Project C gaat verder.

In het vorige blog vertelde ik over het uitzetten van een zoekgebied. Inmiddels hebben verschillende teamleden al meerdere duiken gemaakt om onder andere tijdelijke zoekrasters aan te leggen. Daarbij hebben Manuel, Jeroen, Dick en Rogier al heel veel werk verricht.
Manuel “de GPS tovenaar” heeft precies de GPS posities van een traject vastgelegd. Met de digitale kompassen die sommigen op hun onderwaterscooter hebben, kun je middels die GPS punten, onderwater navigeren. De techniek staat voor niets!
Er is een verzwaarde emmer neergezet, waar de onderwaterscooters aan vastgezet kunnen worden. Zeg maar een soort waterbrommerstalling.
Dit is tevens het middelpunt van ons eerste cirkelvormige zoekpatroon.

Onderwaterscooterstalling

Om een goed cirkelpatroon te kunnen zwemmen hebben we een pvc buis in de bodem gedrukt. De hamer die we mee hadden was echt niet nodig, want de bodem is daar erg zacht. Een lijn op een spoeltje, met om de meter een markering, kan dan soepel om de buis meedraaien als we cirkels gaan draaien met een onderwatermetaaldetector. Leuk Scrabble woord!

Het zoekgebied is feitelijk bepaald aan de hand van een foto van een sidescan sonar. Of hetgeen we zoeken ook daadwerkelijk in de buurt ligt, is echter de grote vraag. Hier gaan dus nog wat duikjes in zitten met een leuk doel natuurlijk.
Wat is er al gedaan?

07-12-2021 Stokken plaatsen Dick, Manuel, Jeroen, Axel
19-12-2021 GPS plotten, ankerplaats emmer, grid en lijnen naar centrum uitzetten. Rogier, Manuel, Dick, Jeroen
29-12-2021 PVC buis plaatsen, nalopen van het grid. Dick en Axel

Vrijdagochtend 31-12-2021 09:30
De laatste dag van het jaar en we zetten voor het eerst de metaaldetector in.


Dick, Rogier, Goran, Manuel en Axel verzamelen ons weer op de parkeerplaats en het is druk! Kennelijk is er een puzzeltocht ofzo.
Goran krijgt een scootersleep van Manuel en ik van Dick. Bij de plek aangekomen, gaan we aan het werk. Rogier gaat met de detector aan de slag, Manuel houdt een oogje in het zeil vanuit het centrum, Goran neemt extra markeerstokjes mee. Dick gaat graven bij de markeerstokjes die ik dan plaats zodra Rogier een punt aangeeft. Ik heb de lijn in handen en schuif na elke ronde een meter verder van het middelpunt. Als mijn stokjes op zijn, krijg ik nieuwe van Goran.
Zo werken we uiteindelijk een cirkel af van 16 meter doorsnede. De kou hakt er na 65 minuten behoorlijk in en we stoppen we met het zoeken. We vinden echter niks.

Woensdagmiddag 05-01-2022 17:00
Rogier, Dick en ik verzamelen ons op de parkeerplaats waar mensen druk werken aan hun gezondheid. Ze drukken zonder enige gêne hun billen strak naar achteren om squats te doen. Maar ja, wij lopen zonder enige gêne rond met een verkreukeld hoge bloeddrukgezicht, dikke lippen. Ik doe er nog een schepje bovenop met mijn neusklem en wortelpak. Dick ziet er zelfs een tikkie kinky uit. Belangrijkste is, als je je maar comfortabel voelt en lol hebt!

Oké even weer naar het onderwerp. Ik krijg deze duik “de gele” scooter te leen van Rogier, zodat ik ‘m kan proberen. Zo’n onderwaterscooter is toch wel een ontzettend bruikbaar stuk gereedschap hoor.
Dat blijkt wel tijdens dit project hoe onmisbaar deze scooters zijn. Zo vertrekken we in het donker, want die zon is echt snel verdwenen.
Dick navigeert en zo gaan we op weg. We zien enorm veel vis onderweg waaronder een grote karper die ik voorlangs laat gaan.
We komen wat ondieper uit, maar waar zijn we nu precies? We kijken even op ons gemak rond en dan zien we iets uit de bodem steken. Het is een soort van een i-profiel.
Ik rommel er wat aan en die lijkt wel los te zitten, echter laat het zich niet zo uit de bodem trekken. Ik geef er wat rukjes aan en het komt niet los.
Nou dan gaan we er maar even bij staan. Na wat moeite trek ik het uiteindelijk uit de bodem en het is zwaar ook!
Rogier en Dick bekijken het ook aandachtig en we hebben geen idee wat het is. Het lijkt massief aluminium. We zien wel wat corrosie in de vorm van weggevreten aluminium. Dick neemt het profiel even onder z’n hoede.
Het is even zoeken, maar dan zien we stokjes. Na een klein half uurtje kunnen we het zoekpatroon beginnen en we pakken opnieuw het gebied wat we
31 december ook hebben gescand.
Ook dit keer vinden we binnen het gebied niks. We doen dit keer maar een doorsnede van 8 meter, want de koude is best venijnig.
Ook op de terugweg zien we nog delen van het beluchtingsysteem liggen. Rogier en Dick spotten nog een dikke paling. Het is even sjouwen om de scooter weer naar de auto te dragen, maar het is het zeker waard.
We drinken een kop koffie, praten nog lang na en gaan dan weer naar huis.
Het gebied wat we af willen zoeken is best groot. Zoals ik al eerder zei, we zijn nog niet klaar.

Beeldmateriaal: Dick