2023-05-07 Hoe mengt het?

Duiken is één ding maar het duiken is nog veel leuker als je een bepaald doel hebt.
1 Mei hadden we een duik gemaakt en toen was de temperatuur op 12 meter nog 8C, terwijl het op 5 meter diepte al 12C was. Op 2 mei was het mengsysteem gestart en dan vraag je je af hoe het gaat met het mengen. Toen

DUIK 7 MEI 2023
Zondag 7 mei hadden we een duikje gemaakt om even te kijken naar het blazende mengsysteem en hoe diep de plas gemengd zou zijn.
Maar ook om wat sediment monsters te nemen van rond en in het zeilbootwrak. In die monsters zaten blauwalg koloniën.

Ik heb nu een betere methode gevonden om sneller sedimentmonsters te bekijken op blauwalgkoloniën. Het sedimentmonster met water giet ik in een snackbakje. Dat laat ik even staan tot het stof is neergeslagen en dan kantel ik het bakje voorzichtig in verschillende richtingen. Daarmee komen de licht-witgroene koloniën los van het sediment, zodat ik ze met een pipet kan opzuigen en onder de microscoop kan bekijken. In het fotoalbum zijn deze koloniën te zien onder de microscoop.

De kerstbomen doen hun werk fantastisch, want er komen steeds meer baarseieren in.
We zien ook houtachtige planten op 9 meter diepte groeien. We hebben nog geen idee wat voor merk dat is. Een dikke baars ligt op de grond dik te wezen en een ander exemplaar zwemt in de buurt rond. Mannetje, vrouwtje denken we.
In de stijgval op 12 meter diepte zien we een heleboel slakjes in het monsterpotje zitten die eitjes hebben gelegd. Die zitten daar mooi beschermd, maar daar was de stijgval natuurlijk niet voor bedoeld De natuur laat zich niet dicteren natuurlijk. De andere twee flessen bevatten nog niks.
We duiken even de diepte in om te zien hoe de plas zich mengt.
Op 17-18 meter diepte in de put voel je een spronglaag die van 12 naar 10c gaat. Dat kon je ook mooi zien dat er van die warmte kringels net boven de bodem warrelde.
Toen zag ik ook voor het eerst kleine groene koloniën op de bodem liggen van (wat later bleek) slechts 2mm groot, echter had ik geen monsterpotjes meer mee dus dat doen we in een een volgende duik wel. Kortom het systeem mengt het verrassend snel en goed tot in het diepste gedeelte. Verder hebben we nog de diffusors bekeken en zover dat nodig was schoon geveegd.

Mosselen die wandelen? Ja hoor dat doen ze dan ook nog eens met slechts één voet, maar wie weet, werken meerdere mosselen samen om de hele santekraam mee te nemen, waaronder een zoetwaterspons die zich lekker laat dragen.

Jeroen en ik hebben in ieder geval wel een lekker eindje gescooterd tot aan de laatste diffusor aan de Oostzijde. Via de Oostzijde weer terug gescooterd. Op de kleiblokken en puin groeien ook matten met blauwalgen, maar dat is een andere categorie blauwalgen die zich vooral op vlakke oppervlaktes groeien, maar kunnen ook op planten groeien en smoren. Ze kunnen heel donkergroen zijn of purper.
In het planktonmonster zat ook een andere blauwalgkolonie, maar dat was slechts één exemplaar en die heb ik al lang niet gezien.
Dolichospermum. Het lijkt het meest op in elkaar grijpende horlogeveertjes.
Het was wederom een superduik met goed zicht.

Dolichospermum.
Het lijkt het meest op verzameling hele fijne krulhaartjes.