2019-11-24 Snoekbaars, Taaireps en snotjes.

Weer     : Zonnig , Wind Oost, 2 bft
Duikers : Koos, Axel
Doel     :  Meetpunten bezoeken voor foto’s en nog wat ophalen
Duur    :  90 min
Lucht temp  : 6 Celsius
Water opp temp : 10 Celsius
Water min temp :  10 Celsius
Fauna    : 1 Snoekbaars, een stuk of 3 karpers.
Microfauna:
Microflora:
Flora      : grassprietjes in ondieptes, Diverse soorten fonteinkruiden (ook Gekroesd)
Spronglaag:
Zicht: Redelijk

Vislood: 182 gram

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Bright day festival
Als ik aan kom rijden staan er verkeersregelaars en een een bord met Bright day festival waarop staat vermeld dat de parkeerkosten a Euro 13,- achteraf moet worden betaald. Daarvoor wordt je wel met een pendelbus naar de expo gereden hoor.
Ik draai op ouderwetse wijze mijn raam met het handje naar beneden draai voor een vriendelijke dame die vraagt of wat mijn doel is vandaag. Ik ga duiken mevrouw.
Geen probleem aan het einde rechts meneer. Dank u! De parkeerplaats staan al een aantal duikers en nog veel meer dagjesmensen.
Koos is er al.
We kleden ons om en stappen in het water. Getsie, vergeet ik mijn neusklemmetje. Dus weer even terug naar de auto.
Koos, Zullen we even langs de fotopunten en richting de steiger? Koos vind het prima.
In de caddy zitten veel jonge baarzen achter het stuur. Als dat maar goed gaat.
Bij het zeilbootwrak de Sale maak ik weer de standaard foto’s. De mastvoet die weken geleden zowat dichtgroeide met mosselen is weer kaal. In het wrak zit echter geen vis, echter komen de sponzen wel weer wat terug op de buitenzijde van de romp.
Verderop is de kabelhaspel omgegooid en dat is nou weer jammer, want baarzen gebruiken het om eieren aan te hangen en ligt ie daar weer net even te diep voor.

Om wat tijd te besparen steken we een hoekje af en dan blijkt dat de bodem al behoorlijk lichter begint te worden op 10 meter, terwijl het daar een paar weken terug nog zwart was. Dat betekent dat het dode organische materiaal volop afgebroken wordt en dat komt dan weer omdat de spronglaag is opgelost. In de waterkolom hangen, wat ik snotjes noem, kleine sliertjes. Het zal denk ik dood organisch materiaal zijn wat naar de bodem zakt.
Die kleiblokken blijven gaaf om te zien trouwens. Bij een groepje kleiblokken zie ik dikke karpers schichtig zwemmen. Een snoekbaars komt recht op mij af en zwemt met een prachtig gespreide rugvin onder mij door.
Dat was gaaf!
De karpers zijn ‘m gesmeerd en de snoekbaars laten we lekker met rust.

Snotjes

Ter hoogte van de steiger dalen we wat, want ik bedenk mij dat ik nog iets moet ophalen wat er al sinds 2016 ligt. In de tussentijd zie ik wat vislijnen en ruim deze op, met als bonus wat lood. Op 12 meter ligt het schuitje met op het voordek een bos tie-raps, tie-wraps of zoals de Engelsen zeggen: Cable ties. De spelling is mij niet echt duidelijk, dus bij deze vind ik taaireps de beste spelling. Koos pakt er een paar op en het neergeslagen sediment warrelt weer omhoog. Ik pak een hand vol en stop ze in mijn net. Het wordt weer letterlijk zwart voor mijn ogen…van het opdwarrelde sediment. Op de tast voel ik naar deze plastic riempjes. In 2016 waren de luchtslangen van de beluchtingspontons aan de kettingen vastgezet met deze taaireps. Met het ontmantelen van de pontons zijn zeop de bodem terecht gekomen en hebben Dean en ik deze een paar jaar geleden verzameld. Tijdens een andere duik hebben we deze op het dek van het ingegraven schuitje gelegd, omdat we geen net of zak hadden om het in te doen.
Nu was het moment om die rommel nu ook maar eens op te ruimen.

Een net vol

Op de terugweg ruimen we nog maar meer op en de zak wordt voller en voller, maar ook zwaarder. Toch weer verrassend veel kleine plantjes.
Koos vind een mega groot kunstaas, wat volgens mijn niet in de bek past van een snoek die hier rond zwemt. Die zijn er te klein voor.

Wauw, voor ons duiken twee futen elkaar achterna!!!! Koos ziet ze jammergenoeg niet.

Alle meetpunten behalve mp1 t/m mp3 staan er weer op en het wordt hoog tijd om kantwaarts te gaan.
Ik heb dit keer geen zin in metingen. Ben ik dan ziek ofzo? Nee hoor, gewoon echt even geen zin. Koos z’n vingers zijn gevoelloos en die van mij ook. Zo er ligt weer een bak zwerfafval voor ons en het kan maar weg zijn.

Wij hoeven bij het verlaten geen 13 Euro af te tikken.
Koos bedankt voor deze lekker duik! Voor diegen die het tot hier gelezen hebben. Dit kunstaas is voor visser die weet waar ie het verloren is.