2015-05-31 Jonge visjes!

Weer     : Bewolkt, Wind ZZW 4 bft.
Duikers : Robin, Axel (Dean, Marco, Jack team kwadrant)
Doel     : NW hoek bekijken. 
Duur    :  56 minuten.
Lucht temp  : 12,0 Celsius
Water temp :  14,0 Celsius minimum.
Fauna    : Eerste jonge visjes, veel watervlooien, 9 palingen tussen het alg, Heel veel jonge (in grote wolken) en volwassen aasgarnalen in de ondieptes, > 5 karpers, > 10 ruisvoorns, 2 grotere baarzen, > 5 brasems, 1 Snoekbaars
Flora : Waterpestveld groeit meer links van de instap, tenger fonteinkruid is in de Noordhoek al meer dan een meter lang, Gekroesd fonteinkruid, het darmwier groeien snel. Groene alg neem snel toe
Thermocline: 4 meter 
Vislood: –

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   – meter.
·  Secchi op 3 mtr =   – meter.
·  Dutchi op 6 mtr =   – meter.

·  Secchi op 6 mtr =  – meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   – meter.
·  Secchi op 9 mtr =  – meter.
·  Secchi verticaal =  – meter.
Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Opmerkingen:
We gaan voor de tweede keer natduiken, want mijn droogpak is nog niet klaar. Aangezien mijn oude natpak stug is geworden (nee ik ben niet gegroeid) en de boel erg afknelde, waren Dean en Robin zo aardig om een natpak mee te nemen, zodat ik die kon passen.
De keuze viel op een longjohn van Robin en een vest van Dean.
Dankzij die twee kon ik toch een duikje wagen.
Het wordt ook mijn eerste duik met multifocale contactlenzen, want mijn armen worden te kort. 
Marco, Dean en Jack gaan het ver opzoeken en gaan foto’s maken van het kwadrant MP6.
Dat is toch weer een compleet ander station met een apart verloop. Kijk maar eens naar de mosselgroei in het kwadrant. 

MP6 Foto: D.Kuiper


Het zicht is toch weer beter geworden sinds die dinsdag ervoor zeg!
Ik kan zelfs de auto zien liggen vanaf een meter of drie diepte.We glijden door de waterkolom en het water in het pak begint langzaam warm te worden, hoewel er ook bij flinke bewegingen koud water in stroomt. Mijn vloeistof thermometer hang ik aan mijn lamp om te zien hoe het nu fluctueert. Ja hoor de watervlooien zijn nog steeds aanwezig en we komen wolken met aasgarnalen tegen.

Aasgarnalen

Terwijl ik na mijn thermometer kijk op een meter of 6 diepte (14 Celsius) zie ik ineens een klein frummeltje wegzwemmen. Een garnaal?  nee die zwemmen anders, verrek een jonge visje en ik zie er meer, maar tegen de tijd dat ik Robin waarschuw, zijn ze verdwenen.
Wat GAAF!!!. In ieder geval kan ik niet zien welke soort het is, want daar is het te klein en te snel voor. Gemiddelde tijd van leggen tot het uitkomen van eitjes ligt zo rond de 28 dagen afhankelijk van de soort. Ik denk dat ik wel de een van de weinige ben die hier enthousiast van kunnen worden, maar ja.
We komen diverse palingen tegen die allemaal onder het darmwier liggen te rusten.
Een pracht van een snoek ligt op de bodem en die stijgt rustig op om ons eens even goed te bekijken. Het komt op een gegeven moment pal voor me hangen en kijkt me recht aan. Goh laat ik nou eens niet via mijn cameraschermpje naar de snoek kijken. Langzaam laat ik de camera zakken en “allemachtig” wat is ie dichtbij en nogal behoorlijk aan de maat!! Ik zwem een slagje achteruit, en het draait weer weg. Ja zonder gecorrigeerde maskerglazen, maar wel met contactlenzen in lijkt alles weer een stuk groter.We laten ‘m maar met rust. Robin spurt ineens weg en ziet een matras liggen en neemt het een stuk mee. Op dat moment trekt er een school ruisvoorns voorbij geleid door een grote baars. Dat moment schiet voorbij en dan komt Robin met het matras aangesleept. Die brengen we even op de kant en dat valt niet mee als dat volgezogen is met water.
Ik begin al behoorlijk te rillen van de kou. Het wordt tijd om terug te gaan. Op de terugweg komen we brasems en karpers tegen en we zien ook dat het fonteinkruid soms meer dan een meter lang is. De groei gaat boven de 13-14 Celsius ineens allemaal bijzonder snel.
Het was een superduik die evengoed 56 minuten mocht duren.
Dank Robin en Dean voor het beschikbaar stellen van jullie natpakken!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.