2020-10-11 Uitstapje naar de Beldert.

WeerLicht bewolkt
DuikersFreek en Axel
DoelFlora en fauna bekijken
Duur86 min
Temp lucht9
Temp water oppervlak14
Temp water minimum 14
Faunazoetwatersponzen, watermijten, zebra- en quaggamosselen, verschillende soorten slakken, waaronder poelslakken, wolken aasgarnalen, Mosdierkoloniën, slakeitjes en driedoornige stekelbaarzen, Waterjufferlarve, kokerjufferlarve,
Flora4-5 soorten kranswieren, Aarvederkruid, Hoornblad, Waterpest,
PlanktonFragillaria, Cerateum, Polyarthra, Keratella, Asterionella, Cyste van een Cerateum? , Ulothrix, Campylodiscus, Twee soorten roeipootkreeften, Naupliuslarve en nog veel meer ondefinieerbare soorten
Spronglaag

Omdat de Haarlemmermeerse bosplas toch een droevige toestand is, is er de gelegenheid om ergens anders te gaan duiken. Ben ik dan zo gebonden aan die Bosplas? Nou zo lijkt het wel en ik was altijd erg gedreven om het zoveel mogelijk bij te houden wat er gebeurd. Dit jaar heb gewoon niet zo veel zin meer om wekelijks in een open riool te duiken, nadat de blauwalgbloei een spoor van dood organische materiaal achter heeft gelaten dat eerst afgebroken moet worden.
Ik vind blauwalg niet zo’n probleem, als het onder water er nog fris en fruitig uitziet, zoals de Ouderkerkerplas laatst. In de Bosplas is de bodem onder 7 meter grijs met witte plekken van bacteriën die zonder zuurstof kunnen leven en dat zegt al genoeg en al helemaal als het monsterpotje water van 14 meter diepte naar riool ruikt, zoals ik in het vorige blog dit al aanhaalde.
Ik ben gewoon benieuwd wat er groeit en bloeit in andere plassen en hoe dit zich verhoud met de Bosplas.

Zie alle foto’s van deze duik.


De Beldert, Tenooie wat helder.
Een uurtje rijden en je staat op een parkeerplek van het duikcentrum aan een kristalheldere plas, met aan de overkant een Wipe out attractiepark. Ik kon aansluiten bij Freek en Ingrid om een duik te doen en we zijn om 9 uur één van de eersten.
Ingrid gaat met haar buddy een opstijging oefenen vanaf diepte. Freek vraagt aan mij of ik dat ook wil of dat we langs de kant gaan om flora en fauna e bekijken. We kiezen beide voor de flora en fauna.
We stappen ook als een van de eersten te water. WAUW, niet normaal wat een zicht en wat een diversiteit aan planten!
Freek houdt ervan om rustig aan te zwemmen en alles aandachtig te bekijken.
Nou, dat is ook wel aan mij besteed en dus zweven we langzaam over de bedden met planten.

Freek wijst mij op een waterjufferlarve. Waanzinnig mooie beestjes. Ik zie velden met iets van 4-5 soorten kranswieren, zoetwatersponzen, slakjes, watermijten, Aarvederkruid, hoornblad, waterpest, zebra- en quaggamosselen, verschillende soorten slakken, waaronder poelslakken, wolken aasgarnalen, Mosdierkoloniën, slakeitjes en driedoornige stekelbaarzen. Die laatste heb ik nooit eerder gezien.

Tussen de waterplanten dansen en vloeien zonnestralen tegen een glasgroene achtergrond. Dat klinkt een beetje poëtisch en als je het aanschouwt, dan voelt het dromerig en poëtisch. Daarom is duiken zo enorm rustgevend in deze omstandigheden.

Driedoornige stekelbaars
Het is dan ook tussen deze waterplanten dat Freek mij seint en aangeeft iets te zien.
Ja hoor het is een stekelbaarsje. Hij zei het voor de duik al dat we ze tegen konden komen. Ze hebben dan niet de tropische kleurtjes, maar wel een soort snoekprintje. Ik zie op de bodem een dood exemplaar liggen wat een beetje beweegt? Een kokerjuffer doet zich tegoed aan het kadavertje. Op de aarsvin is ook een stekel te vinden trouwens. Ik wist dat kokerjuffers rovers waren, maar niet dat het ook aaseters (detrivoren) konden zijn. Even verderop ligt nog een dode stekelbaars en op het oog zit een schijfhoren (slakje). Op de (poepende) schijfhoren zitten weer piepkleine zebra- of quaggamosseltjes, Wonderlijk dat onder water alles gebruikt wordt om van, op en in te leven. Er wordt in onze wereld altijd maar geparadeerd met de woorden duurzaam en circulair, maar onder water wordt het 100% toegepast. Kleine kanttekening, We kunnen/willen natuurlijk ook niet meer terug naar de leefwijze van de ijzertijd.

De duik verloopt heerlijk rustig en als we bovenwater komen, staat er een groep leerlingduikers klaar om het water in te springen. Zo te zien vinden ze het spannend en ik kan ze geen ongelijk geven, gezien de hoge steiger waarvan ze af moeten springen en dan ook die natpakken brrrrrrr. De één vind het zalig en ik gruwel ervan.
Vroeger heb ik dan wel met een 12 mm pakje in water van 5 graden gedoken hoor, maar voor een duikje van 15-20 minuten kom ik mijn bed niet meer uit.
Het kortstondige gevoel van koud water dat je pak binnendringt doet mij al huiveren. Dat is ook zo weer voorbij natuurlijk. Ben ik een watje? In dat opzicht wel, maar ja ik vind het dan weer niet erg om langzaam koud te worden met gevoelloze handen en voeten.

Ik had mijn planktonnet meegenomen en ik kan het niet laten. Ik ben er nu tenslotte toch! Dus al dobberend sleep ik mijn net door het water. De oogst lijkt erg mager, maar er zit ongetwijfeld wel wat leuks in. Als een zeeotter dobber ik op mijn rug en hevel de oogst over in een potje. Freek vult zijn set en we praten nog even na bij de auto.
Freek heeft nog niet eerder zo’n lange duik gemaakt en we hebben ervan genoten!

Hartelijk dank dan ik mee mocht duiken Freek!

Planktonoogst
Meest bijzondere is de diversiteit van het plankton en een paar soorten heb ik nooit eerder gezien. Hier slechts drie van de vele die er in het monster zitten. In het fotoalbum kun je meer foto’s vinden.
Links: Polyarthra (raderdiertje) heeft een soort veertjes langs het lijfje lopen.
Het monster bevat een groot aantal ervan.
Midden: Onbekend is 370×250 micron groot.
Rechts: Campylodiscus (Kiezelwier / Diatomee)