2018-12-30 Snorkel + Duik

Vislood: Geen

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Zonnig
Tijdstip meting       = 12:30
Schaal strip              = 12

Zie alle foto’s van deze duik.

Robin had wel zin om te duiken en ik ga maar even snorkelen. Ik moet nog even rust houden ivm een operatie. Niks ernstigs, maar ik ga pas weer in februari duiken.
OVH heeft een oliebollenduik en kijken wat verbaast als ik alleen met een snorkel en vinnen en ik geen duikset bij me heb. Zij vragen zich af of ik niet de enige droogpaksnorkelaar zou kunnen zijn op dit moment. Robin is inmiddels klaar om het water in te gaan. Terwijl hij de diepte in zweeft, hang ik boven hem aan het oppervlak. Het water is prachtig helder. Hij gaat even op zoek in de diepte. Ik ga maar eens even een verticale zichtmeting doen en laat de Secchi schijf zakken. Zo dat is 7,5 meter! Daar meet ik ook even het waterpeil. Dat is feitelijk de afstand tussen het water en de fundering van het paviljoen. Ik moet dat nog steeds nog even vergelijken met het NAP peil, maar die meetpaal is aan de andere kant van de plas. Ik vervolg mijn weg naar de SETL platen.
De SETL platen H003 / H135 / H106 / H136 hangen er vrij onveranderd bij.
Wel zie ik sponzen op de tieraps verschijnen.
Op de H106 zit donkergroen aangroeisel met witte puntjes erop. Het zijn hydroïd poliepen die op een cyanobacterie groeien. Ik weet alleen niet precies welke cyanobacterie het is.
Daarna pak ik de Forel-Ule kleurenstrip en bekijk welke stripkleur het beste in de buurt komt met de waterkleur. Ik blijf dit lastig vinden, maar het zit zo tussen de 12 en de 14. Dus daar het gemiddelde van is 13.
Meer kun je snorkelend niet doen.

Ik heb wat van die groene aanslag onder de microscoop gelegd.
De lange strengen op de onderstaande foto’s. Naast de cyanobacterie zitten er ook nog wat verschillende soorten diatomeeën (kiezelwieren) bij.

Terwijl Robin de put in duikt, zwem ik wat rond en kan de Sale zien vanaf het oppervlak! Verder in bij de Noorse stenen zweven nog wel best wel wat … sorry, daar hebben we ze weer, cyanobacteriën die het meest op Microcystis lijken. Toch wel bizar dat deze soort behoorlijk taai is en nog steeds rondzweeft.

Cyanobacterievlokjes in aan de Noordzijde.

Als Robin weer terug is meldt hij twee meervallen. De jongens van de oliebollenduik hebben onder het Paviljoen veel baarsjes en gezien en totaal 4 snoeken. Er worden oliebollen aangeboden en chocolademelk, maar een oliebolletje of twee kan ik wel hebben. We praten wat na en gaan uiteindelijk naar huis.