2015-05-26 Leptodora

Weer     : Zonnig, Wind NW 3 bft.
Duikers : Bart, Axel
Doel     : Foto’s en metingen
Duur    :  63 minuten.
Lucht temp  : 12,0 Celsius
Water temp :  7,0 Celsius minimum.
Fauna    : Veel watervlooien waaronder veel Leptodora’s, 2 palingen tussen het alg, Heel veel jonge en volwassen aasgarnalen, hydroid poliepen zijn sterk toegenomen, Zwarte slakjes in grote getalen,
Flora : Waterpestveld groeit meer links van de instap, rank fonteinkruid, Gekroesd fonteinkruid, het darmwier groeien snel. Groene alg neem snel toe
Thermocline: 4 en 9 meter (van 13 naar 7 graden).
Vislood: –

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   2 meter.
·  Secchi op 3 mtr =   2,5 meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   5 meter.

·  Secchi op 6 mtr =  6 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   6 meter.
·  Secchi op 9 mtr =  7 meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
Ondanks dat het water er aan de oppervlakte veelbelovend uit ziet, valt het onderwater tegen. Het water is ook warm en gelukkig maar, want ik duik verplicht in natpak, omdat mijn rits weer lekt van mijn droogpak. Ik meet 17 Celcius op mijn alcoholthermometer. Zelfde temperatuur als vorig jaar.
Allemachtig dat gaat hard omhoog. Bart en ik gaan weer metingen doen en foto’s maken.
We zwemmen op 2-3 meter diepte weg en ik bij het Paviljoen zie ik ineens een vreemd schepseltje rondharken. Een lang lijfje met twee armpjes voorzien van roze oranje handjes die op en neer gaan. Een dik buikje en een gevorkt staartje. Ik attendeer Bart op de aanwezigheid ervan en vraag me af wat het is. Het is net een schoonspringer die soms dubbelklapt. Het is de Leptodora kindtii oftewel een Glaswatervlo zoals de Duitsers het noemen. Als je er eenmaal eentje hebt gezien, blijken er heel veel meer rond te zwemmen.
Bij de SETL platen aangekomen zie ik dat H128 vol zit met Hydra’s en een paar gele eistrengen. Terwijl H126 geen hydra’s herbergt, maar wel gele eistrengen terwijl deze toch maar een meter of 2 van elkaar af hangen.

H128 sinds 15-03-2015 in het waterH126 sinds 15-03-2015 in het water

De spons op de baksteen va op H106 groeit hard, maar wordt overwoekerd. 
Het water is wat bruinig, maar onder de 4 meter is het al weer beter. 
Het touwtje op het 3 meter meetpunt is even niet te vinden, omdat het compleet overgroeit is met hydroidpoliepen. Op 6 meter diepte gaat het een stuk makkelijker. 
Maar dan onder de 9 meter gaat de temperatuur van 13 naar 7 graden.
Om een stoel zie ik een stuk vislijn met 3 grote haken en een maisje. 
Gauw weer de warmte opzoeken Bart! en we kruipen weer langzaam boven de 9 meter. De spronglaag is prachtig om te zien. Het doel is ook om twee andere stations mee te pakken en we zwemmen richting het NO. De auto ligt er netjes bij en bevat een aantal baarzen.

Op 15-05 hing er nog een streng baarseieren in de kabelhaspel, maar deze is nu helaas weg. De algengrens loopt tot circa 8 meter diepte. Even verder zien we de drum liggen MP7 en ik maak er een foto van zodat deze ook weer in de reeks kan worden toegevoegd.
Ook MP5 is aan de beurt. Veranderingen zijn minimaal over tijd.

Het sterft van de aasgarnalen en onderweg zien we ook twee palingen tussen het alg liggen, dat steeds hoger groeit.Fonteinkruiden groeien snel waarbij sommige al een hoogte van 40 cm bereiken. 
Heel veel zwarte slakjes bedekken de bodem 

Zwarte slakjes


Kortom het bruist van het leven. Na de duik praten Bart en ik nog even na. Het was zalig duikje. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.