Veel te doen Het is mega druk met auto’s op de parkeerplaats, waaronder veel duikers. Het mooie weer prikkelt mensen om weer buiten te gaan duiken, maar dan kunnen ze letterlijk van een koude kermis thuis komen. Onder de spronglaag is het een 6-8 graden. Bart voert de metingen uit en Nicola blijft bij hem, Ik fotografeer intussen de SETL platen en de stations.
SETL plaat
Het is even aanpoten omdat we nog langs de flowmeter moeten. Het loopt soepel en als we klaar zijn met metingen en foto’s maken we ons op voor een oversteek. Eerst een 5 minuten op 6-7 meter, maar je we willen ook wat zien en dus zakken we naar de bodem. De totale oversteek duurt 17 minuten. Het was wel een vaste koers zwemmen, maar laten we nou toevallig goed uitkomen! Geloof mij een domme mazzel hoor, want met mij aan het kompas wil het niet altijd 100% goed gaan. Het zicht in deze hoek is fantastisch, zolang je maar onder de 6 meter blijft en tjemig de pemig, daar is de flowmeter al.
Nicola en Bart bij de flowmeter.
De bodem ligt op 8,5 meter waar de plaat in de bodem zit. Ik hou het Noorden recht voor mij. Het is ook gelijk weer een mooie trim oefening om per meter op te stijgen en op 6 meter houden we een stopje. Het is dan 7,5 Celsius. Per meter kom je in de troebelheid die op 5 meter begint en zo steeds slechter wordt. Alleen op 4 meter wijst het draadje in Oostelijke richting. Dus dat is op zich twijfelachtig te noemen, maar we gaan het monitoren op lange termijn.
8 meter
7 meter
6 meter
5 meter
4 meter
3 Meter
2 meter
Mist
Na deze opname gaan we weer terug en we blijven onder de 5 meter, want waarom zouden we in de mist blijven zwemmen. Theorie betreffende die mist: We denken dat het door het volgende komt: Door algengroei stijgt de PH waarde (feit), waardoor de normaal opgeloste kalk in het water neerslaat en voila mist. Doe je dit water in een potje dan is het krake pitje helder, dus het is geen zichtbare alg of zweefvuil.
Zodra de PH weer omlaag zou gaan lost de kalk zogezegd weer op en trekt de mist weg
Zie onder de PH grafiek van onderwaterfauna.nl van het oppervlakte water. In de laatste 3 weken is de PH relatief sterk gestegen.
Stijging in PH oppervlakte water.
.
Waterkleur
Ook de waterkleur laat zien dat algen actief worden, want het water is visueel wat geler geworden. Normaal zit de waterkleur rond de 12-13, maar deze keer meet ik 17.
Kleuren vergelijken is best lastig, maar er is duidelijk een verandering.
De waterkleur in het boezemwater van de Geniedijk is momenteel 19.
Vette snoek
Tja en daar zweeft ie dan. een hele dikke volgevreten snoek. Wat een pracht exemplaar.
Nicola blijft nog even op afstand, maar dit is een mooie gelegenheid om te proberen deze op de foto te krijgen met Bart en Nicola.
Ik ben echt geen kanjer in het maken van foto’s, maar we werken met wat we hebben, want flitsers heb ik niet.
Bart
Nicola
Stokkie
O ja, even kijken bij het stokje wat we geplaatst hebben op 4 meter mbt stroming op dat punt. We moeten dus even noodgedwongen in de mist zwemmen.
Aha daar is ie!
Op het eerste gezicht lijkt er niks te gebeuren, maar dan zie ik een op en neergaande beweging van het draadje. Het is een mossel die eerst het draadje naar zich toe zuigt, even in een reactie terug trekt en het touwtje weer weer wegblaast.
Wolken
Onderweg komen we dan nog bij een enorme hoeveelheid aasgarnalen. Het krioelt om ons heen. Wat is dat gaaf zeg als het als de wolk om je heen sluit.
Ik blijf even gefascineerd kijken. Ook Bart en Nicola kijken, maar of ze het ook zo gaaf vinden als ik, weet ik niet.
Schoon schrapen
Wow de tijd gaat hard en we moeten nog een SETL plaat verwijderen en twee schoonmaken.
Dus we zetten de pas erin en gaan rap op weg. Nicola blijft steeds meer achter. Als we er bijna zijn, seint ie met z’n lamp en gebaart dat we rustiger aan moeten doen. Eenmaal aan de oppervlakte maakt ie het duidelijk dat het tempo veel te hoog lag.
Ja dat was even buffelen en daar gaan we dan voortaan even rekening mee houden. Sorry Nicola!
Visluis
We schrapen twee SETL platen schoon, zodat we weer precies kunnen zien wanneer de visluis actief wordt. De andere nemen we mee, want twee schone platen zijn wel voldoende.
H126 en H128 kunnen op deze manier nog wel even een seizoen mee.
De platen zijn al wel behoorlijk begroeit met kiezelwieren.
Begroeide SETL plaat
Mooi geweest
Zo het is nu tijd om te stoppen.
Het zonnetje schijnt en na de boel te hebben afgedaan doe ik weer de verticale meting, die lekker snel klaar is. Dat is eigenlijk ook wel eens een keer lekker hoor.
Laten we zeggen dat het een enerverende “long range” duik was en we hebben weer alles kunnen doen wat we ons voorgenomen hadden.