2020-02-16 Stromingsduik door storm Dennis

Weer     : Stormachtig regen en Wind ZW, 7 bft
Duikers : Jeroen, Dick, Axel
Doel     :  Metingen en foto’s maken
Duur    :  61 min
Lucht temp  : 12 Celsius
Water opp temp : 6,5 Celsius
Water min temp :  5 Celsius
Fauna    : Geen vis gezien, wel vlokreeften.
Microfauna: Eenoogkreeftjes , watervlooien,
Microflora: Veel Asterionella, maar voornamelijk organisch materiaal en watervlo ontlasting.
Flora      : Enkele gekroesd fonteinkruid.
Spronglaag: Tussen 6 en 9 meter, 1 graad verschil, niet voelbaar
Zicht: Goed.

Vislood: Geen

 • Zichtmetingen
 • Dutchi op 3 mtr = 4,5 meter.
 • Secchi op 3 mtr = 6,0 meter.
 • Dutchi op 6 mtr = 4,5 meter.
 • Secchi op 6 mtr = 6,0 meter.
 • Dutchi op 9 mtr = 4,5 meter.
 • Secchi op 9 mtr = 6,0 meter.
 • Verticaal zicht = 7,6 meter.

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Bewolkt en slagregen
Tijdstip meting       = 16:15
Schaal strip              = 12

Waterpeil
9 cm onder de rand = -5,43 mtr NAP
3 cm gestegen ten opzichte van 19-01-2019.

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Zie alle meetstations

Storm en regen
We hebben dit keer om 14:00 uur afgesproken, omdat het allemaal beter uitkwam. Dick en Jeroen hebben de auto met de kop in de wind gezet en ik doe maar het zelfde.
Op het water zijn witte kopjes te zien en het water ziet er glasgroen uit bij het strandje en de diepe stukken lijken wel zwart water. Dick, Jeroen en ik hebben er zo’n zin in om onder de golven te duiken.
Bij het omkleden valt de regen nog erg mee. Het water lijkt niet alleen helder, maar dat is het ook. Dick heeft even problemen met de drooghandschoenen die lekken. Dat was echter snel opgelost. Na 3 minuten duiken blijkt dat een drooghandschoen van Jeroen ook lekt. Ook dat kan hij gelukkig oplossen. We kunnen van start.
We voelen al wat lichte stroming als we bij de paal aankomen.

Station MP1 met Dick die temperatuur afleest. 6,5 Celsius

Jeroen gaat meten en Dick helpt hem met het verhangen van de zichtmeter. In de tussentijd maak ik de foto’s en neem twee watermonsters op 5 en 14 mtr diepte ten behoeve van de chemische analyse op fosfaat, Geleidbaarheid en PH.
Je kunt in de grafiek zien dat de PH op 5 meter diepte het meest grillig verloopt.
Er wordt gezegd, dat een verhoging van de PH door algengroei wordt veroorzaakt.
Nu is het wel zo dat er in het plankton monster veel eenoogskreeftjes zitten en watervlooien en die doen het in deze koude maanden erg goed. Nu is het echt een feit dat er in dat zelfde plankton monster, nog steeds erg veel watervlo ontlasting zit en nu ook ander organisch materiaal. Kennelijk eten die watervlooien en eenoogkreeftjes zich dus suf aan algen en ander spul.
Het fosfaat gehalte meten we met een (betaalbare) Hanna Checker. Onderwaterfauna.nl gebruikt deze ook en meet het oppervlaktewater. Hij kwam erachter dat oppervlaktewater eerst extra gefilterd moest worden om tot een juiste fosfaatwaarde te komen, want die was altijd te hoog. Organisch materiaal lijkt daarop van invloed te zijn, echter als je nu kijkt is ie nog steeds hoog.

 • 14 meter PO4 = 0,75 Mg/L EC = 862 mS/cm PH = 7,92
 • 5,0 meter PO4 = 0,78 Mg/L EC = 861 mS/cm PH = 7,85
 • 0,4 meter PO4 = 4,96 Mg/L EC = 841 mS/cm PH = 7,98


Haarlemmermeerse bosplas als potentiële goudmijn?
Het mooiste is als het fosfaat gehalte omlaag kan worden gebracht om de ontwikkeling van blauwalg te beperken, echter moet het water van de Bosplas actief en langdurig gezuiverd gaan worden. Er is een gloed nieuwe techniek van Nederlandse bodem.
Het Vivimag project . Onderzoeker van Wetsus slaagde erin om fosfaat uit afvalwaterslib te winnen middels het toevoegen van ijzerzouten. De fosfaat-ijzer verbinding wordt vervolgens met een mijnbouwmagneet gewonnen. Het eindproduct heet Vivianiet, wat uitgebreide toepassingen heeft. Men kan het weer splitsen in ijzer en fosfaat en dat laatste kan weer gebruikt worden als oa meststoffen. Ze hebben ook een absorptietechniek ontwikkeld om fosfaten uit water te filteren wat al getest is in Canada. Of de techniek betaalbaar is weet ik niet, maar het Waterschap Rijnland weet er inmiddels van. Zou dat een niet een super oplossing zijn om blauwalgen beter onder controle te krijgen?

Lipiden (vetachtige stof) in eenoogskreeftjes
In het plankton monster zitten verschillende soorten eenoogskreeftjes en watervlooien. Eenoogskreeftjes hebben soms kleurige bolletjes in hun lijf zitten en bij navraag op Twitter werd verteld dat het lipiden zijn. De functie is echter niet helemaal duidelijk. In de onderstaande foto’s kun je de bolletjes duidelijk zien. Niet alle exemplaren hebben de deze bolletjes. Het zijn in ieder geval geen eitjes.

Sponzen en Hydroidpoliepen
Sponzen groeien in een rap tempo. Op de Sale zitten ze alweer volop en ook de hydroïdpoliepen groeien als kool. Zelfs op het luik van de Sale.
Ten tijde van de werkende beluchtingspontons groeiden hydroïdpoliepen welig in de stroming die de luchtbellen veroorzaakte. Nu met het onstuimige weer van de laatste tijd komen ze sterk op. Ze waaien in de stroming welke door de de wind is veroorzaakt. Ik had nooit verwacht een combinatie te zien van de poliepen en een spons. Zie filmpje en foto’s.

Wat echt leuk is om te zien is dat een jonge spons, structuur begint te krijgen. Zie onderstaande foto.

Stroming?
We moeten flink zwemmen op 7 a 8 meter diepte om naar MP4 te komen en zodra we MP4 hebben gefotografeerd, laten we ons gaan en worden meegetrokken met de stroming. Hoe gaaf is dat! De wind staat op de kant en duwt het water vanaf de kant weer naar beneden. We hoeven amper wat te doen om meters te maken en we hoeven er niet voor naar Zeeland. Op de terugweg nemen we uiteraard de andere fotopunten ook mee.

Na de duik
Jeroen en Dick kleden zich na de duik om en breken hun sets af. Ik doe nog even de verticale zichtmeting, waterkleur en de sleep met het planktonnet.
Daarna gaat het ineens keihard regenen. Ik sta nog in mijn droogpak en Jeroen en Dick staan onder Dick’s grote achterklep van zijn auto. We kunnen niet meer naar de overkant van de plas kijken en er verschijnt bij ons een brede glimlach op het gezicht.
Dit is magistraal weer en we worden er gelukkig van. De foto bewijst het!

Die vochtige doekjes, is dat nou echt papier?
Het heeft niets met duiken te maken, maar ik wil het even hebben over het vochtige doekje. Sinds mei 2017 heb ik 1158 van die dingen gevonden in Nieuw Vennep. Met een storm is zwerfafval natuurlijk zo van de kant in het water gewaaid. echter vonden nu voor het eerst zes vochtige doekjes op de bodem. Die vochtige doekjes zijn vaak een mix van papier en plastic vezels maar lijken te veel op papier waardoor men denkt dat het wel afbreekt. Die dingen zijn erg handig, maar een drama voor onder andere rioleringen, want het zijn zulke sterke vezels dat ze rioolpompen en leidingen verstoppen. Verpakkingen bevatten soms misleidende instructies. Daarom belanden ze ook heel vaak als zwerfafval op straat en dus ook in onze wateren. Ze horen echter bij het restafval. Het wordt snel gezegd dat sommige plastics afbreekbaar zouden zijn.
Stel jezelf de vraag: Ziet het er eetbaar uit? Zo ja, Denk je dat wel of niet in dezelfde hoedanigheid weer uit je systeem komt ? Zo ja dan is het in mijn optiek niet biologisch afbreekbaar.

Ook dit was weer een fantastische duik.
Volgende week gaan we weer eens bij de Spiegelpolderplas kijken.