2020-03-08 Baarzen worden wakker

Weer     : Bewolkt, Wind ZZW, 5 bft
Duikers : Jeroen, Bart, Axel
Doel     :  Even in de put kijken en watermonsters nemen.
Duur    :  58 min
Lucht temp  : 9 Celsius
Water opp temp : 7 Celsius
Water min temp :  6 Celsius
Fauna    : >10 kleine baarzen en een paar grote baarzen. Andere duikers zagen een snoek en een meerval.
Microfauna: massa’s eenoogkreeftjes
Microflora: Asterionella dominant
Flora      : Niet op gelet
Spronglaag: zwak van 7 naar 6.
Zicht: Goed

Vislood: Geen

Zichtmetingen

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Bewolkt
Tijdstip meting       = 11:45
Schaal strip              = 14

Waterpeil
5 cm onder de rand = -5,41 mtr NAP
2 cm gestegen sinds 16-02-2020

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Zie alle meetstations

Diepte in mtrFosfaat Mg/LEC mS/cmPH
180,769898,00
140,679878,00
50,749877,81
0,46,068438,07
CHEMISCHE WAARDEN (Metingen 0,4 mtr uitgevoerd door Onderwaterfauna.nl)

Bart, Jeroen en ik besloten even een lekker duikje te maken.
Geen zichtmetingen, gewoon even in de put kijken. Voor dat we daar zijn komen we verschillende groepjes baarsjes tegen. Het zicht valt erg mee op 18 meter en we nemen een watermonster om te kijken of dat verschilt met de meetpaal op 14 meter. Dan blijkt dat de waarden aardig constant zijn door de hele waterkolom.
Van daaruit zwemmen we naar het monument en we maken de gedenkplaat nog even schoon.

Vanaf deze locatie is een prachtige route te volgen met mooie en kleiformaties op verhogingen. Ook Bart en Jeroen vinden deze plek prachtig. Na een uurtje stappen we uit het water voor een koppie koffie van Jeroen.

Met het planktonnet schep ik nog even een monstertje, meet waterkleur en voer een verticaal doorzicht meting uit.
Tja de passie van het microscopische zal misschien voor mensen, saai worden, maar we hebben als doel om in kaart te brengen welk zoƶ- en/of fytoplankton dominant is in een periode en of daar een patroon in zit. Misschien is er uiteindelijk ook wel een bepaald organisme die een blauwalgbloei voorspelt.

Monsters
Van elk monster bekijk ik onder de microscoop welke soorten erin zitten en welke dus zichtbaar het meest aanwezig zijn. Van elke soort maak ik foto’s, want er zijn veel soorten die ik sowieso niet op naam kan brengen en dat kan dan altijd later nog.
Aan elke soort hangt een bepaalde voorkeur voor waterkwaliteit. Er zijn soorten die alleen in vervuild water voorkomen en andere alleen in schoon water. Er zijn ook soorten die te vinden zijn in zowel schoon als vervuild water. Die verwijzingen zijn terug te vinden in
het boek “Das Leben im Wassertropfen”
Een goede graadmeter voor een goede waterkwaliteit zijn de aanwezigheid van sieralgen en daarvan kom ik “levende” exemplaren weinig tegen. Dat wil zeggen het zijn lege skeletjes. Er zijn ook vele soorten roeipootkreeftjes. Ik zag op de onderstaande foto rechts, twee op zakjes gelijkende aangroeisels bij de wortel van de staart.

Naald
Zoetwatersponzen groeien op objecten en bestaan voor een deel uit naaldjes. Die naaldjes zorgen voor een stukje stevigheid in de spons. Wat is dan de kans dat je er eentje op 1 meter diepte en 30 meter uit de kant tegenkomt? Die kans is er dus!

Perfect ronde cel
Dit is een kleine pareltje die met een vergroting van 1000x goed te zien is.
De cel met omhulsel is slechts
0,048 mm groot. Geen idee wat het is hoor. Verder zijn alle foto’s te zien in het album.

Als het goed is gaat het zicht binnenkort teruglopen door kiezelwieren zoals dat elk jaar eind maart, begin april plaatsvindt. Uiteraard hebben we nog veel meer gezien en te vertellen, maar anders wordt het een erg lang verhaal. Het was een vruchtbaar duikje. Bedankt Jeroen en Bart!