2020-09-17 Nog steeds Negatief zwemadvies.

Het is al even geleden dat we wat te melden hadden dan blauwalg.
Welnu de Haarlemmermeerse bosplas is nog steeds vergeven van blauwalgbacteriën.
Elke donderdag is op zwemwater.nl een update te vinden, totdat het zwemseizoen officieel over is. Ik neem nog wel monsters van het oppervlakte water hoor en leg dat onder de microscoop. Op de onderstaande foto links zie je geen drijflagen, maar ik heb een planktonmonster genomen wat in feite uit een geconcentreerde vorm van bacteriën is (Rechter foto linker pot) .
Op de foto rechts in het rechter potje heb ik vol laten lopen op de zelfde locatie op elleboog diepte. Wat een verschil hè?

Het potje wat eerst homogeen groen was heb ik een uurtje laten staan. Na die tijd drijven de blauwbacteriën aan het oppervlak van het potje. Dat betreffen voornamelijk de spiraalvormpjes ofwel Dolichospermum. Het zijn dan ook nog verschillende soorten ervan.
Wat gebeurd er als je het dan lichtelijk schud? Kijk maar naar het filmpje hieronder en dan zie je hoe snel het zich weer naar het oppervlak drijft. Een situatie in een potje is natuurlijk niet representatief voor een plas. Met een windstilte zal het zich wel aan de oppervlakte kunnen gaan verzamelen.
Of we warm windstil weer kunnen krijgen valt te bezien, maar de Bosplas is voorlopig niet echt gezond om in te zwemmen.

Dolichospermum

Maar hebben we dan niks gedaan?
Nou niet in de Bosplas, maar we zijn wel een aantal weken achter elkaar naar de Ouderkerkerplas geweest!

Daarover meer in het volgende blog!