2019-03-30 Meten

Weer     : Zonnig , Wind NNW, 2 bft
Duikers : Jeroen, Axel
Doel     :  Locatie controle monument en meten.
Duur    :  64 min
Lucht temp  : 6 Celsius
Water opp temp : 10 Celsius
Water min temp :  6 Celsius
Fauna    : 1 Snoekbaars
Microfauna: massa’s roeipootkreeftjes , Naupliuslarfjes
Microflora: Asterionella (massaal aanwezig)
Flora      : grassprietjes bij instap ( ik weet nog steeds de naam niet)
Spronglaag: Geen.
Zicht: Redelijk

Vislood: Geen

  • Zichtmetingen
  • Dutchi op 3 mtr = 2,0 meter.
  • Secchi op 3 mtr = 5,0 meter.
  • Dutchi op 6 mtr = 11,0 meter.
  • Secchi op 6 mtr = 3,0 meter.
  • Dutchi op 9 mtr = 6,0 meter.
  • Secchi op 9 mtr = 13,0 meter.
  • Verticaal zicht = 3,0 meter.

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Zonnig
Tijdstip meting       = 12:00
Schaal strip              = 14-15

Waterpeil
3 cm onder de rand = -5,39 mtr NAP
3 cm gedaald sinds 17-03-2019.

Zie het log voor de details.

Zie alle foto’s van deze duik.

Duiken met Jeroen
Vorige keer zou ik met Jeroen duiken in Vinkeveen, maar toen trok ik mijn polsseal kapot en ben niet eens de boot af geweest. Niet veel later kwam hij toen boven met een volgelopen drooghandschoen en een ijskoude hand.
Vandaag schijnt het zonnetje lekker en er is een hoop te doen, waar Jeroen wel zin in heeft. We gaan via een lange omweg naar het Paviljoen om metingen te doen. We kijken wel hoeveel tijd en gas we over hebben om te zien hoever we komen om na de meetpaal nog meer stations mee te nemen.

Het monument ligt er grandioos mooi bij en is klaar voor de grote dag. Er ligt al een snoekbaars bij en dat is precies zoals Robin het voor ogen had.
We zwemmen terug naar de kant en komen op een helder stuk terecht. Daar ligt het bezaaid met wattige boilies en een stuk verschimmelde paling. Jeroen stopt een blikje in zijn zak en ik neem een kussen mee.

Als we eenmaal bij de paal zijn zien we een witte bacterie aanslag op de bodem die zich dus nu al begint te manifesteren en er lopen sporen van een kreeft kriskras over de bodem. Ik leg het kussen bij de paal neer omdat ik het even nergens kwijt kan. Bij de paal neem ik watermonsters en als we opstijgen besef ik dat we bij de verkeerde paal zijn. Verrek we moeten er nog eentje verder. Op 9 meter gaat Jeroen zijn eerste zichtmeting doen. Het valt niet mee, maar het lukt hem wel en in dat opzicht kun je beter slecht zicht hebben, want dan ben je sneller klaar. Nu is het zicht, geloof het of niet, meer dan 10 meter. Ik zwem met hem mee.

Nog even de SETL platen fotograferen en eigenlijk moet ik er twee verversen, maar er was eigenlijk geen tijd voor. Er komen alweer nieuwe mosseltjes bij en kiezelwieren hangen in lange dunne wuivende haren aan het steen. Als ik de oude SETL foto’s bekijk moeten deze lange haren rond eind mei weer weg zijn.

We werken het meet- en fotoriedeltje af en we komen tot de conclusie dat het na een uurtje wel mooi geweest is. De boot en de andere stations doen we later wel.

Jeroen is enthousiast en gaat ook mee na de duik om een waterkleurmeting te doen en een te kijken hoe een verticale zichtmeting gaat. We komen beide op 3 meter uit.
Het zwevende vuil wat je zien komt letterlijk tot leven als je een sleepje doet met het planktonnet. Als we het aan de kant in een potje doen krioelt het van het leven.
Het zweefvuil wat je ziet, bestaat voornamelijk uit stervormige Asterionella kiezelwieren.
Er zitten naast tientallen roeipootkreeftjes (sommige met eitjes) ook naupliuslarven in het watermonster.

We drinken een lekker kopje koffie met een heerlijke koek die Jeroen heeft meegenomen.
Zo eindigd weer een lekker productief duikje en het kussen wat we hebben laten liggen, nemen we een volgende keer wel weer mee.

Bedankt Jeroen!