2017-03-26 Zegerplas Zuid.

Weer     : Zonnnig Wind ONO 3 bft
Duikers : Walther, Axel 
Doel     : Regina Maris.
Duur    :  48 minuten
Lucht temp  : 8 Celsius
Water temp :  7-8 Celsius 
Fauna    : Watervlooien, 1 Langsnuit steurgarnaal, > 10 baarzen, 1 snoekbaars, > 5 pos, 
>10 Zwartbek grondels, 1 gevlekte Amerikaanse rivierkreeft.
Flora :   Enkele waterpest planten.

Uurtje verschil.
Ondanks dat het zonnetje heerlijk schijnt, prikkelt het kille windje dwars door mijn jas op de huid. Ik zie twee auto’s op de parkeerplaats, maar geen Walther. Zou het kunnen? Nêh Walther is een man van de tijd en zal zich niet vergissen of ben ik nou te vroeg?
Aha hij komt al aangelopen met twee andere mannen van de vereniging Atlantis.
Walther zegt: “Je kent mijn nieuwe auto natuurlijk nog niet Axel!” Verhip nee ik dacht dat je je heeeeeel misschien vergist had joh.
Met opgetrokken schouders (alsof dat helpt tegen te kou) praten we er gezellig op los, maar we moeten niet vergeten onze sets op te bouwen en er is qua tijd een beetje druk op de ketel ivm een verjaardag.

De Regina Maris

Nou daar gaan we dan. Walther komt nog een bekende tegen op de steiger en maakt nog even snel een praatje. 

Op naar de Regina Maris. Een betonnen zeiljacht met een wat triest verhaal die eindigt met brand aan boord. Het betonnen jacht is voor de schroot niks waard en hoewel de bestemming triest lijkt, zal het een toevluchtsoord worden voor vis die er dankbaar gebruik van zal gaan maken.
Op 1 februari was het schip afgezonken door Alphense Duikvereniging Atlantis.
Er was een roos op het voordek geplaatst en laat dat nu toch een interessant verhaal op zich zijn.

Het is altijd donker op 12 meter diepte.
De roos had ik eerder op 12-02-2017 al gefotografeerd, waarbij ik al versteld stond van de conditie na 11 dagen. Aan vers water is geen tekort, maar zoals ik al schreef is het aardedonker.
26-03-2017 zag ik de roos dus weer en maakte wederom een foto.
Zoek de verschillen en zeg nu zelf, zou een roos er na bijna twee maanden er boven water nog zo bij staan?
Dit soort simpele foto’s zijn feitelijk de basis van Project Baseline. 
Het “kijk nou eens even hoe het toch is veranderd zonder dat je erbij stil staat” effect. 

Roos 12-02-2017

Roos 26-03-2017
Ja mensen en het gaat verder hoor. Hebben jullie de aangroei op de bolders gezien?
Die waren al direct na 12 dagen erop, maar ze zijn nu al een stuk gegroeid. 
Ik heb nog geen idee wat het zou kunnen zijn. Het lijken wel sponzen, maar dit is een stuk fijner van structuur. Later nemen we een keer een monsterpotje mee om te achterhalen wat het nu precies is, want ik wil het eigenlijk wel weten.

12-02-2017

26-03-2017


Thistlegorm.

Ik waag me in het open gedeelte van het wrak en zwem een stukje naar binnen. Ook al lijkt de ruimte best groot, is het toch ook weer erg klein als je je voorzichtig omdraait en je vinnen bij elke slag wel iets raken. Ik maak me zo klein mogelijk en draai verder. Tja daar ligt de motor in het ruim. Geen idee hoeveel draaiuren daarop zitten, maar nu is ie eeuwig stil. Bij het verlaten van het ruim, schat ik de open ruimte boven mij iets anders in en stoot zachtjes mijn knarretje tegen het gangboord. 
Het is eigenlijk wel grappig dat als ik naar de twee foto’s hieronder kijk, er een gelijkenis is met een zeker wrak in de rode zee met het motorblok en (motor)fiets. Ja ja de Alphense “Thistlegorm” zeg maar.
Het fietsje verderop, staat op een Project Baseline station van de Alphense Duikvereniging Atlantis 


Het wordt tijd om een garnaal te zoeken, want Walther vind ze erg leuk en ikzelf vind garnalen eigenlijk altijd leuk. 
Deze langsnuit steurgarnalen zitten in de Zegerplas en deze zat vlakbij een gevlekte Amerikaanse rivierkreeft. Die hadden mogelijk al wat ruzie.

Langsnuit steurgarnaal
Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft
Ze lijken onschuldig, maar een boze garnaal praktiseert “Chirurgie zonder verdoving”
Er zijn ook garnalen die wat rigoureuzer te werk gaan, hoewel die wel wat dieper zitten hoor. Onderstaande film van NOAA Ocean explorer
Watskebeurt? geen idee, maar ik krijg het idee dat de vis in kwestie de prooi voor de neus van de garnaal heeft weggeroofd en daar gaat de vis spijt van krijgen. Kijk en luister maar!


Het wordt weer tijd om terug te keren richting de kant, want we vliegen tenslotte niet alleen zelf rond in deze 3D wereld die soms wel op de rode planeet Mars lijkt, maar de tijd vliegt ook. Deze foto van Walther is natuurlijk in vergelijk met het professionele camera geweld een klikklak camera opname, maar ja in het kader van Mars zag dit er wel spacy uit.
Bedenk je eens dat een vis ons zo ziet aankomen om het eens goed te bekijken. 

Het was een lekker duikje en o ja de mosselen… die zijn druk bezig met filteren. De sifons zijn uitgestoken en er vormt zich een heldere laag boven de mosselen.

Mosselbed

Filmpje waarin overgang troebel naar helder vlak boven het mosselbed te zien is.


Na de duik praten we nog lang na over van alles en pottelenooien! Walther zou bijna vergeten dat ie nog naar een verjaardag moet. We zeggen elkaar maar vluchtig gedag en zo eindigt er weer een geslaagde zondagochtend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.