2015-04-04 We zijn op schema. Groene algen komen!

Weer     : Regenachtig, Wind N 2 bft.
Duikers : Bart, Axel
Doel     : Metingen doen en stations fotograferen
Duur    :  63 minuten.
Lucht temp  : 4,0 Celsius
Water temp :  7,0 Celsius minimum.
Fauna    : Watervlooien en mosselen met sifons open, Geen vis gezien
Flora : Waterpestveld blijft toch aardig stabiel links van de instap, Potamogeton pectinatus (grasachtige plantjes) ca 1 meter diepte zijn toch echt winterhard.

Thermocline: geen 
Vislood: –

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   4,5 meter.
·  Secchi op 3 mtr =  5,5 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   6,5 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  8,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   6,0 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  7,0 meter.
·  Secchi verticaal =  -,0 meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Bart had zin in een duik en ik zelf ben er nog steeds niet vies van, aangezien we toch nog metingen moeten doen. Dat is ook direct een mooie mogelijkheid om wat te oefenen op trim, achteruit zwemmen en een beetje taskload. 
Het is regenachtig en koud. Een krappe 4 graden lucht temperatuur. Het wordt tijd dat het warmer wordt, hoewel de geur van de regen is wel waanzinnig lekker bij lage temperaturen.
Wij zijn op dat moment de enige twee duikers en het water ligt er stil bij. Gisteren was ik al met de honden wezen lopen en toen zag ik dat het water al een stuk helderder was dan vorige week. We stappen in het water en de oppervlakte temperatuur stijgt langzaam maar gestaag naar 8 graden. Na een materiaalcheck gaan we op 2 meter diepte naar de SETL platen zwemmen. De lol is dan om niet onder die 2 meter te komen en dat lukt aardig.
Het zicht onder het Paviljoen is slechter dan erbuiten.
Ik fotografeer alle vier platen om de week, om een beeld te vormen hoe een plaat zich ontwikkeld. Twee platen hangen permanent sinds 27-09-2013 het verloop kun je hier volgen. Als je op een foto klikt wordt de complete strip getoond. De twee andere platen worden elke 3 maanden vervangen. Het blijft bijzonder om te zien.

Na alle vier de platen gefotografeerd te hebben zakken we naar 3 meter. Eerst een foto maken en dan pakt Bart de zichtmeter en hangt deze op. Ik probeer de rolmaat uit mijn diepe zak te krijgen, maar dat valt even niet mee met dikke handschoenen. Ik haal maar even mijn wetnotes uit mijn zak en moet voorover hangen om de rolmaat te pakken te krijgen. We kunnen beginnen en samen zwemmen we achteruit. Op het moment dat ik de meter uitlees geef ik een oke teken, zodat Bart ook de werking van de zichtmeter ziet. Zo de temperatuur even opnemen en ik meet 7 graden Een computer heeft altijd even tijd nodig om de juiste temperatuur weer te geven dus dat doe ik als laatste op het meetpunt. De eerste meting is klaar en ik geef Bart ook nog de rolmaat. We zakken naar 6 meter. Nadat ik de foto’s heb gemaakt, gaat Bart de zicht meting doen. Dat valt niet mee en langzaam gaat Bart wat ondieper. Ik geef aan dat ie wat moet zakken. Hij geeft de rolmaat over aan mij, zodat hij z’n positie kan herstellen.
We moeten hier totaal 8 meter zwemmen voordat de Secchi meter pas verdwijnt.
Op het 9 meter punt lukt bij Bart het achteruit zwemmen even niet en dan is het heel simpel op te lossen. Je zwemt weg en kijkt af en toe even achterom tot je de zichtmeter niet meer ziet. Badabing en we meten 7 om 6 meter. Spullen opbergen en op naar de kabelhaspel. Het zicht is weer verbeterd ten opzichte van twee weken geleden.

Kabelhaspel

De kabelhaspel die ooit tussen de 8 en 10 meter diepte lag was een plaats waar baarzen hun eieren op af konden zetten. Op een gegeven moment was het verplaatst naar 12 meter. Daar lag het nutteloos te wezen. Nu dat het op 5 meter ligt hoop ik dat baarzen het weer gaan gebruiken om eieren op af te zetten.
Ik hoop ook,dat ie niet meer verplaatst wordt.
Op het doorkijkkleiblok groeien prachtige zoetwatersponzen.


Nu nog even twee stations op foto zetten, want we zijn toch lekker bezig.
Dan zien we in de NW hoek het zicht behoorlijk teruglopen. Dat komt vermoedelijk door regenspoelwater met modder dat de plas in stroomt.
Jeetje tot een meter of 4 groeien al de eerste dotjes groene algen! 
Vorig jaar rapporteerde ik deze op 30-03-2014 dus daar zit wel een patroon in. Dus dat wordt een aantekening in het logboek, omdat ik daar een speciale kolom aan heb gewijd. Ik probeer te achterhalen waarom, wanneer het begint / stopt. Het heeft misschien te maken met de daglengte / aantal zonuren.  

Spirogyra algen.


Een gesloten Aziatische korfmossel,dus die leeft nog. De naam zegt het al…het is een exoot.
O ja het bord van Thamen Diving. die had ik op 8 juli 2014 op de foto gezet en negen maanden later zien we toch wel even de kracht van moeder natuur die uiteindelijk het laatste woord zal hebben. Kijk maar.

08-07-2014
04-04-2015

Tijd om terug te gaan, want we liggen er al bijna een uur in. Op drie meter lijkt het mij wel leuk om even een helicopter turn te doen, want dat heb ik al een tijd niet gedaan op precisie dan wel te verstaan. Rechtsom gaat goed. Bart doet het zelfde. Linksom gaat bij mij niet zoals het moet, want ik blijf niet op het zelfde punt draaien. Bart doet hem beter dan ik!
Ik leg een spooltje neer als orientatie. Mijn navel moet er precies boven blijven, maar het is pijnlijk duidelijk dat ik dat weer even moet bijschaven. Waarom….omdat mijn vrouw op dit moment een GUE fundamentals cursus doet en ik moet dan wel bij de pinken blijven.

Doe jij het wel eens oefeningen onder water? Je zult je verbazen dat sommige vanzelfsprekende dingen ineens niet meer zo vanzelfsprekend gaan.
Neem nu bijvoorbeeld het gas delen op onverwachte momenten tijdens de duik. Het houdt je scherp en maakt een duik nog leuker. Of trim jezelf uit en blijf bijvoorbeeld nu eens 2 minuten of meer minuten hangen. Kost het je wel of geen moeite in 3D je positie te houden?
Dat doen we dus regelmatig als Project Baseline duikers,omdat blijven oefenen belangrijk is voor de veiligheid en rust onder water. Je kunt het tenslotte simpel toepassen op een decostopje als tijdverdrijf. 

Bedankt voor de leuke duik Bart!!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.