Weer : Bewolk WZW Wind 4 bft
Duikers : Bart, Axel
Doel : Flow meter plaatsing.
Duur : 66 minuten
Lucht temp : 12 Celsius
Water temp : 7 Celsius minimum.
Fauna : Veel watervlooien, wolken met aasgarnalen, Jonge sponzen.
Flora : Gedrongen waterpest planten. links van instap.
Thermocline: Zichtbaar, variƫrend tussen rond de 4-6 meter.
Vislood: 0 gram
Zie alle foto’s van deze duik.
De parkeerplaats is vrijwel leeg, maar naast mij staan twee duikers die voor het eerst in dit seizoen het buitenwater ingaan.
Als Bart er is leg ik uit wat het doel is en hij heeft er zin in!
Ik heb ooit een zware metalen plaat gevonden, van een voor mij onbekende metaalsoort. Het corrodeert als aluminium, maar het heeft het gewicht van staal. Misschien was het ooit geannodeerd of verzinkt of zoiets.
Het koord van 15 meter heb ik ingekort naar 6 meter, want dat maakt het een stuk eenvoudiger qua meenemen en terug zoeken.
De drijver komt tenslotte twee meter onder het wateroppervlak. We willen niet dat mensen er tegenaan zwemmen en verstijft van schrik een slok water binnen krijgen.
Het pakketje past prima in mijn de droogpakzak.
Dan hebben we nog een stukje hengel met een wollen draadje en die neemt Bart mee.
Belabberd.
Het zicht is echt kansloos boven de 4 meter. Maar ja het is niks vreemds in deze tijd van het jaar. Ik zoek naar een specifiek plekje om de hengel te plaatsen, maar door het slechte zicht zwemmen we het voorbij. Nou ja wie weet op de terugweg.
We zien wel een paling op de staart zitten met de kop in de troebele laag. Zo van: Als je mijn kop niet ziet, zie je de rest ook niet!
We duiken toch maar even onder de 6 meter waar het zicht beter is. Een reuze vlokreeft is druk bezig een soortgenoot vast te pakken, maar wat nu het doel hiervan is, wordt mij niet duidelijk. Paren of kannibaliseren?
De ontknoping
Zullen we maar even boven kijken?
We stijgen op om te zien waar we zitten. Aha precies voor een brede rietkraag, zodat vissers ook geen last hebben van de flowmeter.
Bart wil de plaat met koord vanaf het oppervlak loslaten in de hoop dat ie mooi uitrold, maar het lijkt mij beter om het eerst uit te rollen. Hoe het ook is, koord heeft de natuurlijke neiging om in de knoop te gaan en dit koord is niet veel anders, ondanks dat ik het toch netjes opgerold had.
Na de letterlijke ontknoping laten we de stalen plaat zakken en zwemmen we net zo ver uit de kant, tot de drijver op 2 meter diepte zit. Het eerste wollen draadje zit dan op 3 meter diepte en de stalen plaat zit op 8,5 meter diepte.
Drijvertje |
Label |
De plaat duw ik de bodem in, zodat ie niet aan de wandel kan.
Nu nog even wat markante punten zoeken om het allemaal weer terug te vinden.
Zo die zijn opgeslagen in de bovenkamer en nu maar weer eens terug.
We passeren een prachtige baars die wel even laat zien hoe mooi deze is.
Baars |
Afgezien van het feit dat het een algemene vissoort is, blijf ik het mooi vinden. Zijn kleine soortgenoten zijn ook volop aanwezig en struinen de bodem af.
Daar struin ik een plastic zak van de bodem af die we meenemen. Er ligt meer rommel, maar ik beperk mij tot deze zak die qua kleur een AH moment bij mij oproept.
Uiteindelijk komen we via een soort onderwater eilandje van diverse kleiblokken uit bij Station MP5.
Tja en Bart heeft nog steeds de hengeltip bij zich. Zullen we dan nog maar even op zoek naar die mosselbank?
Mja waarom niet hoor ik Bart denken, want praten onder water lukt helaas nog steeds niet.
Dit keer lukt het wel de plek te vinden en ik plant de hengel. Er ligt hier allemaal steen onder het sediment joh. Uiteindelijk vind ik een zacht plekje en druk ‘m de bodem in.
Het is om te zien of er tijdens windstiltes toch iets van stroming boven mosselbanken is waar te nemen. Waterschap Rijnland vind dat ook interessant.
Hengeltip met wollen draad |
Nu maar hopen dat alles zo blijft staan zoals het geplaatst is.
Het was ook deze keer weer een lekker duikje met een leuk doel.
Volgende keer kijken hoe de flowmeter het doet nu dat ie een vaste locatie heeft.
Bedankt Bart!!