2018-05-20 Eitjes, watervlooien, jonge vis!

Weer     : Zonnig , Wind O 2 bft
Duikers : Koos, Rob, Axel
Doel     :  Stations fotograferen en metingen doen.
Duur    :  77 minuten
Lucht temp  : 18 Celsius
Water opp temp : 17,5 Celsius
Water min temp :  5 Celsius 
Chemische waarden : Onderwaterfauna.nl week 20
Fauna    : 1 grote baars, 2 paling, > 50 ruisvoorns, 3 middelgrote baarzen,Schubkarper.
heel veel jonge visjes in de bovenste meter bij het fonteinkruid.
Flora :  Grasachtige fonteinkruid + gekroesd fonteinkruid, darmwier is er weer, 

Spronglaag: Rond de 5,5 meter van 17 naar 11 graden
Vislood: 
Fosfaat gehalte: 1,2 mg/L Te hoog!

Zichtmetingen 
·  Dutchi op 3 mtr =   7,0 meter.  
·  Secchi op 3 mtr =  8,0 meter.  
·  Dutchi op 6 mtr =   5,0 meter.  

·  Secchi op 6 mtr =  6,0 meter.
·  Dutchi op 9 mtr =   5,0 meter. 
·  Secchi op 9 mtr =   5,0 meter.  
·  Secchi verticaal =  9,9 meter (met duikmasker) 
–  Secchi verticaal =  9,0 meter (Normale Secchi meting)  

Forel-Ule waterkleu
Omstandigheden  = Zonnig
Tijdstip meting = 11:15 uur
Schaal strip = 12

Waterpeil 
17 cm onder de rand.
5 cm Gedaald tov van 15-04-2018

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Verslag
Mooi helder en groen water het water is vergeven van de watervlooien die voornamelijk boven de spronglaag zitten. Wat wel opvalt is dat in het zonlicht de concentratie watervlooien hoger is dan in de schaduw onder het Paviljoen. Ik had wel verwacht dat er meer vis onder het Paviljoen zou zitten, maar ik zie alleen een baars een in de verte een schaduw van een paling zwemmen.
Fonteinkruidsoorten komen goed op en sommigen zijn al meer dan een meter lang.

SETL
Rond 16 maart 2018 heb ik weer twee schone platen opgehangen om te kijken of het als vroegtijdige waarschuwing voor blauwalg zou kunnen fungeren.

Op H003 zitten zwarte ovale puntjes die nog niet gedetermineerd zijn.
Op H135 zitten die zwarte puntjes niet, maar wel weer hydra’s en meer visluiseitjes Ze hebben ook verschillende kleuren van creme wit naar wat bruinig. Dat betekent zover ik weet dat ze niet allemaal tegelijk gelegd zijn.
H136 hangt er niet meer en ligt op de bodem en neem deze mee om het na de duik weer op te hangen. De zijde die in de modder ligt is kaal. Op zich niet zo heel vreemd natuurlijk om dat die verstikt zijn en vergeet ook niet dat het temperatuurverschil tussen 1 meter diepte en 14 meter iets van 11 graden scheelt, want op 14 mtr is het maar 5 graden Celsius.
Alle algen en Cordylophora (brakwaterpoliepen) zijn eraf en dan zie je pas hoe groot die mosselen eigenlijk zijn.

SETL H003

SETL H135

07-04-2018 op 1 meter diepte

20-05-2018 na een tijd op 14 mtr diepte te hebben gelegen.

Meetpaal
Klik op deze LINK voor foto’s van alle stationsOp de meetpaal zitten op ca 1 meter diepte veel sponzen en Cordylophora (brakwater poliepen groeien hier welig. Op 3 meter wordt dat wat minder en op 6 meter nog minder. De spronglaag zit op 5,5 meter en is heel goed zicht- en voelbaar. Op 9 meter MP3 veranderd er niet zo heel veel, omdat daar onder andere de temperatuur dan ook het meest constant is. Op de bodem in de buurt van de meetpaal beginnen de lichte bacterieplekken alweer te komen. Deze plekken zie je ook als er een dode vis of vogel ligt, dus er is iets van een rottingsproces gaande denk ik. Kijk maar wat er over is na 3 maanden van de aalscholver.
Ook deze vertoont soortgelijke witte bacteriegroei en ligt op
zo’n 9 meter diepte.

Bacterie groei op 14-15 meter, 5 Celsius

Aalscholver 11-02-2018
Aalscholver 20-05-2018




In de caddy zijn op de passagiersstoel baars eieren afgezet op 10 a 11 meter diepte, waar het toch maar rond de 6-7 Celsius is. En heel veel verder op ligt er nog een tweede streng die ook zo diep en in de kou ligt. Bij een duik op dinsdag is de eierstreng van de Caddy op de bodem gerold. Ik heb deze daarna opgepakt en in de Caddy gehangen. Het leek mij niet verstandig deze naar een ondiepere plek te verhuizen ivm de veel hogere temperatuur.

Baarseieren Caddy

Baarseieren Oostzijde



De Sale

Het voordek is bedekt met een laag sediment. Er komen nu meer algen op wat lijkt op Cladophora en Zygnema,
Ik neem een monster van een bevestigingsoog ook van de stuurboord mast stag. Daarop groeit een groene alg en een bruine alg die vast zit aan het kajuitdek.
Ik hoop dat iemand het weet wat het is.

Cladphora?
Zygnema?

Temperatuur verloop op de Sale van boeg 8 Celsius naar hek is 11 Celsius. Aan de binnenzijde van het voorluik groeien sponzen en die zie je bijna overal op het wrak, maar aan de zuidkant van het wrak zie je ze amper. Op de houten afdeklat van de kajuitrand zitten hydra’s en groepen jonge mosselen en ook rond sommige verticaal vastzittende sponzen hebben een ring van jonge mosselen. Maar ook onder de Sale groeien ze massaal,

Afdeklat kajuitrand met jonge mosselen.

Spons met met jonge mosselen.


Onderzijde Sale met jonge mosselen.











Het is ook wel fraai dat op de verticale vlakken van het wrak zich toch sediment verzameld. Op de zitbanken groeit nu een bruine alg die dan weer het meest lijkt op Zygnema. Wonderlijk dat binnen een jaar tijd een kaal wrak al begroeid. In het wrak zit verder geen vis en We zwemmen naar MP7.
Vlokreeften en zoetwater aasgarnalen (doorzichtig met witte vlekjes, wat lijkt op de Zoetwater aasgarnaal) zijn ook zeer actief op de bodem.

Mossel kwadrant

Over het mosselbed naar het mosselkwadrant.
Dit kwadrant is bedoeld om bewegingen van mosselen in beeld te brengen, maar de verandering is veel te groot. Het kan beïnvloed worden door duikers, vissen en watervogels. Ik maak een foto, maar zelfs twee dagen later zie ik dat er een kluit mosselen is bijgekomen. Dus of een watervogel heeft een kluit opgepakt en laten vallen.
Dat is zeer aannemelijk. Zie foto’s MP4

Het fonteinkruid groeit boven de 4 meter welig en ik zie hier dan ook darmwier liggen. Dus boven de 15-16 graden komen de planten pas echt weer in de groei. Wat wel frappant is, is dat het waterpestveld links van de instap nog helemaal weg is. We komen twee palingen tegen die actief weg zwemmen. De ene kruipt zelfs even bij de ander om vervolgens weer weg te zwemmen. Ze blijven net boven de mistige spronglaag. Er zijn weinig sporen van kruipende mosselen te zien. Er liggen ook een hoop boilies op een plek en dan wordt ik altijd erg alert op actieve vislijnen die ik dan ook graag wil ontwijken, maar ik kom niks tegen.Er zit geen vis bij. Wel zien we op een meter of 7 diepte weer een streng met baarseieren in een tak. Het is ook net WC papier als je het van een afstand ziet.
De temperatuur is hier ook maar 7 Celsius.

Langs de rietkraag gaan we terug en precies op de plek waar ik ze verwacht zit weer een school ruisvoorns. Hun vinnen zijn helder oranje. Er zwemmen ook wat middelmaat baarzen tussen.

Ruisvoorns met baarzen

Er liggen wat (vervellings) resten van Amerikaanse rode rivierkreeften. Een vogelei op een meter of 2 diepte zal weinig kans maken. Ooit heb ik zo’n ei eens opgepakt om het te bekijken en weer los te laten. Toen ik een half uur later weer bij de auto kwam stonken mijn handschoenen drie uren in de wind. Ik kan echter niet zien wat voor ei dat precies is.

Gekroesd fonteinkruid groeit ook welig bij de Noorse stenen en de groene plukken alg komen al flink op. Ik zie alleen nog geen kranswieren opkomen. Het gras komt ook weer op bij de instap. Na een het terughangen van de H136 plaat en kleurmeting zie ik onder mij een schubkarper zwemmen.

Vlokjes zijn er weer.
Vorig jaar vielen mij de eerste cyanobacterie vlokjes mij op tijdens een duik op 23-06-2017, waarbij het water aan het oppervlak toen als iets van 20 graden was. Nu zijn ze echter een maand vroeger. Ze zweven in ieder geval nog, maar ik ben wel benieuwd hoe zich dit ontwikkeld.

Het aantal zonuren Weerstation Schiphol van 1 januari t/m 20 mei
2017 = 650 uren.
2018 = 399 uren.

Hoeveelheid neerslag Weerstation Schiphol van 1 januari t/m 20 mei
2017 = 215,6 mm.
2018 = 203,8 mm.

Bron: http://weergegevens.nl

De grootste afwijking ten opzichte van vorig jaar is het fosfaat gehalte. Vorig jaar was het tussen de 0,2 en 0,4 mg/L en dit jaar is het vanaf week 9 gemiddeld 1,2 Mg/L met een uitschieter naar 1,5 Mg/L rond week 15.
Bron: Onderwaterfauna.nl
Waarom het fosfaat gehalte ineens is gestegen is nog niet bekend.


Cyanobacteriën

26-05-2018 Snorkelen

Tijdens het snorkelen zijn de grote hoeveelheden jonge visjes opgevallen, die ik tijdens het duiken niet heb gezien. Dat maakt snorkelen dan ook weer zo leuk.
Score:
2 brasems zonder paaipukkels.
8 schubkarpers karpers.
1 paling.
Massa’s jonge visjes, maar geen idee wat voor soort het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.