2024-04-21 Bosplas met Nicholas

Het is leuk ook met andere mensen te duiken als de mogelijkheid zich voordoet. Zo vroeg Nicholas zich afgelopen week af in een WhatsApp groep, wie er dit weekend zin had in een duik.

Nou, ik wilde wel en zondag was het prachtig mooi weer. Nicholas had al een tijdje niet gedoken en hij duikt in natpak. “Hoe lang wil je ongeveer duiken?” vraag ik. Een uurtje kan wel. Oke, maar geef tijdig aan wanneer je het koud krijgt hoor!

Ik leg nog even uit hoe de long hose werkt, want dat is iets anders dan een octopus. Het water ziet er super uit en we stappen er in bij de stenen. Ik zie zowaar weer een Kaukasische dwerggrondel! Op naar het wrak.

Er zitten wat stoffige stukken tussen, maar dat mag de pret niet drukken. Op een groot blok klei zitten witte bolletjes. Het zijn klokdiertjes. We zwemmen naar het zeilbootwrak. Het valt me op dat er veel lege mosselschalen op liggen. Ik maak snel even wat foto’s. Daarna het oude bos even bekijken. Die zit vol met zoetwatersponzen. Je hebt toch van die koraal kwekerijen op zee met van die betonijzer constructies? Dit zit er ook zo uit echter zitten de sponzen onder het stof en op de kale takken van de kerstbomen.

Bij het nieuwe bos zwemt een grote snoek en een mega dikke baars. Die staat misschien op het punt eieren te gaan leggen. We zien hier nog geen eierstrengen, maar het kan ook zijn dat ie ergens anders zijn afgezet.

Nicholas filmt de snoek die rustig voor zijn lens voorbij glijdt. Daarna zwemmen we naar het Paviljoen. Je kunt er geheel onderdoor kijken echter zit er dit keer geen vis en dus zwemmen we verder. Afgezien van de roodbruine aanslag op kleiblokken zie ik nog een aardig stevige waterplant opkomen. Het lijkt op een Rorippa of waterkers. De stengel is denk ik en 10 cm hoog.

Nicholas geeft het teken om om te draaien en zo gezegd zo gedaan. Mijn oog valt op een verloren vislijn. Ik tik Nicholas even aan om aan te geven dat ik die vislijn met lood even opruim.

Eenmaal bij de kant doen we nog even het standaard deco stopje en gaan het water uit.

Nicholas is een dankbare koffiedrinker en tikt drie bakkies weg en drie stroopwafels. Gelukkig had ik de grote thermoskan mee. Zijn voeten zijn gevoelloos van de kou. Het water was met 11 à 12°C wel oke, maar boven water waaide er een ijzig windje en dan kunnen je aderen ineens samenknijpen tot je voeten en of vingers spierwit en gevoelloos worden. Het kan Raynaud zijn. Als een slechte verkoper zeg ik dan…Ik heb het zelf ook.

Het was leuk en gezellig. Na afloop haal ik nog een planktonmonster. Die zit vol watervlooien en roeipootkreeftjes, maar er zitten ook een hele mooie groenalgen in.