : Helder, Wind Zuid 2 bft.
Duikers : Flip, Axel
Doel     : Wensballon afbreek test, Metingen en foto’s maken van de meetpunten
Duur    :  53 minuten.
Lucht temp  : 0,0 Celsius
Water temp :  5 Celsius minimum.
Fauna    : Baarzen groot en klein op de bodem op 12 meter. Een juveniele brasems in groepjes in ondieptes. Rode Amerikaanse rivierkreeft, 2 dikke snoeken, aasgarnalen op de bodem en weinig watervlooien in de waterkolom. 
Flora : Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes) , plakkaatjes blauwalg (ongevaarlijk)

Thermocline: geen
Vislood: 64 gram.

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   7,0 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  8,0 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   8,0 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  9,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   8,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  9,0 meter.
·  Secchi verticaal =  -,0 meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
We gaan eens een test doen met een wensballon die ik de zondag ervoor gevonden had op 5-6 meter diepte.
Hoe lang duurt het nu voordat een wensballonframe vergaat? Die vraag gaan we proberen te beantwoorden. Samen met Flip bespreek ik het voorgenomen plan. 
Eerst ballonframe plaatsen en dan foto’s maken van de SETL platen. Afzakken en foto’s en metingen doen van de stations MP1-MP3. 
Bij het plaatsen zie ik nu weer jonge brasems (Nu herken ik ze) en een rode Amerikaanse rivierkreeft. Deze lijkt vast te zitten aan draad, maar ik kan dat niet goed zien. Ik laat het beest maar even met rust en plaats het wensballon frame in de bodem.

Daarna gaan we naar de SETL platen en ik maak de foto’s.


Bij station MP1 doe ik de meting met Flip samen en zwemmen achter uit om te laten zien hoe je de meter moet uitlezen. Dan doet Flip de zichtmeting bij MP2 Hoe simpel het ook klinkt, maar zichtmetingen in het donker is een uitermate goede oefening om je buoyancy te trainen en achteruit te zwemmen. Het is wel grappig hoe op een halve meter ineens de zichtmeter verdwijnt. We komen op een zicht van 9 meter uit. Bij het opruimen komt er even een dikke volgevreten snoek voorbij om te kijken wat we aan het doen zijn. Op 9 meter diepte weer de volgende meting en dan is het tijd om even wat dieper te gaan om naar kuiltjes te zoeken, want ik ben benieuwd of er onder die kuiltjes nu vis zit in gegraven.


.Ik steek mijn hand er in maar ik kom niet ver want dit is een vrij harde kleilaag.
Dus dat is weer een leuk vraagstuk, hoe die kuiltjes gemaakt worden. Ik verdenk vis, maar zker weten doe ik dat niet. We zien veel baarzen op de bodem en aasgarnalen.
Bij het terug draaien richting de kant komen we een formatie kleiblokken tegen. Als ik over een blok zweef zie ik een snoekstaart verwoed heen en weer slaan een een snoek met een enorme dikke buik gaat er vandoor. Die moet denk ik wel een baarsje gepakt hebben.
Deze snoek zwemt rondjes en we komen het nog een keer tegen.
In een holte ligt een paling rustig te slapen. 
Het is mooi helder en ik zie op een kleiblok een mooie spons zitten en laat deze aan Flip zien. Bij een stop op 4 meter liggen op de bodem massa’s kokertjes waarin kleine wormpjes zitten, maar gek genoeg kun je die nooit zien. Een mosseltje trekt een spoor door het zand.

Mosseltje aan de wandel

Het wordt lekker fris in ieder geval en het wordt tijd om uit het water te gaan. Ook laat ik nog even het gras zien, maar als ik uit het water wil gaan blijft Flip doorgaan en komt met een vislijn met lood naar boven vlak bij het strandje. 
Voldaan gaan we het water uit. Flip was enthousiast en nadat ik dat gras liet zien, merkte hij op dat er ineens heel veel gras te zien is, als je eenmaal weet dat het er is. Het doen van metingen smaakt naar meer in iedergeval en dat is leuk om te horen.

Bedankt voor deze mooie duik en we gaan eens zien en bijhouden hoe lang het duurt, voordat een wensballon frame vergaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.