2020-03-29 Zicht verslechterd, Asterionella is nog dominant

WeerZonnig, harde wind NNO 5 bft
SnorkelaarAxel
DoelWatermeting, diepteprofiel temperatuur + planktonnet
Duur60 min
Temp lucht5
Temp water oppervlak8
Temp water minimum 7
Fauna
Flora
PlanktonVeel Asterionella, Daphnia (ook enkele met eitjes) Roeipootkreeftjes met eitjes. Verder Nauplius larven, Ceratium, Klokdierjes en eencellige groene algen op roeipootkreeftjes.
SpronglaagAmper
Gemeten op diepteSecchi horizontaalDutchi horizontaalSecchi verticaal
04
3
6
9
Diepte in mtrFosfaat Mg/LEC mS/cmPH
18
14
open water0,669678,26
0,4 Oever3,78469,19
CHEMISCHE WAARDEN (Metingen 0,4 mtr uitgevoerd door Onderwaterfauna.nl)

Verschil fosfaat langs oever en open water
Het is opgevallen dat het fosfaat gehalte direct bij de oever een stuk hoger is dan het fosfaatgehalte verder uit de kant. Dat kan ik denk ik verklaren omdat de oever waar gemeten wordt, vaak wordt bezocht door zwemmers en duikers, maar ook wind en dus golven de bodem kunnen verstoren.
Dan ben ik geneigd te denken dat de bodem dus fosfaatrijk kan zijn en bij elke verstoring vrij komt en wellicht gedreven door wind en golven langs de kant wordt “gedreven”.
Het is ook wel een gemeten feit dat regenwater niet alleen stikstofverbindingen laat neerslaan, maar ook fosfaten. Het fosfaatgehalte in regen kan bijzonder hoog zijn. De parkeerplaats en stukken gras beslaan een groot oppervlak en bij het meetpunt is het ook zo’n beetje het laagste punt, waar het regenwater in de plas spoelt.
Hoe dan ook schijnt het ook op andere plekken het fosfaatgehalte langs de oever hoger te zijn. Dat zou door het inspoelen van regenwater en uitspoelen van fosfaat in de grond kunnen komen. Het is nog puur theoretisch hoor, maar wel interessant om over na te denken.

Met de action camera en diepte meter heb ik een diepte profiel gemaakt van de temperatuur. En die is vrij constant van 8 naar 7 graden Celsius.

Planktonnet en schraapsel van riet.
Om een idee te krijgen wat er in de vrije waterkolom zwemt en zweeft en wat er aangegroeid is op bijvoorbeeld riet, heb ik wat schraapsel gepakt van dat riet.
Vorige keer was het schraapsel van steen, precies op de grens van water en lucht.
Wat wel opvalt is dat de kleur van water van het planktonnet dus gekleurd lijkt te worden door de hoge concentratie kiezelwieren. Als je een lossen schep water neemt is het zo helder als het op het rechter potje. Het geconcentreerde planktonwater lijkt wel min of meer een afspiegeling te zijn van het verticale doorzicht wat sterk is teruggelopen.

Vrije waterkolom
Wat weer direct opvalt is de dominantie van het kiezelwier Asterionella in de vrije waterkolom.
Daarnaast veel watervlooien (Daphnia longispina) en roeipootkreeftjes met eitjes.
Aan sommige roeipootkreeftjes hangen veel eencellige algen en vooral op de de staart zeer actieve klokdiertjes. Of deze lifters de roeipootkreeftjes hinderen in hun bewegingen weet ik niet, maar de klokdiertjes zijn in staat toch een behoorlijke stroming te veroorzaken om voedsel naar zich toe te zuigen.
Hieronder kun je zien hoe dat eruit ziet. De grijze, zeg maar balletjes, zijn de eitjes, daarboven zitten dus de klokdiertjes en verder zie je de groene eencellige algen.

De klokdiertjes zijn wel bijzonder interessant om te zien ook. Sommige zwemmen los, maar kunnen zich dus ook hechten en licht samentrekken. De klokjes zijn circa 70 micron lang en circa 24 micron breed.

Dat roeipootkreeftjes (en watervlooien ook) poepen is ook te zien op de bovenstaande foto (linksboven). De bruine verkleuring is ontlasting wat ik uit het lijfje gedrukt zag worden.

Klevers
Dan zag ik ook nog veel watervlooien Daphnia’s die aan elkaar kleven. Ik dacht eerst dat een volwassen exemplaar aan een jongere vast zat om een reden, maar al snel blijkt dat ze zo’n beetje aan alles kunnen kleven en dus ook met de lange gekartelde staart. Op Twitter werd aangegeven dat het net na het vervellen kan komen, waarbij het pantser nog zacht en mogelijk wat kleverig kan zijn. Kijk ze zitten ook hutje mutje in een potje dus in het buitenwater zal dit zich niet zo snel voordoen. Ik leer dat nu ook te relativeren, omdat het heel makkelijk is om iets als heel bijzonder te classificeren terwijl ikzelf de situatie heb gemanipuleerd. Het is echt zo, hoe meer je ziet des te meer vragen je krijgt die vaak ook nog geen antwoord hebben. Het is alleen goed om het te delen, zodat anderen er ook op kunnen letten.

Riet schraapsel
Dat monster ziet er heel anders uit en zit vol met kiezelweren. Dat is volgens mij hoofdzakelijk Gomphonema, Melosira en andere soorten kiezelwieren.
Wat trouwens heel apart is, is een klein doorzichtig roterende cel met een minuscuul klein groen balletje. (Middelste foto) Ik zeg het allemaal even op z’n boerenfluitjes, want in de officiĆ«le termen ben ik niet thuis. Op de linker foto is ook nog een wimperdier te zien rechts van het meetkruis.