2021-08-05 Van kleine naar grote vlokken

Tja het zal voor de meeste ontzettend saai zijn om alleen maar over blauwalgen te lezen, maar evengoed is het interessant hoe een ogenschijnlijk simpele bacterie, zo’n enorme invloed heeft op het water zelf en dus recreatie. Zwemwater.nl geeft de bosplas nog steeds groen, ondanks dat je je misschien afvraagt wat nou die groene klonten zijn. Ik raad het wel af om deze in te slikken en dat geldt ook voor honden. Er is een kans dat ze ziek worden.

Blauwalg
Het is bizar hoe snel de omstandigheden in de Bosplas veranderen.
Zondag 1 augustus kon je al redelijke vlokjes zien langs de oevers, maar dat viel verder op de plas amper te zien.
Vier dagen later….

Vier dagen later op 5 augustus zijn de vlokken groene klompjes geworden en soms wel 2 cm groot. Ze zijn niet alleen langs de oevers te vinden, maar ook verder op de plas waar de bellenpluimen niet omhoog komen. Naast drijvende exemplaren zijn er ook zwevende exemplaren te vinden die dieper onder water zitten.
Vorig jaar zagen we deze klompjes half juli al.
Vooralsnog (het kan per dag veranderen afhankelijk van de windkracht en richting) zijn het geen aansluitende drijflagen.
De klompjes vallen nog redelijk makkelijk uiteen.

Hoe snel kan een klompje stijgen?
Dat is wat wetenschappers onder andere willen weten. Ik heb monsters genomen van deze grote klompjes, echter na een auto ritje waren ze al wat uiteengevallen en kleiner geworden.
Eigenlijk moet je een testje direct aan de waterkant uitvoeren.
Ik doe het op z’n Janboerenfluitjes en de middelen die ik heb en dan ook nog eens 2 dagen na monstername. Wat wel een voordeel is, is dat de watertemperatuur van 21 graden overeenkomt met de bewaartemperatuur van de monsters, maar evengoed begint het verval van cellen als deze in een kleine pot verblijven.

Ik heb dus een pot van 10 cm hoog die tot de rand is gevuld met water uit de Bosplas waarin dus ook vlokken zitten.
Klompjes van verschillende grootte, druk ik met een pipet voorzichtig omlaag naar de bodem en start een timer.
De grootte van het klompje lijkt niet uit te maken en in 30 seconden zijn de klompjes van de bodem naar het oppervlak gestegen.
Dus we kunnen stellen dat de stijgsnelheid ongeveer een 20 cm/minuut is.
Hier is een kort filmpje van 30 seconden.


Het gaat om het rechthoekige vlokje rechts van het woord “rate”
Sorry dat ik er geen kadertje omheen heb gemaakt, maar ik had geen zin dit op de PC te doen..


Garmin Striker Quickdraw drama
Natuurlijk had ik die donderdagavond ook de vissonar mee. Garmin Striker sonar (niet de app) heeft een update gehad, dus ik was benieuwd hoe dat nu ging.
O ja en ik had mijn telefoon onlangs een fabriekreset gegeven. Ik was in de veronderstelling dat wat ik netjes had geupload naar Quickdraw online dan ook helemaal bijgewerkt was.
Gevolg: De Bathymetrische kaart van de Bosplas waar ik uren in had gestoken bleek na het downloaden niet bijgewerkt te zijn. Dan meld je dat bij Garmin en dan krijg je een reactie dat het wel een week kan duren voordat de kaarten online worden bijgewerkt.
Laatste upload was al een maand geleden gedaan en dus nog steeds niet bijgewerkt. Kennelijk is dat voor Garmin niet interessant genoeg om daar beter hun best op te doen. Op z’n zachtst gezegd: Teleurstellend.
De update van de sonar zelf was wel goed gegaan en krijg nu meer detail, maar ik kan de kaart die op de telefoon opgebouwd wordt nergens anders opslaan en terughalen, mocht mijn telefoon de geest geven, dan is al het werk voor niks geweest.