2015-05-10 EINDELIJK!

Weer     : Zonnig, Wind ZZW 2 bft.
Duikers : Bart, Robin, Axel
Doel     : Zoeken naar vis en eieren
Duur    :  100 minuten.
Lucht temp  : 17,0 Celsius
Water temp :  7,0 Celsius minimum.
Fauna    : Heel veel watervlooien en mosselen met sifons open, 1 karper, 2 palingen, 1 snoek op 15 mtr, 1 meerval, 1 snoekbaars en baarseieren, heel veel jonge en volwassen aasgarnalen, killer hydroid poliepen, 
Flora : Waterpestveld blijft toch aardig stabiel links van de instap, Schede fonteinkruid, Gekroesd fonteinkruid, EN het darmwier is er weer!

Thermocline: geen 
Vislood: –

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   – meter.
·  Secchi op 3 mtr =  – meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   – meter.

·  Secchi op 6 mtr =  – meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   – meter.
·  Secchi op 9 mtr =  – meter.
·  Secchi verticaal =  10,5 meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Vorige week had ik niet gedoken, vanwege de drukte op mijn werk, maar ja dit is wel de periode dat het juist onder water heel spectaculair is en al helemaal met zulk mooi weer als het nu is.
Bij de waterkant fonkelt het zonnetje in het heldere water en het beloofd wat moois te worden. Ik hoor al verhalen en zie foto’s dat de palingen weer actief worden.
EINDELIJK want in Vinkeveen zag ik op 23 april al baars eieren. 25 april in Toolenburgerplas waren er ook baars eieren te zien. Op 6 mei zie ik een filmpje van scholen baarzen in het Zwarte gat bij Hardegaryp, terwijl het in de Bosplas de activiteit maar mondjesmaat toeneemt.
We gaan maar eens een kijkje nemen.De metingen van Harry laten zien dat de PH waarde van de plas een all-time high heeft bereikt van 9 ! Gemiddeld varieert deze rond de 8.

Robin was ietsje later, maar die jongen weet zich gewoon in 5 minuten compleet om te kleden en startklaar te zijn. Bart en ik kijken elkaar verbaasd aan, maar ja Robin’s set ligt altijd compleet klaar en dat scheelt een hoop werk.

Nog geen twee tellen onderweg zie ik de eerste dunne en lange strengen darmwier!
Dat is een van de planten die ik monitor om te zien wanneer deze verschijnen, verdwijnen.
We koersen uit het duikgebied en blijven op een meter of 5. De massa’s watervlooien ontnemen op sommige plekken het zicht wat, maar dit is HET broodnodige voedsel voor de jonge aanwas van vis. De zonnestralen spelen door het wateroppervlak de diepte in. Een prachtige groene kleur en dat is nu precies waar ik mij prettig in voel. Robin en Bart zwemmen relaxed mee en genieten ook zichtbaar van de groene leegte.

Bart heeft het naar z’n zin!

Dan komen we op een plek die mijn stoutste dromen overtreft.

Hoe gaaf is dit?

De zoeken deze mooie plek af naar vis. Een schooltje jonge aasgarnalen krioelt bij wat stenen. Wat is dit toch allemaal ontzettend mooi en het treft…. BAARS EIEREN!

Schooltje jonge aasgarnalen
Baars eitjes




Een pracht van een baars met mooie rode vinnen manoeuvreert tussen de takken en stopt precies op het juiste moment terwijl Robin erachter hangt.

Robin / Baars

Robin ziet nog wat vislijnen en trekt deze onder stenen en takken vandaan.
Gelukkig zijn wetnotes erg handig om de lijn er omheen te wikkelen en zo zijn we bezig deze dikkere vislijn op te rollen, want het kan maar weg zijn.

Wetnotes met vislijn er omheen gewikkeld.


We struinen de handel af als Robin een Karper ziet en een hele dikke ook nog!
Bart probeert ook een glimp op te vangen en het duurt even om deze op foto te krijgen, maar het blijft schichtig en schuw schuil achter een bos takken.
Ik wacht en wacht tot de nieuwsgierigheid van de karper het over neemt, maar echt dichterbij kan ik niet komen zonder het te verstoren, dus ik pak het moment maar.

Zoek de karper

We zwemmen een stuk terug terwijl ik mijn masker wissel.Mijn backup masker is ideaal voor dichtbij instrumenten aflezen, maar voor het kijken in de verte heb ik toch echt mijn gecorrigeerde glazen nodig. Dat is dan ook gelijk een mooie oefening. 
Een paling schiet weg en we ruimen nog meer oude vislijnen op. En dan ja hoor een mooie volle streng baarseieren onder een meerkoetnest.
Robin gaat erbij hangen voor een mooi plaatje en dat is redelijk gelukt.

Robin bij een mooie volle streng eieren onder een meerkoetnest 

Ik wijs Bart op de terugweg naar een betonnen put, want het zou leuk zijn als hij erboven hangt voor een foto, maar Bart zwemt er pardoes langs en gaat verder en draait zich dan om terwijl hij ver voorbij de put is.
Robin grijpt z’n kans en gaat plompverloren in de put zitten.

Robin in de put

Daarna gaan we wat dieper en op 9 meter diepte hangt een mooie zichtbare spronglaag.
Daaronder wordt het snel een stuk kouder. Een snoekbaars passeert ons. We dalen verder af de put in waar het onder de 15 meter het zicht sterk minder wordt. Misschien heeft dat met vorige week te maken toen men nog heeft proef gedraaid met de pompen.
Op 18 meter is het lekker fris (7 Celsius) en we kruisen de put als ineens Robin weg is. Hij had (achteraf) wat bijzonders gezien zei hij. Bart en ik komen op een gegeven moment uit de put en op 15 meter zien we een mooie snoek. Het is echt een feest om te duiken en het zicht is ook super als je alle objecten van verre al goed kunt zien.

We komen ten zuiden van het paviljoen uit bij het ponton anker. Nu nog even foto’s nemen van de meetpunten, want de metingen waren vorige week al uitgevoerd door Dean en Marco. Ook hierop gebeurt van alles. Hydroid poliepen groeien hard en maken slachtoffers onder vlokreeften en larven. 

Vlokreeft en larve verlamd en leeggezogen.


Bij de SETL platen zie ik een dikke lichte aanslag op H136 en de fijne witte puntjes van klokdiertjes.
Op SETL H128 groeien alweer de eerste gele eierstrengen net als vorig jaar.
Kortom het bruist weer van het leven.

Eierstreng rechtsboven

Op macronivo gebeurt er ook van alles. In de gelige bruine aanslag vind ik heel veel
Stentor polymorphus.
Een wimperdiertje met peristaltische bewegende haartjes op de hals. Deze diertjes heb ik nooit eerder gezien en ze trekken soms plots ook in.

De groene plukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.