2019-07-30 Negatief Zwemadvies

Er werd op 29 juli gemeld dat er al knalblauwe schuimige drijfslierten langs de oevers dreven. Ik stond te popelen om zelf een kijkje te nemen, maar tegen de tijd dat ik zou kunnen gaan was het al te donker geworden.
Er was wel een bootje op de plas gezien, dus ik vermoed dat dit Aquon is geweest die de watermetingen uitvoert. Ik moest nog even wachten. Het klinkt vast wel idioot voor iemand die andere interesses heeft, maar ik zat al zo lang te wachten. De geschiedenis lijkt zich precies op tijd te herhalen zie Blog Augustus 2018 Je kunt er de klok op gelijk zetten.

Na 7 jaar monitoren heb ik eindelijk het omslagpunt kunnen zien tussen 18 en 26 juli.
Het heeft 30 juli hard geregend en zoals verwacht zijn de drijflagen verdwenen. Het lijkt ook wel of na een regenbui de de waterkwaliteit extra hard achteruit gaat.
Zo snel kan het dus veranderen. Precies zoals dat vorig jaar ook het geval was.
Er staan nu echter waarschuwingsborden.
Op zwemwater.nl is het inmiddels ook vermeld als blauwalg waarschuwing voor zowel het Zuidstrand als de speelvijver.

STELLINGEN
Ik zie geen drijflagen dus dan is er toch geen probleem? – Evengoed kan de concentratie blauwalg hoog zijn, zonder direct drijflagen te vormen. Als je grote hoeveelheden water binnen zou krijgen kun je dus ziek worden. Soms zijn er ook andere bacteriën zoals E.Coli / Intestinale enterococcen die een gevaar kunnen vormen. Dat is momenteel niet aan de orde. Die Meetgegevens kun je raadplegen op zwemwater.nl Als het water vies begint te ruiken is het al een teken dat er een rottingsproces gaande is.
Kun je dan nog wel duiken? – Je hoeft er nu niet ziek van te worden, maar het is de vraag of je in vies ruikend water wilt liggen. Het zicht in de Bosplas is overigens ook niet echt bijzonder op dit moment. Onder de spronglaag is de waterkwaliteit uiteraard wat beter.
Als je meerdere dode vissen ziet drijven dan is dat een teken aan de wand. Dode vissen kun je melden bij het Meldpunt Waterschap Rijnland dat kan telefonisch of met een formulier.
Kun je je hond laten zwemmen? – Uiteraard is hun maag en darmkanaal wel veel beter bestand tegen bacteriën, als je bedenkt wat ze af uit de meest vieze poeltjes drinken en dingen eten waar je met een grote boog omheen loopt. De ene hond krijgt nu eenmaal meer water binnen of drink meer dan andere. Er bestaat altijd een kans dat ze ook ziek worden.
Hier lees je alles over het herkennen en de effecten van Blauwalgen
Bron Waterschap Rijnland.

Er zijn heel veel soorten blauwalg, maar in de Bosplas zijn het op dit moment een aantal soorten Dolichospermum (Anabaena) . Die hebben de potentie om gifstoffen (toxines) te produceren. Deze soorten kunnen uiteindelijk felgroene tot azuurblauwe drijflagen vormen, met name langs de oevers. Het water gaat stinken en het wateroppervlak kan wat vettig lijken. Het massale afsterven kan zomaar elk moment gebeuren, maar dat hangt ook af van de weersomstandigheden.

Het potje wat ik 30-07-2019 vulde, is een dag later al blauwig aan het worden.
In een potje gaat de afbraak ook veel sneller natuurlijk.
Als ik dan een druppeltje uit het van groen naar blauwig gekleurde potje haal, dan zie je in het monster dat afbreekt. Er zijn ontelbare minuscule heftig trillende en zeer beweeglijke kleine bacteriën die er los op gaan. Zelfs met een vergroting van 640x onder de microscoop zijn ze bijzonder klein. Die ruimen dus de boel op, maar dat gaat wel gepaard met, jawel, een vies bijzonder vies rottingsluchtje.
Filmpje1 en Filmpje2

Ik heb op 30-07-2019 drie monsters genomen om nu eens te zien wat de verschillen zijn tussen het
Nr 1 Grote meer,
Nr2 Tussenvijver
Nr3 Speelvijver.
Het kleurverschil zegt al het een en ander, maar ook de concentratie van de organismen. In alle drie zitten oa Dolichospermum,

De kleine rode puntjes zijn de monsterlocaties
De verschillen

De potjes heb ik thuis een halfuur tot rust laten komen, zodat eventueel bezinksel naar de bodem kon zakken. Daarna heb ik uit het midden van het potje met een pipetje een druppeltje opgezogen en op een glaasje onder de microscoop gelegd met een vergroting van 48x.
De verschillen qua concentratie staafjes (om deze blauwalg / Cyanobacteriën maar even zo te noemen zegt wel wat, maar de sleepjes in de vijvers waren een stuk korter.
Ik kijk ook naar de activiteit van andere organismen zoals wimperdiertjes, raderdiertjes, roeipootkreeftjes etc.
In pot één uit de grote plas zit vol met staafjes en krulletjes. Je ziet een enkel actief wimperdiertje en nog half actieve klokdiertjes
In de tussenvijver zitten wat meer actieve watervlooien en raderdiertjes, maar ook wat kiezelwieren en bevatte dezelfde cyanobacteriën als de grote plas.
In de speelvijver zijn echter nog heel veel actieve raderdiertjes, roeipootkreeftjes, en naupliuslarven. Ook daarin zitten cyanobacteriën. De Bosplas stroomt nu actief door in de speelvijver via de duiker.

Alle foto’s en filmpjes kun je hier zien

We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.
Weersomstandigheden zijn uiteraard ook heel bepalend hoe het zich ontwikkeld.