2020-04-13 Wimper- en raderdieren dominant!

WeerLicht bewolkt, Wind NNO 4 bft.
SnorkelaarAxel
DoelPlanktonnet sleep , watermeting
Duur in minuten30
Temp lucht 8
Temp water oppervlak13
Temp water minimum 7
FaunaIk ben geen vis tegengekomen.
FloraNiet gezien.
PlanktonCopepoden met eitjes.
Nauplius larven.
Daphnia sp
Bosmina sp.
Diatoma of Tabellaria?
Filinia sp
Dolichospermum sp
Fragillaria
Keratella sp
Ceratium hirundinella
Polyarthra sp
Pseudo anabaena
Cymatopleura
Asterionella
Mossellarven
Stentor
Epistylis?
Synchaeta?
Gomphonema sp
Ulothrix?
Een soort Dinoflagellaat met omhulsel
Planktolynbya?
SpronglaagTussen 2 en 4 meter
Gemeten op diepteSecchi horizontaalDutchi horizontaalSecchi verticaal
02,55
3
6
9
Diepte in mtrFosfaat Mg/LEC mS/cmPH
18
14
0,4 Openwater0,429219,21
0,4 Oever3,78468,09
CHEMISCHE WAARDEN (Metingen 0,4 mtr uitgevoerd door Onderwaterfauna.nl)

Forel-Ule waterkleur
Omstandigheden  = Bewolkt
Tijdstip meting       = 09:30
Schaal strip              = 11

De pagina-indeling en invulling is aangepast, omdat WordPress meer mogelijkheden biedt om een pagina te maken. In plaats van de fotogalerij hierboven met het linkje, kun je alle foto’s ook bekijken onderaan het dit bericht.

Er heeft een omslag plaatsgevonden.
Het verticale doorzicht is behoorlijk teruggelopen van 4 naar 2,55 meter. De watertemperatuur is gestegen van 8 naar 13 graden. Was Asterionella twee weken geleden nog dominant, nu zijn het wimper- en raderdiertjes in vele soorten en maten. De watervlooien en roeipootkreeftjes blijven al maanden constant aanwezig.
Wat mij opvalt is dat ik ook weer de eerste Dolichospermum (Anabaena) soorten zie.
Zou het kunnen, dat het verschijnen van een bepaalde groep organismen in relatie staat tot een andere?
Vorige zomer waren er veel actieve wimper- en raderdiertjes, wat binnen een week gevolgd werd door een (blauwalg)bloei van Dolichospermum. De oppervlakte watertemperatuur lag toen echter rond de 23-24 Celsius. De watertemperatuur is nog maar 13 Celsius met evengoed weer heel veel actieve wimper- en raderdiertjes. Tot mijn verbazing zitten er nu ook weer Dolichospermum soorten in het monster. Ik heb in de Bosplas met deze lage temperaturen nog nooit een bloei van deze soort soort gezien hoor, dus het zal zo’n vaart niet lopen, maar de eerste strengetjes zijn er dus alweer.

Bijzondere organismen
Het monsterpotje zit weer bomvol met organismen. Dit keer krioelt het in tegenstelling tot de vorige vangst, waarin amper wat bewoog.
Ja hoor, er zitten weer soorten bij die ik nooit eerder heb gezien. Eentje daarvan is de Filinia. Het is een raderdiertje met lange staart en twee lange antennes of sprieten, die langer zijn dan z’n eigen lijfje. Er is zelfs een Filinia met eitjes.
Dan blijken er ook jonge mosseltjes in te zitten. Jonge mosseltjes? Jazeker en dat is ook bevestigd. Ze zijn in dit stadium nog maar 0,108 mm groot en draaien actief in het rond.
Dan is er nog de Polyarthra soort. Ook een raderdier met een karakteristieke vorm en antennes langs de zijdes. Sommige dragen een eitje. Ik draai verder aan de kruistafel van de microscoop om het objectglas te verschuiven. Huh?
Het is harig en het draait ook in het rond? Het klinkt als een mop, maar wat is dat dan weer? Zie de foto midden-onder in het onderstaande galerijtje. Misschien is het wel een zijaanzicht van een mossellarve ofzo. Een bosje klokjes (foto rechtsonder) verschijnt in beeld en het is zeker niet plantaardig, want dit is dan weer een wimperdiertje. Je kunt de wimpertjes (haren) zien zitten. Die bewegen ze op zo’n manier, dat ze een stroming veroorzaken in het water. Op die manier trekken ze hun voedsel naar zich toe. Er zijn soorten, waarvan de steeltjes tegelijk kunnen samentrekken in de kolonie, waarbij het bosje (de kolonie dus) rond zwemt. Er is ook soort die zich vasthecht en waarvan de steeltjes kunnen samentrekken. Deze soort in mijn monstertje hebben geen samentrekkende steeltjes en ik denk dat het dan Epistylis zou kunnen zijn. Het is een enorme interessante zoektocht in een druppeltje water die nog wel even zal duren. Er zitten tenslotte heel wat druppeltjes water in de Bosplas. Ik hoef mij dus voorlopig niet te vervelen, want ik ben reuze benieuwd hoe soorten afwisselen in de verschillende omstandigheden.
Het zijn geen spannende duikverhalen ofzo, maar ja in deze Corona tijd is dit even het enige wat ik kan melden.

Foto galerij hieronder: